Četiri hrvatska dizajnerska studija u finalu za European Design Awards

Dizajnerski studiji Sonda, Size, Tumpić/Prenc i Clinica Studio u suradnji s Vladimirom Končarom su, s ukupno šest svojih projekata nakon žiriranja za dizajnersku nagradu European Design Awards, ušli među finaliste tog uglednog europskog dizajnerskog natjecanja. O finalistima i nagradama odlučivao je žiri u sastavu John L. Walters, Petra Černe Oven, Marko Golub, Julia Kahl, Mitja Kharshak, Ana Gea, Esen Karol, Jonathan Pierini i Freek Kroesbergen, a tko su nagrađeni doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrada koja će se ovog puta održati online 12. lipnja!

Europske nagrade za dizajn (European Design Awards), godišnje su nagrade koje se dodjeljuju dizajnerima iz Europe za izvrsna ostvarenja u području komunikacijskog dizajna. Prestižne ED-Awards razlikuju se od sličnih dizajnerskih nagrada po tome što žiri u pravilu ne čine profesionalni dizajneri, već kritičari i teoretičari dizajna, novinari te urednici dizajnerskih časopisa. Riječ je o inicijativi koja od 2007. godine okuplja dizajnerske časopise iz cijele Europe, uz pokroviteljstvo Međunarodnog vijeća za dizajn Ico-D.

 

Studio Size, pakiranje brašna Farina

Studio Size, pakiranje brašna Farina

 

 

U međunarodnom žiriju je i ove godine bio naš kustos i urednik Marko Golub (Hrvatska), naš nedavni zagrebački gost, urednik Eye Magazinea John L. Walters (Ujedinjeno Kraljevstvo), Petra Černe Oven (Slovenija), Julia Kahl (Njemačka), Mitya Kharshak (Rusija), Ana Gea (Španjolska), Esen Karol (Turska), Jonathan Pierini (Italija), Brigitte Willinger (Austrija) i Freek Kroesbergen (Nizozemska).

 

Studio Sonda, Berba

Studio Sonda, Berba

 

Studio Sonda finalist je u dvije kategorije, u kategoriji Serija plakata za rad 100% Free Covid Journey Posters, te u kategoriji Korporativna ilustracija za rad Berba. Studio Size u finalu je također u dvije kategorije, u kategoriji Pakiranje hrane i pića za ambalažu brašna Farina te u kategoriji Pakiranje alkoholnih pića za Vina VK.

 

Studio Revolucija, postav izložbe Od imaginacije do animacije: Šest desetljeća Zagreb filma

Clinica Studio + Vladimir Končar, postav izložbe Od imaginacije do animacije: Šest desetljeća Zagreb filma

 

U istoj kategoriji natječe se i Studio Tumpić/Prenc s radom Otkrivanje mikrokosmosa biodinamičkih vina. Clinica Studio u suradnji s Vladimirom Končarom ušao je pak u najuži izbor za nagradu u kategoriji Dizajn izložbi s projektom dizajna postava izložbe Od imaginacije do animacije: Šest desetljeća Zagreb filma u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

Studio Size, vina VK

Studio Size, vina VK

 

Tko su nagrađeni, i jesu li među njima i ovi dizajnerski studiji, saznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrada koja će se održati 12. lipnja online, link za gledanje ceremonije objavit ćemo čim nam bude dostupan.

 

Studio Tumpić/Prenc, Otkrivanje mikrokosmosa biodinamičkih vina

Studio Tumpić/Prenc, Otkrivanje mikrokosmosa biodinamičkih vina

 

Podsjetimo, na prošlogodišnjem izdanju EDAwards, hrvatski su dizajneri postigli izniman uspjeh, osvojivši najveću nagradu, Best of Show (Studio Tumpić/Prenc za Gradske bazene Pula), dok su Flomaster i Hamper osvojili srebro i broncu u svojim kategorijama, o čemu ste mogli čitati ovdje.

 

Studio Sonda, 100% COVID Free putovanje

Studio Sonda, 100% COVID Free putovanje