Još sutra: “Praksa teorije / Matko Meštrović i dizajn”

Zbog velikog interesa, odlučili smo još malo produljiti vrijeme trajanja izložbe „Praksa teorije: Matko Meštrović i dizajn“. Izložba ostaje otvorena do sutra (2. listopada) do 19 sati. Izložba je posvećena teoretičarskom, kritičarskom i zagovaračkom djelovanju Matka Meštrovića u kontekstu dizajna u razdoblju od ranih 1960-ih do današnjih dana te je svojevrsni portret čovjeka koji je svojim radom snažno utjecao na naše današnje poimanje dizajna i njegove uloge, kao i razumijevanje njegove, ali i naše, relacije s tehnološkim, medijskim, kulturnim, društvenim i ekonomskim okruženjem u kojem živimo. Posjetite nas još sutra u HDD galeriji (Boškovićeva 18)!

Iz autorskog teksta povodom izložbe:
„Izložba Praksa teorije inicirana je dodjelom nagrade za životno djelo Matku Meštroviću 2018. godine i predstavljala je izazov jer za razliku od dosadašnjih dobitnika nagrade i autora koji su imali izložbe u Galeriji HDD-a, nije riječ o autoru kojeg možemo povezati s ijednim konkretnim dizajnerskim djelom, niti je grafički ili industrijski dizajner u užem smislu. Mada su se neki od njih, poput Bernarda Bernardija i Tomislava Lerotića, bavili i teorijskim promišljenjem dizajna te edukacijom, ipak je bila riječ o praktičarima dizajna. Matko Meštrović je osoba drugačijeg profila. Njegovi radovi — koji uključuju velik broj tekstova, kritika, eseja, znanstvenih i popularnih članaka te desetak autorskih knjiga — obuhvaćaju interdisciplinarnu kritičku teoriju, kritiku umjetnosti, teoriju dizajna i kritičko-teorijsko promišljanje tehnologije i medija. No, upravo on sam ističe da ako za ijedno znanstveno područje može reći da je u njemu kod kuće “onda je to teorija dizajna, industrijskog dizajna i dizajna u širem smislu koji dosiže integralnost poimanja čovjekove okoline.”

Fotografija postava izložbe "Praksa teorije: Matko Meštrović i dizajn"

Fotografija postava izložbe “Praksa teorije: Matko Meštrović i dizajn”

Nesumnjivo je riječ je o osobi i stručnjaku koji je iznimno važan za afirmaciju discipline i razvoj diskursa o dizajnu u našoj sredini. Tako odluka o dodjeli nagrade za životno djelo — a nadamo se i ova izložba artefakata, dokumenata, preslika dokumenata, fotografija i rekontekstualiziranih fotografija i vizualnih materijala, citata i tumačenja, a ne autorovih umjetničkih djela — ima i simboličku važnost ukazivanja ne samo na teme kojima se bavio i, suvremenim rječnikom, mreže u kojima je djelovao, nego prije svega na ulogu teorije dizajna kao i važnost kritičke društvene teorije za praksu i promišljanje dizajna, odnosno afirmaciju ideje da je teorijska refleksija važan i neizostavan dio svake dizajnerske prakse.“

 

Cijeli autorski tekst objavljen je u tri dijela na našoj web stranici. Prvi dio teksta možete pronaći ovdje!

 

Fotografija postava izložbe "Praksa teorije: Matko Meštrović i dizajn"

Fotografija postava izložbe “Praksa teorije: Matko Meštrović i dizajn”

 

 

Praksa teorije / Matko Meštrović i dizajn
HDD galerija
15.9. – 1.10.2020.

Autori izložbe i postava: Marko Golub, Dejan Kršić, Ora Mušćet
Grafički dizajn: Dejan Kršić
Organizacija: HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija
Hvala: Muzeju arhitekture i oblikovanja u Ljubljani, Cvetki Požar, Kolekciji Sudac, Marinku Sudcu, Branki Čurćić i Zoranu Panteliću iz kuda.org, Institutu za povijest umjetnosti, Ljiljani Kolešnik i Sanji Sekelj, Borisu Ljubičiću i Matku Meštroviću na ustupljenim vizualnim materijalima i pomoći pri realizaciji ove izložbe.
Sponzori tiska: Cerovski print boutique, Ars kopija
Izložba i program HDD galerije financiran je sredstvima Ministarstva kulture RHGradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

 

Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija
Boškovićeva 18, Zagreb
radno vrijeme: pon – pet, 12 – 19h
www.dizajn.hr