ZA KORISNIKE / ZA LJUDE: Otvorenje 2. izdanja Međunarodnog festivala dizajna Plan D

Otvorenje Međunarodnog festivala dizajna Plan D održat će se u četvrtak 27. rujna 2018. u 20h, u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Posjetitelji će već prvu večer festivala imati priliku razgledati izložbu “Za korisnike / Za ljude — etički pogledi na dizajn” i Međunarodnu izložbu mladih autora, a već sljedeći dan, u petak 28. rujna, kreće i bogat trodnevni konferencijski program! Festival, koji organizira Hrvatsko dizajnersko društvo u partnerstvu s Tehničkim muzejom Nikola Tesla trajat će do 30. rujna 2018.

U sklopu izložbe Za korisnike / za ljude — etički pogledi na dizajn predstavit ćemo radove i projekte iz raznih grana dizajna i kategorija projekata – od metodologija, koncepta, inicijative do proizvoda. Prikazat ćemo razne načine i opsege u kojima se načela etike pojavljuju u dizajnu, bilo kao alat, metoda ili izvor djelovanja, a prezentirane radove pritom ne promatramo isključivo kao primjere dobre prakse, već i kao studije slučaja za poticanje rasprave. Rasprave kroz koje ćemo raslojavanjem i analizom produbiti shvaćanja pojedinih praksi, ali i potencijalno mapirati njihove nove mogućnosti, kao i one slabe točke.

 

tn_article_head_1537212772-adc_014-1

 

Cilj nam je ne samo legitimirati i ustaliti etička pitanja u svakodnevnom dizajnerskom diskursu, odnosno mapirati područja etičkog djelovanja u dizajnu, već i propitkivati etičnost postojećih primjera “etičnog” dizajna, kako bi formulirali transparentnije i konkretnije smjernice za dizajn koji će raditi za ravnopravnije društvene uvjete i održiva rješenja.

 

kolaž

 

Uz tematsku izložbu, tu je i Međunarodna izložba mladih autora koja okuplja selekciju radova pristiglih na festivalski natječaj. Riječ je o 11 projekata koje smo detaljno predstavili ovdje.

 

plan d konferencija 1

 

Osim onog izložbenog, program festivala čini i bogati konferencijski program, koji počinje 28. rujna u 17 sati, a održavat će se svaki dan do završetka festivala. U sklopu ovog programa predstavit ćemo strane i domaće predavače — one iz dizajnerske struke, koji će potaknuti introspekciju lokalne i globalne dizajnerske prakse iz etičke perspektive — ali i one iz drugih polja djelovanja, koji će nam svojim uvidima proširiti shvaćanje i razumijevanje dizajna u širem ekonomskom i društvenom kontekstu. Detaljan raspored predavanja i javnih razgovora sa svim informacijama o predavačima i gostima pročitajte ovdje.

Vidimo se na Planu D!