Izložba Klasje Habjan “Napokon netko!” u Museu Lapidarium u Novigradu

klasja-habjan_hdd web_

Izložba „Napokon netko!“ dizajnerice, grafičarke i spisateljice Klasje Habjan otvara se u novigradskom Museu Lapidarium u petak, 12. lipnja u 20 sati. Radove objedinjuju neodvojivi tekst i slika, koji zajedno pričaju priču o povezanosti materijalnog i duhovnog. Klasja Habjan je i autorica trojezičnog kataloga, kao i postava izložbe koju čine kolaži grafičkih otisaka nadopunjeni autorskim tekstovima. Izložba ostaje otvorena do 12. srpnja 2020.

Iz teksta najave:

“Izložba Klasje Habjan (dizajnerice, grafičarke i spisateljice), pod nazivom „Napokon netko!“, vodi nas, prema riječima kustosice Jerice Ziherl, tekstom i slikom kroz putovanje u kojemu se isprepliće ljudska potreba za materijalnim s onom drugom, društvenom i duhovnom. Tek spoznajom drugoga, lik iz priče spoznaje sebe – da bi bio domaćinom, mora prvo znati biti gost. Kontrast posjedovanja i gubitka metafora je samoga života, zaokruženog ciklusa. Izložbu prati katalog, autorska knjiga koja koristi riječi (priču), slike (kolaže), jezike (hrvatski, talijanski, engleski) i dizajn. Autorica je oblikovala i postav izložbe; kolaži od izrezanih grafičkih otisaka pretvaraju se u slojevite slike, a slike proširuju tekst – i obrnuto. Svaka je slika dizajnirana priča koja je podjednako sagledljiva i kao jedinka i kao cjelina. Na taj način, kako je napisao Marko Golub u predgovoru kataloga Crtice iz 2019., Klasja s nevjerojatnom lakoćom, bez ikakvih viškova, na simboličan i krajnje vizualan način kreira vlastitu relaciju prema svijetu i nastoji ga učiniti podnošljivijim, ma koliko god on kompleksan bio.”

 

 

Klasja Habjan "Napokon netko!", kolaž, 50x65 cm "Živio je usred pustinje. Žuta i narančasta, prostirala se dokle god je vidio, a vidio je daleko, gledajući s najvišeg tornja. Nakon deset godina gradnje, napokon je stao, ponosan. Činilo mu se da je dvorac savršen, da se svaki zlatnik isplatio. Vukao je plašt stubama kao da mazi čudovište srca kamenoga. /... /"

Klasja Habjan “Napokon netko!”, kolaž, 50×65 cm
“Živio je usred pustinje. Žuta i narančasta, prostirala se dokle god je vidio, a vidio je daleko, gledajući s najvišeg tornja. Nakon deset godina gradnje, napokon je stao, ponosan. Činilo mu se da je dvorac savršen, da se svaki zlatnik isplatio. Vukao je plašt stubama kao da mazi čudovište srca kamenoga. /… /”

 

O autorici:

Klasja Habjan (Zagreb, 1993.) bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom i pisanjem. Diplomirala je s magna cum laude na Studiju dizajna u Zagrebu, smjer Vizualne komunikacije (2016.). Na istom je fakultetu za projekt Blok Od(blok)iraj, pod mentorstvom profesora Nenada Dogana, dobila Godišnju nagradu Studija dizajna (2013./2014.).

 

Klasja Habjan, "Napokon netko!", kolaž, 50x65 cm

Klasja Habjan, “Napokon netko!”, kolaž, 50×65 cm

 

Prvu samostalnu izložbu Pješčani grad održala je u galeriji Skale do Sunca (Stara Novalja, 2014.). Niz grafika i kratkih animiranih filmova izložila je u Klubu studenata elektrotehnike (KSET) u sklopu kulturnog programa Artcoustic (Zagreb 2015.). Izložbu Džungla, seriju ilustrativnih plakata, održala je u klubu Botaničar (Zagreb, 2019.), dok je izložba Crtice, u Galeriji Šira u Zagrebu (2019.), uključivala i autorske kratke priče. U izdanju Umjetničke radionice Petikat (2020.) objavila je i knjigu Crtice, zbirku grafika, kratkih priča i pjesama.

 

Klasja Habjan "Napokon netko!", kolaž, 50x65 cm

Klasja Habjan “Napokon netko!”, kolaž, 50×65 cm

 

Sudjelovala je na dvadesetak grupnih izložbi ilustracije i dizajna. Od toga izdvajamo: Bratoljub, Centar za kulturu Trešnjevka (Zagreb, 2019.), Izložba hrvatskog dizajna 1718, Muzej za umjetnost i obrt (Zagreb, 2018.), Festival 36 Mountains, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (Zagreb, 2018.), Knjige za gledanje: Knjige za čitanje, Galerija Šira (Zagreb, 2017.), Ilustracije pričaju, galerija Oris (Zagreb, 2017.), Pričam ti priču? Izbor iz suvremene hrvatske ilustracije, Galerija Krsto Hegedušić (Petrinja, 2017.), Petnaest u sklopu Festivala europske kratke priče na kojoj izlaže niz ilustracija za priču Davida Albaharija, Živi Atelje DK (Zagreb, 2016.). U sklopu Internacionalnog laserskog samita jeftine grafike Na rubu izlaže u Laubi (Zagreb, 2015.), a u sklopu Crtomata, malog festivala ilustracije i stripa u Gradskom muzeju Virovitica (Virovitica, 2015.). Izlagala je interaktivni poster u sklopu putujuće izložbe The other Side (Quartier Général, La Chaux-de-Fonds, Švicarska, 2017. i Galerija KM8, Beograd, Srbija, 2015.). Sa Zitom Nakić čini dizajnerski tandem klasja&zita unutar kojeg oblikuje grafičke materijale, vizualne identitete, naslovnice i prijelome publikacija. Često surađuje s kulturnim institucijama. U izdanju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu sudjelovala je u izradi knjižice Početnica za konceptualce Muzeja suvremene umjetnosti (2017.). Za isti muzej Klasja Habjan napisala je priču, oblikovala grafike i prijelom za strip Duh Bauhausa (2020.), objedinjujući na taj način svoje osnovne grane interesa.

 

Klasja Habjan "Napokon netko!", kolaž, 50x65 cm

Klasja Habjan “Napokon netko!”, kolaž, 50×65 cm