Otvoren novi prostor HDD-a

Upravni odbor HDD-a: Koraljka Vlajo, Ivana Fabrio, Ira Payer, Davor Bruketa, Sanja Bencetić, Neven Kovačić (nedostaje Tonči Vladislavić); foto: Suzana Devčić

U četvrtak 12. 2.2009. članovi Hrvatskog dizajnerskog društva proslavili su veliki događaj: dobivanje prostora na kojeg se čekalo otkad je udruženje osnovano prije 26 godina. Osim za redovni administrativni rad, prostor u Boškovićevoj koristit će se za brojne nove aktivnosti: uskoro započinje rad galerije, dizajnerska čitaonica, edukativni programi i radionice.

344_4

Novi prostor Hrvatskog dizajnerskog društva u Boškovićevoj 18 otvorila je ispred Ministarstva kulture državna tajnica mr.sc. Nina Obuljen naglasivši posebnu angažiranost ministra kulture mr. Bože Biškupića u pronalaženju prikladnog prostornog smještaja za HDD nakon četvrt stoljeća sustavnog javnog djelovanja.
“Ministarstvo kulture podržava i prati rad HDD-a godinama, potpomažući time u svojim mogućnostima i razvoj hrvatskog dizajna čije su kvalitete priznate i izvan granica naše zemlje. S obzirom na iznimnu aktivnost ovog Društva, vjerojatno ćemo vam za pet godina trebati potražiti i veće prostorije.” – izjavila je Nina Obuljen na službenom otvaranju.

 

Državna tajnica Nina Obuljen i predsjednica HDD-a Ira Payer; foto: Domagoj Kunić

Državna tajnica Nina Obuljen i predsjednica HDD-a Ira Payer; foto: Domagoj Kunić

O značaju ovog događaja za dizajnersku zajednicu i širu javnost govorila je Ira Payer, predsjednica HDD-a: “Hrvatski dizajneri su apsolutno zaslužili ovakav prostor. Već dugo godina radimo vrlo aktivno i uspješno u otežavajućim uvjetima, sa skromnim budžetima i bez radnog prostora, što smo dugo nadomještali velikim entuzijazmom i kreativnošću. Sad napokon možemo pokazati što dizajneri znaju i mogu i koliko je to korisno Gradu Zagrebu i čitavom društvu. Nikad nismo bili usmjereni na usko ‘cehovsko’ djelovanje i puko servisiranje potreba svojih članova, oduvijek smo smatrali da je naša zadaća puno šira, stoga uporno ukazujemo na općedruštveni doprinos dizajna i njegov neiskorišteni potencijal u razvoju svih segmenata društva – gospodarskog, društvenog i kulturnog.
Dodjelom ovog prostora za rad, uvećali se se potencijali djelovanja našeg udruženja prema struci i prema javnosti, pa mislim da nije pretjerano reći da ulazimo u novu fazu razvoja dizajna u Hrvatskoj.”

Ira Payer pojasnila je i koncept ‘Otvoreno zbog preuređenja’: “Prostor koji nam je dodijeljen u razmjerno je dobrom stanju, no u njemu uopće nema grijanja i nisu riješeni neki prostorni detalji koji su nužni za funkcioniranje. Unatoč tome, mi nismo željeli ovaj dugoočekivani prostor držati praznim nego smo ga odlučili službeno ‘otvoriti’ i početi koristiti, čime ćemo nadamo se lakše priskrbiti i sredstva za uređenje.’

foto: Domagoj Kunić

foto: Domagoj Kunić

344_1