52. zagrebački salon – primijenjene umjetnosti i dizajn

U organizaciji ULUPUH-a objavljen je natječaj za prijavu radova na 52. zagrebački salon, dugovjeku, renomiranu izložbu suvremenog umjetničkog stvaralaštva. Utemeljena 1965. godine, godišnja je smotra naizmjence posvećena vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu te primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Središnja tema ovogodišnjeg Salona posvećenog primijenjenim umjetnostima i dizajnu je (Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti. Uz središnju tematsku izložbu i dvije prateće tematske izložbe, na 52. zagrebačkom salonu održat će se i niz popratnih događanja. Rok za prijavu radova produljen je do 2.9.2017.!

Ovogodišnja središnja tema Salona je (Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti – aktualna, izazovna tema koja pogađa samu bit egzistencije primijenjenog u njezinom transformativnom razdoblju. Prateća tematska izložba donosi konkretan zadatak revitalizacije kompleksa dvorca Jakovlje, dok će događanja laboratorija Zagrebačkog salona – Zagrebački modni salon predstaviti različita modna događanja, performanse, radionice i sl.

“Iz nekog razloga […] granice među disciplinama i nadalje postoje, premda ih nemali broj umjetnika uporno, dapače i vrlo uspješno prekoračuje. . Ne radi se samo o dijalogu tradicije i novuma […] nego o bitnom, gradbenom svojstvu suvremene umjetničke prakse i produkcije. To je svojstvo formulirano u apsolutnoj prednosti koncepta, odnosno intencije autora. […] Pozivamo umjetnike da u radu i vlastitu izboru koji će aplicirati na 52. zagrebački salon uzmu u obzir, koliko im je to moguće, pitanje odnosa primjenjivosti i samodostatnosti (koja također apsolutno posjeduje svoj raison d’etre). Umjesto zadanih, tobože, a zapravo općih mjesta koja tematiziraju prostor, vrijeme, energiju itd. pozivamo ih da obrate pozornost na taj vid sagledavanja društvene svrhovitosti vlastite produkcije. Uostalom, ionako će kriteriji kvalitete – taj tako neuhvatljivi, a ipak bitan sastojak, neuhvatljivo određenje kojemu se uvijek vraćamo – biti odlučujući faktor (a ne slijeđenje teme) za uvrštenje u izložbenu selekciju.”

Iz predgovora kustosa i autora koncepcije Nikole Albanežea

 

Na natječaj se mogu prijaviti svi autori i autorske grupe s područja Republike Hrvatske, oni koji su svojim djelovanjem vezani uz Hrvatsku te autori iz inozemstva koji svojim radom odgovore na koncepciju. Prijave će putem online obrasca 52zagrebackisalon.com/prijavnica.html biti otvorene do petka, 25.8.2017. godine (edit 27.8. – Rok za prijavu produljen je do 2.9.2017.)

 

Prijavljeni radovi mogu biti ostvareni u bilo kojem umjetničkom mediju. Neovisno o zadanim temama, izložbe predstavljaju primijenjeno stvaralaštvo i dizajn, dakle poziv se odnosi na sve kvalitetne radove iz spomenutog područja ostvarene u razdoblju od 2014. do 2017. godine. Svi radovi odabrani za izlaganje na Salonu konkuriraju za glavne nagrade Salona.
Izložba će biti otvorena za javnost od 5. do 28. listopada u prostorima Muzeja Mimara, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, F22 – Dvorani Akademije dramskih umjetnosti, Galeriji ULUPUH te ostalim javnim prostorima. Izložbu 52. zagrebačkog salona će pratiti tiskani katalog.

Za više informacija o natječaju, kliknite ovdje 52zagrebackisalon.com.