10. Dani arhitekture u Sarajevu donose nove sadržaje

Deseto izdanje festivala Dani arhitekture Sarajevo održat će se od 17.-21.5.2017 na različitim lokacijama u Sarajevu. Kurator ovogodišnjeg izdanja festivala, pod temom “Kontinuirani interijer”, je poznati arhitekt Idis Turato. Jubilarno izdanje festivala donosi i novine u programu, što će stvoriti dodatnu vrijednost, kako za stručnu tako i za širu publiku.

 

Festival će se otvoriti 17. svibnja –  videomappingom objekta od javnog značaja za grad Sarajevo. Ove godine je izabran Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, u kojem će istu noć biti otvorena i izložba “Kontinuirani interijer”, koja istražuje dobre prakse, intrigantne ideje, i skrivene mogućnosti Kontinuiranog Interijera, nastale na prostoru od Švicarske na sjeveru do Turske na jugu Europe.

 

Analizirajući iskustvo s prethodnih devet izdanja festivala, organizatori festivala su donijeli odluku da jačaju sinergiju između dva najveća aduta festivala –  predavanja poznatih arhitekata i otvorenosti festivala prema diskusiji o arhitekturi i srodnim temama.

Iz tog razloga, Dani arhitekture Sarajevo uvode novinu u programu – panel diskusije. Gosti panelisti (arhitekti, dizajneri i aktivisti) imat će priliku baviti se temama teritorija, migracija, granica, gradova, društva, politika, ekonomija, medija, edukacije, spekulacije i budućnosti.

Sve ove teme bit će raspoređene u pet kuriranih panela: Projektiranje društva, projektiranje grada; Projektiranje Sadržaja; Projektiranje arhitek(a)ta; Projektiranje medija; Projektiranje Budućnosti.

Sarajevskoj publici će se kroz tradicionalni tip predavanja predstaviti i Bernard Khoury, Dinko Peračić, MDH arhitekter i Ofis arhitekti.

Predavanja istaknutih imena arhitektonske scene, panel diskusije i bogat popratni program radionica, izložbi i zabavnih sadržaja potvrdit će Sarajevo kao nezaobilazno mjesto za sve arhitekte, studente arhitekture i medije koji se bave arhitekturom.

Više informacija o programu i načinu rezervacije ulaznica možete naći na: www.daniarhitekture.ba

Dani arhitekture su regionalna plaforma koja cijelu godinu kroz različite događaje radi na aktivnoj edukaciji profesionalaca na polju arhitekture i dizajna, poticanju umrežavanja među arhitektima u regiji i promociji diskusije o arhitekturi i prostoru.

Centralni godišnji događaj – festival Dani arhitekture se održava od 2008. godine i predstavlja jedan od najbitnijih regionalnih festivala arhitekture.