European Design Awards: Sonda osvojila Nagradu žirija, nagrade i za Tumpić/Prenc, Size, Clinicu s Vladimirom Končarom i Hrvoja Živčića!

Studio Sonda, 100% COVID Free putovanje

Jučer su na svečanom proglašenju nagrada European Design Awards, koje se drugu godinu zaredom održalo online, objavljeni dobitnici, a među njima i radovi četiri hrvatska dizajnerska studija. Studio Sonda je pritom za rad “100% COVID Free Putovanje” (festival BOOKtiga 2020.) osvojio jednu od dvije najvažnije nagrade ovog uglednog europskog natjecanja, Nagradu žirija. Zlata i Srebra u nekoliko kategorija, osim Sonde, osvojili su i studiji Size, Tumpić/Prenc, Clinica Studio u suradnji s Vladimirom Končarom i Hrvoje Živčić. O nagradama je odlučivao žiri u sastavu John L. Walters, Petra Černe Oven, Marko Golub, Julia Kahl, Mitja Kharshak, Ana Gea, Esen Karol, Jonathan Pierini i Freek Kroesbergen. Više u nastavku!

Europske nagrade za dizajn (European Design Awards), godišnje su nagrade koje se dodjeljuju dizajnerima iz Europe za izvrsna ostvarenja u području komunikacijskog dizajna. Prestižne ED-Awards razlikuju se od sličnih dizajnerskih nagrada po tome što žiri u pravilu ne čine profesionalni dizajneri, već kritičari i teoretičari dizajna, novinari te urednici dizajnerskih časopisa. Riječ je o inicijativi koja od 2007. godine okuplja dizajnerske časopise iz cijele Europe, uz pokroviteljstvo Međunarodnog vijeća za dizajn Ico-D.

Studio Size, pakiranje brašna Farina

Studio Size, pakiranje brašna Farina, Zlato u kategoriji Pakiranje hrana i pića

 

međunarodnom žiriju je i ove godine bio naš kustos i urednik Marko Golub (Hrvatska), naš nedavni zagrebački gost, urednik Eye Magazinea John L. Walters (Ujedinjeno Kraljevstvo), Petra Černe Oven (Slovenija), Julia Kahl (Njemačka), Mitya Kharshak (Rusija), Ana Gea (Španjolska), Esen Karol (Turska), Jonathan Pierini (Italija), Brigitte Willinger (Austrija) i Freek Kroesbergen (Nizozemska). Potpuni popis nagrađenih radova i onih koji su za njih konkurirali kao finalisti na ovogodišnjem natjecanju možete pronaći ovdje.

 

Studio Sonda, 100% COVID Free putovanje

Studio Sonda, 100% COVID Free putovanje, Zlato u kategoriji Serija plakata, ali i Nagrada žirija EDA

 

Studio Sonda je Nagradu žirija, koja se dodjeljuje radu koji se od svih prijavljenih istaknuo važnom porukom, osvojio za projekt 100% Covid Free putovanje, realiziran za Festival BOOKtiga u Poreču. S istim radom Sonda je osvojila i Zlato u kategoriji Serija plakata. Plakati su oglašavali Festival pročitanih knjiga BOOKtiga u Poreču, ali i promovirali učlanjenje u gradske knjižnice pozivajući ljude na putovanja na daleka mjesta putem knjiga, u godini u kojoj su stvarna putovanja postala nemoguća, nepoželjna, rizična ili krajnje komplicirana. Više o projektu pročitajte ovdje.

 

Studio Sonda, Berba

Studio Sonda, Berba, Bronca u kategoriji Korporativna ilustracija

 

Studio Sonda je nagrađen i jednom Broncom u kategoriji Korporativna ilustracija, za rad Berba (brendiranje, vizualni identitet i ambalaža za Vina Bertoša). U kategoriji Display fontova Hrvoje Živčić osvojio je zlato za svoje tipografsko pismo Rector koje je objavila francuska tipografska agencija Production Type.

 

Rector, Hrvoje Živčić, Srebro u kategoriji Display fontovi

Rector, Hrvoje Živčić, Srebro u kategoriji Display fontovi

 

Studio Size je na istom natjecanju osvojio Zlato u kategoriji Pakiranje hrane i pića za ambalažu brašna Farina, te srebro u kategoriji Pakiranje alkoholnih pića za Vina VK.

 

Studio Size, vina VK

Studio Size, vina VK, Srebro u kategoriji Pakiranje alkoholnih pića

 

 

Zlato u istoj toj kategoriji osvojio je pak Studio Tumpić/Prenc s radom Otkrivanje mikrokosmosa biodinamičkih vinaClinica Studio u suradnji s Vladimirom Končarom osvojio je Srebro u kategoriji Dizajn izložbi s projektom dizajna postava izložbe Od imaginacije do animacije: Šest desetljeća Zagreb filma u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

Studio Revolucija, postav izložbe Od imaginacije do animacije: Šest desetljeća Zagreb filma

Clinica Studio + Vladimir Končar, postav izložbe Od imaginacije do animacije: Šest desetljeća Zagreb filma, Srebro u kategoriji Dizajn izložbi

 

Sondin uspjeh s Nagradom žirija EDA zapravo je označio drugu godinu zaredom da je neki hrvatski studio odnio jednu od dvije najveće nagrade. Naime, na prošlogodišnjem izdanju EDAwards Studio Tumpić/Prenc je za Gradske bazene Pula osvojio Best of Show, o čemu ste mogli čitati ovdje.

 

Studio Tumpić/Prenc, Otkrivanje mikrokosmosa biodinamičkih vina

Studio Tumpić/Prenc, Otkrivanje mikrokosmosa biodinamičkih vina, Zlato u kategoriji Pakiranje alkoholnih pića