Dodijeljene nagrade 55. zagrebačkog salona primijenjenih umjetnosti i dizajna

salon naslovna

Prilikom svečanog zatvaranja 55. zagrebačkog salona primijenjenih umjetnosti i dizajna „Puls trenutka ili što vas pokreće“, dodijeljene su nagrade autoricama i grupama autora za radove koji su se najviše istaknuli. Veliku nagradu Salona dobila je Gordana Drinković za „Suze okrenute prema nebu“, a nagrađeni su i Marina Badurina s radom „Izdržljivost pečene gline“, Studio Tumpić/Prenc za dizajn boce „Latini“ i kolektiv OAZA za projekt „MADE IN – Crafts and Design Narratives“. Nagrada za mladog umjetnika pripala je Svenu Soriću, Hrvoju Spudiću, Sari Solomon i Tinu Dožiću za vizualni identitet 30. muzičkog bijenala Zagreb. Više o nagrađenim projektima pročitajte u nastavku.

Svečanim zatvaranjem i dodjelom nagrada zatvoren je 55. zagrebački salon posvećen primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Središnja tema ovogodišnjeg salona bila je Puls trenutka ili što vas pokreće koja je navela umjetnike i dizajnere na povratak izvornoj motivaciji i inspiraciji koje ih vode u profesionalnom radu. Ove se godine Salon odvijao paralelno u izložbenim prostorijama Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Galerije ULUPUH-a, u kojima je priliku za predstavljanje radova dobilo 133 autora i grupa autora. Prema riječima ravnateljice 55. zagrebačkog salona Ivane Bakal, na ovogodišnji je Salon, unatoč preprekama pandemije i razornog zagrebačkog potresa, pristigao velik broj kvalitetnih domaćih i inozemnih radova. Program Salona morao se prilagoditi novonastalim uvjetima, pa je jednim dijelom bio dostupan i online. Iva Köbler, autorica koncepcije i kustosica 55. zagrebačkog salona, istaknula je važnost uvođenja reda u zagrebački salon, odnosno jasnog razgraničenja između medija.

 

Gordana Drinković, "Suze okrenute prema nebu", 2018.

Gordana Drinković, “Suze okrenute prema nebu”, 2018.

Prema odluci ocjenjivačkog suda (Branka Benčić, Mario Beusan, Branko Franceschi, Marko Golub, Iva Körbler, Nika Pavlinek) Velika nagrada ovogodišnjeg Salona pripala je Gordani Drinković za Suze okrenute prema nebu. Nagrađene skulpture nastale su 2018. godine u realizaciji Staklarne Rogaška. Budući da se mogu koristiti i kao čaše, Suze pripadaju i kategoriji produkt dizajna. Izrađen od sivog i crnog kristalnog stakla, rad ima mnogo dublje, osobno značenje jer je nastao u vrijeme tugovanja za voljenom osobom.

 

Gordana Drinković izvor: Facebook stranica 55. zagrebačkog salona / Ulupuh

Gordana Drinković
izvor: Facebook stranica 55. zagrebačkog salona / Ulupuh

 

U više od 25 godina oblikovanja i rada u tvornicama stakla, Gordana Drinković realizirala je više od 500 djela, od kojih je većina unikat ili čine dio ekskluzivne serije. Njezini radovi izlagani su na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Francuskoj i Americi. Kolekcije Atlantida, Babilon i Manhattan realizirane su u suradnji sa Steklarnom Rogaška d.d. i 2010. godine bile su predstavljene u New Yorku, gdje su osvojile nagradu HFN 2010 Award of Excellence. Međunarodni žiri uvrstio je Gordanu Drinković na izložbu suvremenoga svjetskog dizajna Ambiente Trends 2012 u Frankfurtu.

 

Jednakovrijedna nagrade 55. zagrebačkog salona pripale su Marini Badurini, Studiju Tumpić/Prenc i Kolektivu OAZA.

 

Marina Badurina, "Izdržljivost pečene gline", 2020.

Marina Badurina, “Izdržljivost pečene gline”, 2020.

 

Keramičarka Marina Badurina nagrađena je za rad Izdržljivost pečene gline koji se zasniva na ideji memorije posljedica zagrebačkog potresa. Naime, autoričini radovi od nepečene gline stradali su u potresu, dok se na onima od pečene gline moglo razaznati nekoliko vanjskih oštećenja. Upravo je tih jedanaest preživjelih radova, cilindričnih lončića, izloženo na ovogodišnjem Salonu sa svim namjerno sačuvanim oštećenjima.

 

Studio Tumpić/Prenc, dizajn boce "Latini"

Studio Tumpić/Prenc, dizajn boce “Latini”

 

 

Nakon nedavno dobivene Red Dot nagrade za dizajn boce istarskog maslinovog ulja Latini, kvaliteta dizajna studija Tumpić/Prenc prepoznata je i na zagrebačkom salonu. Koristeći motiv karirane košulje na ambalaži ulja, kreativni tim Studija Tumpić/Prenc dočarao je dinamiku prošlosti Istre i težaka iz unutrašnjosti poluotoka koji su nerijetko odlazili raditi kod zemljoposjednika Talijana bliže obali. Tone, predak vlasnika brenda vrhunskog maslinovog ulja Latini, krajem 19. stoljeća povremeno je radio kao zemljoradnik kod istarskih Talijana koje su tada nazivali Latini. Jednom je kao dnevnicu dobio kariranu košulju, ondašnju rijetkost, pa su ga njegovi mještani prozvali Latini. To je ostao i nadimak obitelji do danas kad su ga Tonini potomci odabrali za ime svog brenda. Više o nagrađenom projektu pročitajte ovdje.

 

 

OAZA, "MADE IN – Crafts and Design Narratives"

OAZA, “MADE IN – Crafts and Design Narratives”

 

Projekt MADE IN – Crafts and Design Narratives dizajnerskog kolektiva OAZA, nagrađen je zbog izvrsnosti koja obuhvaća više područja dizajnerske prakse. OAZA je oblikovala katalog izložbe, kao i njezin postav te dizajnirala web stranicu izložbe koja funkcionira i kao multimedijalni arhiv. Ovaj projekt predstavlja total dizajn koji u sebi komponente istraživanja, kustoske koncepcije, i uspostavljanja međunarodne mreže obrtnika i dizajnera. Projekt MADE IN rezultat je partnerskog rada više institucija i organizacija – Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Werkbaum Bregenzerwald iz Austrije, Muzeja arhitekture i oblikovanja iz Ljubljane, Nove iskre i Miksera iz Beograda, te dizajnerskog kolektiva Oaza iz Zagreba, koji je projekt inicirao u kontinuitetu sa svojim dosadašnjim aktivnostima na području povezivanja dizajnera i obrtnika i istraživanju obrtničkog nasljeđa i potencijala za njegovu budućnost. Više o nagrađenom projektu pročitajte ovdje. Projekt je osvojio i nagradu hrvatske sekcije AICA-e (Darko FritzSilva Kalčić, Tomislav Pavelić) za njegovo cjelokupno trogodišnje provođenje, kao prethodno višegodišnje lokalno istraživanje. AICA je istaknula višeslojan značaj ovoga projekta – ukazivanje na ugroženost tradicijskih zanata, korištenje interdisciplinarnog pristupa, spajanje različitih generacija i potraga za rješenjem u budućnosti. Posebno se istaknula Oazina sposobnost rada u velikom timu koji projekt razvija u svim društvenim i funkcionalnim aspektima. Više o nagrađenom projektu pročitajte ovdje.

 

Sven Sorić, Hrvoje Spudić, Sara Salomon, Tin Dožić, "izualni identitet 30. muzičkog biennala Zagreb"

Sven Sorić, Hrvoje Spudić, Sara Salomon, Tin Dožić, “izualni identitet 30. muzičkog biennala Zagreb”

 

 

Nagradu za mladog umjetnika 55. zagrebačkog salona osvojili su Sven Sorić, Hrvoje Spudić, Sara Solomon i Tin Dožić za vizualni identitet 30. muzičkog bijenala Zagreb. Nagrađeni rad ocrtava spajanje inovativnih praksi u glazbi, kao i njezino povezivanje s drugim kreativnim disciplinama. Ideja je to koju Muzički bijenale provodi u svojim programima već 30 godina, a koju su dizajneri ovom prilikom uspjeli u potpunosti dočarati u svim primjenama njegova identiteta. Nastali su plakati, billboardi i videospotovi koji se pozivaju na dugovječni MBZ-ov logo – dizajn Borisa Ljubičića iz 1980. godine. Polazište u stvaranju vizualnog identiteta bio je spoj slike i zvuka koji je postignut reinterpretacijom fizičkog zapisa zvuka u obliku grafa amplituda zvučnog vala po jedinici vremena. Zvučni zapis postao je vidljiv kao niz paralelnih linija različite gustoće. Više o nagrađenom projektu pročitajte ovdje.

Posebno priznanje žiri je dodijelio seriji uređaja Lelo – masažer, vibrator i stimulator, koji su u hrabrom iskoraku ostvarili veliki uspjeh domaćeg produkt dizajna i poduzetništva. Više o nagrađenim radovima možete pronaći ovdje.