Izložba “Nematerijalni dodir materijalne odsutnosti” u Muzeju za umjetnost i obrt

nematerijalno

Projekt “Nematerijalni dodir materijalne odsutnosti” bit će premijerno predstavljen 13. ožujka u 19 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt. Tema projekta je čipka kao hrvatska kulturna baština kontekstualizirana u suvremenoj tehnološkoj interpretaciji u obliku interaktivnog holograma. Forma je koncipirana kao lebdeća čipkasta struktura generirana hologramskom projekcijom, softverski senzibilizirana na pokrete promatrača na koje reagira mijenjajući se, rastvarajući se i ponovo oblikujući. Autori projekta su Nataša Mihaljčišin, Martina Vrdoljak Ranilović, Mirko Miličić i Uprise d.o.o., a izložba će se moći pogledati do 22. ožujka 2020.

Projekt Nematerijalni dodir materijalne odsutnosti povezuje tradicionalnu hrvatsku čipku sa suvremenom tehnologijom. Koristeći se hologramskom projekcijom, karakteristični motivi čipke se transformiraju od prepoznatljivih oblika do potpune apstrakcije. Ruka predstavlja organsku poveznicu između materije i njene hologramske projekcije, koja u sebi zadržava bestežinsku taktilnost konstruirane refleksije. Struktura čipke pretpostavlja slikovitost na rubu nepostojećeg, dijalog između vidljivog i nevidljivog, materijalnog i nematerijalnog, ples tankih, drhtavih linija koji se začudnom igrom preslikao u oblik koji mu je prethodio.

nematerijalna

Senzibilitet čipkastih struktura čije su višeslojne konotacije pozicionirane u atributima ukrašavanja transcendira svoju svrsishodnost i namjenu u samozatajnoj formi plemenite dekoracije. Njenu osobitu, estetiziranu pojavnost tvori istovremeno odsustvo i prisustvo: stvarnog, opipljivog, izvedenog, prepletenog, komplicirano zaobiđenog ili neočekivano otvorenog, lišenog težine, tromosti i gravitacije. Oblici nastali zahtjevnim tehnikama minucioznog ručnog rada, vezani za vrijeme, proces i nepomičnost pomiču baš to: statično i zalijepljeno vrijeme u lebdeću lakoću i prozračnost virtuozno izvedenih šupljikavih struktura. Stilizirana estetika kristalno mrežastih simetrija ili florealno vegetativna raskoš transferirana kroz osjetljivo drhtanje tankih niti konca, zasigurno, bilježi osobitu žensku povijest strpljive izrade ručnog rada koji se ostvaruje u intimnom susretu naučene vještine s osobnom kreativnom slobodom, ostvarenom unutar parametara tradicije, naslijeđa i zadanih formalnih gabarita. Vibrantni grafizam sublimira dekorativnost kompleksne izrade u suptilnu paučinastu ljepotu koja ima upisanu emotivnost.

materijalna

Interaktivni hologram simulira strukturalnost čipke u pretapanju s apstraktnim ishodištima i motivima. Lebdeća forma koja varira svoj oblik podcrtava kompleksno simboličke odrednice čipke transferirajući ih u suvremeni vizualni jezik. Novo uspostavljeni referentni okvir svjedoči njihovu simboličku pojavnost u kontekstu ideje koja prethodi svojoj realizaciji, kodira ju i virtualno manifestira.

 

kulturna baština, ukras, osjetljivost, finoća, strpljenje, preciznost, simetričnost, umijeće, vještina, ručni rad, niti, konci, igle, batići, bjelina, šupljikavost, prozračnost, minucioznost, suptilnost, ženskost…

 

Autorski tim:

Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović su dugi niz godina djelovale zajedno pod nazivom I-GLE i ostvarile 27 različitih modno dizajnerskih i umjetničkih projekata. Višestruko su nagrađivane za svoj rad i imaju status samostalnih umjetnica. Nataša Mihaljčišin je nedavno pokrenula svoju vlastitu modnu produkciju, a Martina Vrdoljak Ranilović djeluje kao kreativna direktorica u Varteksu.

Mirko Miličić

Opus njegovog rada karakteriziraju jednostavne i jasne linije u kojima uvijek teži ponuditi snažna i inovativna rješenja temeljena na analitičkim i metodičkim procesima. 2017. godine osniva dizajnerski studio gdje radi na različitim projektima, od industrijskog i prostornog dizajna do instalacija, umjetničkog usmjerenja, te vizualnih komunikacija i animacija. Do sada je surađivao s brojnim tvrtkama vezanim za motion i produkt dizajn. Njegovi se proizvodi prodaju u zemljama diljem svijeta, a radovi su mu izlagani na brojnim izložbama.

Uprise

Uprise d.o.o. je hrvatska mlada i brzorastuća informatička tvrtka smještena u Zagrebu koja radi u energetskom i “fintech” sektoru surađujući s partnerima iz EU i svijeta koristeći najsuvremeniju tehnologiju. Tvrtka je osnovana 2017.godine i orijentirana je na razvoj inovativnih i kreativnih proizvoda i usluga s ciljem pružanja cjelovitih i primjenjivih rješenja za klijente.
Jedan od bitnih fokusa razvoja ove tvrtke je razvoj vlastitih kreativnih proizvoda koji, između ostalog, uključuju izradu animiranih filmova za djecu, te trenutno otvorenu izložbu koja izvrsno predstavlja bit samog poslovanja, kao savršeni spoj tehnologije i kreativnosti.

Projekt koji transdiciplinarnim pristupom spaja suvremene tehnologije i kreativno promišljanje baštine, sufinanciran je sredstvima odobrenima u okviru Natječaja za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Ministarstva kulture Republike Hrvatske.