Zadnji poziv za prijavu radova na European Design Awards 2021

U tijeku je poziv za prijavu radova za Europske nagrade za dizajn (European Design Awards), godišnje nagrade koje se dodjeljuju dizajnerima iz Europe za izvrsna ostvarenja u području komunikacijskog dizajna. Prestižne ED-Awards razlikuju se od sličnih dizajnerskih nagrada po tome što im žiri u pravilu ne čine profesionalni dizajneri, već kritičari i teoretičari dizajna, novinari te urednici dizajnerskih časopisa. Riječ je o inicijativi koja od 2007. godine okuplja dizajnerske časopise iz cijele Europe, uz pokroviteljstvo Međunarodnog vijeća za dizajn Ico-D. Poziv je otvoren još samo do petka, 26. veljače, a dodjela nagrada predviđena je u Valenciji u lipnju ove godine. Svi članovi HDD-a ostvaruju pravo na popust pri prijavi! Više u nastavku.

Rok za prijavu radova je petak, 26. veljače 2021., dok fizički uzorci (za kategorije za koje je to navedeno) moraju biti dopremljeni u urede ED Awardsa u Ateni do 10. ožujka 2021. Obavijesti o finalistima započinju 11. travnja, a svi će finalisti biti objavljeni u roku od tjedan dana. Dodjela nagrada i prateći festival održat će se u Valenciji od 10. do 13. lipnja 2021. S obzirom na aktualnu pandemiju Covid-19, datumi festivala su privremeni. Festival će uključiti dodjelu nagrada, konferencije, radionice, izložbe, ture po dizajnerskim studijima i mnoge druge događaje.

Prošle godine hrvatski su dizajneri ostvarili velike uspjehe na European Design Awardsu – Studio Tumpić/Prenc osvojio je Best of the Show nagradu za najbolji rad na prošlogodišnjem natjecanju European Design Awards! Nagradu su dobili za projekt signalizacije Gradskih bazena Pula-Pola, za koji su nagrađeni i Zlatom u kategoriji Signalizacije. Još jedno Zlato isti studio osvojio je i u kategoriji Ambalaže hrane i pića, i to za pakiranje maslinovog ulja Latini. Među nagrađenima su još dva studija iz Hrvatske – Studio Flomaster osvojio je Srebro u kategoriji Pojedinačnih naslovnica knjiga za knjigu “Kradljivica knjiga”, a Hamper studio dobio je Broncu u kategoriji Prijeloma knjiga za knjigu “Jezik ptica“.

top design eda

Žiri za tisak (Print Jury) čine John L. Walters (Ujedinjeno Kraljevstvo), Marko Golub (Hrvatska), Petra Černe Oven (Slovenija), Julia Kahl (Njemačka), Mitya Kharshak (Rusija), Ana Gea (Španjolska), Esen Karol (Turska), Johnatan Pierini (Italija), Brigitte Willinger (Austrija) i Freek Kroesbergen (Nizozemska).

Žiri za dizajn u digitalnim medijima (Digital Jury) čine Victor Palau (Španjolska), Viola von Zadow (Njemačka), Dionne van Dijk (Nizozemska), Achim Schaffrinna (Njemačka), Nassos Kappa (Grčka), Daniel Nelson (Švedska), Arseny Vesnin (Rusija), Iris Lješnjanin (Njemačka) i Caroline Roberts (Ujedinjeno Kraljevstvo).

300x250

 

Standardni kriteriji ocjenjivanja su kvaliteta dizajna (uključujući način korištenja slika, tipografije itd.), kreativnost (originalnost i umjetnička kvaliteta) i relevantnost (za specifičnu svrhu za koju se dizajnira), pri čemu postoje i specifični kriteriji za dizajn web stranica i tipografskih pisama. Potpuni popis kriterija naveden je među pravilima poziva koje možete pročitati ovdje.

Moguće je prijaviti isključivo radove nastale od početka 2020. godine do aktualnog roka prijave, odnosno do 26. ožujka 2021. godine. Prijave se primaju putem online prijavnice, odnosno na ovom linku. Sve upute o načinu prijave radova možete pronaći ovdje.

Članovi Hrvatskog dizajnerskog društva ostvaruju popust od 12% prilikom prijava, a za dobivanje koda mogu nam se javiti na hdd@dizajn.hr

 

eda 2021

Sve informacije možete naći direktno na stranici European Design Awardsa. Požurite s prijavama i sretno!