Hrvatski brend Nunc i Patrizia Donà dobitnici prestižne A’ Design nagrade

sfumato qwerty

“A’ Design Award & Competition” prestižno je natjecanje dizajnerskih ostvarenja koje godišnje nagrađuje dizajnere iz cijeloga svijeta te se dodijeljuje u čak 99 kategorija. Dobitnici platinaste “A’ Design nagrade” su i mladi hrvatski brend Nunc i talijansko-hrvatska modna dizajnerica Patrizia Donà. Nunc je u kategoriji namještaja, dekorativnih elemenata i kućanstva, za 2019. godinu osvojio platinastu nagradu za sistem polica “Sfumato”. Sistem polica “Sfumato” nastao je u suradnji s Filterom, nagrađivanim bosansko-hercegovačkim studiom za arhitekturu i dizajn. Ženska torbica “Qwerty Elemental” modne dizajnerice Patrizie Donà, također je osvojila platinastu nagradu u kategoriji putnih i modnih dodataka za prošlu godinu. Više o nagrađenim projektima pročitajte u nastavku.

 

Mladi hrvatski dizajnerski brend Nunc, koji smo već predstavili, nakon dvanaest osvojenih nagrada i priznanja za svoje proizvode, još jednom impresionira međunarodni žiri te dokazuje svoju kvalitetu. Ovoga puta prestižnom platinastom nagradom A’Design Award nagrađen je sistem polica Sfumato, već predstavljen na prošlogodišnjoj Ambienti. Nagrađen je u kao najbolji u kategoriji Furniture, Decorative Items and Homeware Design za 2019. godinu.

 

Sistem polica Sfumato

Sistem polica “Sfumato”

Nuncov sistem polica svojim izgledom asocira na vizure velegrada – prostran i masivan u dnu, izlomljen i fragmentiran pri vrhu, dinamikom vertikalnog “plesa” polica dinamizira, obično monotonu, strukturu police. Kombiniranjem modula postižu se različite konfiguracije i dimenzije te se Sfumato tako prilagođava namjeni i prostoru korisnika. Sfumato je nastao u suradnji s Filterom, nagrađivanim studijom za arhitekturu i dizajn iz Bosne i Hercegovine, koji čine Nedim Mutevelić, Kenan Vatrenjak, Asmir Mutevelić, Vedad Islambegović i Ibrica Jašarević. Proizvodi iz Nuncove kolekcije istovremeno reflektiraju lokalno nasljeđe i stvaraju identitet ove firme. Surađujući s dizajnerima iz cijele regije, pod vodstvom kreativnog direktora Nikole Radeljkovića iz Numen/For Usea, Nunc konstantno radi na stvaranju nove priče hrvatskog dizajna i proizvodnje.

 

Sistem polica Sfumato

Sistem polica “Sfumato”

 

 

Patrizia Donà, čiju smo izložbu održali u Galeriji HDD-a 2012. godine, također je nagrađena A’Design platinastom nagradom. Modna dizajnerica nagrađena je za žensku torbicu Qwerty Elemental koja je izrasla iz istoimene kolekcije. Torbica je nastavak Donine fascinacije Remingtonovom pisaćom mašinom iz 1874. godine,  koja je poslužila kao inspiracija za čitavu Qwerty kolekciju. Naziv kolekcije nadovezuje se na najstariji dizajn pisaće mašine novinskog urednika Christophera Sholesa, koji je svoju inovaciju prodao upravo Remingtonu 1873. godine. Budući da su tada korisnice pisaćih mašina bile žene, jasno je vidljivo dizajneričino iščitavanje poveznice između ženske torbice i pisaće mašine.

Torba Qwerty elemental, Patrizia Donà izvor: https://laboratoriodona.com/

Torba “Qwerty elemental”, Patrizia Donà
izvor: https://laboratoriodona.com/

Slijedeći čiste linije i jednostavne geometrijske forme pisaćih mašina, Qwerty elemental izrađena je načelima snage, simetrije i jednostavnosti. Konstruktivne metalne dijelove izradili su različiti zanatlije, što je utjecalo na sveukupan jedinstven izgled ovoga produkta, a svaka torbica sadrži dvije pisaće tipke. U početku su pisaće tipke preuzimane direktno iz originalnih Remingtonovih pisaćih mašina, da bi ih kasnije proizvodile zanatlije. Od 2013. godine Patrizia Donà ima vlastitu proizvodnju pisaćih tipki koje koristi za svoju Qwerty kolekciju.

Qwerty elemental torbica, Patrizia Donà izvor: https://competition.adesignaward.com/design.php?ID=99616&fbclid=IwAR2y2MdC7XLSm-yyL3iSSnpGxyJoknyt7jlMPTqhdRThJ8nxHjkCHIh_0XY

“Qwerty elemental” torbica, Patrizia Donà
izvor: https://competition.adesignaward.com

Više o A’Design Award & Competition i njezinim dobitnicima možete pronaći ovdje.