Praški kvadrijenale otvorio svoj besplatni online arhiv!

Najveća međunarodna manifestacija posvećena scenografiji i scenskom prostoru, Praški kvadrijenale, otvorila je svoj online arhiv u kojemu se mogu prelistati dosadašnji svi katalozi manifestacije, pogledati razgovori i predavanja umjetnika i dizajnera, kao i kratki filmovi u kojima su predstavljeni neki od projekata tematiziranih u sklopu Kvadrijenala. Mi još pregledavamo čega sve ima, listamo PDF-ove i gledamo videe, a za vas smo složili brzi pregled koji uključuje i ponešto iz našeg vlastitog video arhiva povezanog s Praškim kvadrijenalom.

Još jednu hvalevrijednu akciju dovođenja umjetnosti u domove diljem svijeta za vrijeme karantene, pokrenuo je Praški kvadrijenale, međunarodna manifestacija scenografije i scenskog prostora. O manifestaciji pokrenutoj 1967. godine s ciljem promicanja izvrsnosti dizajna, međunarodnog povezivanja, inovacije i edukacije publike pisali smo više puta, ali najintenzivnije 2011., 2015. i 2019., naravno povodom izložbi koje smo producirali i organizirali za nastupe na toj prestižnoj manifestaciji, i koje su redom na njoj i nagrađene. Povodom projekata uspješno predstavljenih na PQ-u, Hrvatsko dizajnersko društvo objavilo je više publikacija, od kojih dvije – Klizanje u nepoznato – Ivan Marušić Klif i Neopipljivo / Intangible – možete besplatno preuzeti s naših stranica. Također, kod nas možete pročitati i intervju s umjetničkom direktoricom Praškog kvadrijenala 2015, Sodjom Zupanc Lotker.

 

Bife Titanik foto: Lili Zaneta

Branko Brezovec, “Bife Titanik”, instalacija: Ivan Marušić Klif
foto: Lili Zaneta

 

Na službenoj web stranici Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora, odsad se mogu pronaći katalozi svih dosadašnjih izložbi, od prvog iz 1967. do posljednjeg iz 2019. godine, s temom Imagination, Transformation, Memory.

Osim dostupnih kataloga, PQ nudi i pregledavanje kratkih videa u trajanju do 5 minuta, snimljenih tijekom posljednjeg kvadrijenala održanog 2019. godine. Videi su snimljeni povodom izložbe Performance Space, a sastoje se od razgovora s dizajnerima i arhitektima na temu kazališne arhitekture, od pronađenih i prenamijenjenih prostora, do velikih projekta nacionalne važnosti, ali i privremenih struktura osmišljenih za vanjske prostore.


Jedna od glavnih misija Praškog kvadrijenala jest edukacija, odnosno približavanje scenske umjetnosti i dizajna publici. Predavanja dizajnera, arhitekata i kustosa izložbi snimljena su i postavljena na YouTube kanalu kvadrijenala. Predavanja se dotiču aktualnih tema scenografije, kuriranja izložbi, kao i odnosa između fizičkog i digitalnog svijeta.

 

 

Kako biste na najbolji mogući način mogli razumjeti i doživjeti scensku umjetnost, PQ omogućava gledanje kratkih tzv. „aftermovie“ videa koji prikazuju instalacije u prostoru, ali najbolje i opisuju atmosferu manifestacije.

PQ donosi još jedan poseban katalog izložbe Fragments,  također održane 2019. godine. Svoje su radove na izložbi predstavili neki od trenutno najutjecajnijih dizajnera i dizajnerica, o čijim motivacijama, ali i problemima s kojima su se susreli, govore njihovi kustosi.

36Q˚ interaktivna umjetnička instalacija foto: Tomáš Brabec izvor: PQ /facebook

36Q˚ interaktivna umjetnička instalacija
foto: Tomáš Brabec
izvor: PQ /facebook

Videi nastali u sklopu projekta 36Q˚ osmišljeni su kako bi gledateljima približili istodobno i umjetničku i tehničku stranu scenografije. Videozapisi su nastali 2016. i 2019. godine s ciljem dokazivanja da spajanje kreativnosti i umjetnosti s novim tehnologijama može samo obogatiti naše društvo stvaranjem novih, originalnih i inspirativnih radova.

Europski projekt EMERGENCE bavi se propitivanjem uloge lokalne i globalne (kolektivne) memorije koju ona ima u kulturološkom shvaćanju i interpretaciji kulturne baštine diljem Europe. Ovaj trogodišnji projekt potpomognut programom Creative Europe, povezao je dizajnere, redatelje, glumce, plesače, glazbenike, video umjetnike, producente i brojne druge profesionalce, čiji su zajednički radovi nastali kao odgovori na određena pitanja vezana uz pojedine kulturne spomenike. Praški kvadrijenale nudi mogućnost čitanja kataloga ovoga projekta.

 

foto: Jan Hromádko

foto: Jan Hromádko

Osim navedenih kataloga i dostupnih videa razgovora i predavanja, na web stranici Praškoga kvadrijenala možete pronaći i članke vezane uz njegovo posljednje izdanje.

Više informacija i sav online sadržaj PQ-a možete pronaći ovdje.

Također, na web stranici HDD-a postoji još videa snimljenih povodom Praškoga kvadrijenala 2019., a odnose se na radove nagrađenog video-umjetnika Ivana Marušića Klifa. Ovdje možete pogledati filmove s nagrađene hrvatske izložbe “Neopipljivo / Intangible” s Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora održanog 2015. godine.