Video [d]razgovor: Igor Manasteriotti

U novom video [d]razgovoru razgovarali smo s dizajnerom vizualnih komunikacija Igorom Manasteriottijem. Razgovor je nastao za vrijeme trajanja izložbe „Ideja ● znak ● objekt“ u HDD galeriji, kojom je Manasteriotti obilježio prvih dvadeset godina dizajnerskog rada. Dotaknuli smo se Igorovih dizajnerskih početaka, različitih utjecaja, školovanja, agencijskog rada, suradnji te nedavnih projekata izvedenih u okviru vlastitog studija. Razgovor su vodili Marko Golub i Ora Mušćet, a snimatelj i montažer je Miran Krčadinac. Link za video pronađite u tekstu!

Razgovor s Igorom Manasteriottijem nastao je u travnju ove godine, za vrijeme trajanja izložbe Ideja ● znak ● objekt u HDD galeriji. Izložbom, koja je okupila neke od najvažnijih Igorovih projekata, obilježeno je prvih dvadeset godina njegovog rada. To je ujedno i prva izložba na kojoj se Igorov rad mogao sagledati na jednome mjestu, a uključivala je radove nastale u području brendinga, odnosno dizajna znakova i logotipa, vizualnih identiteta i ambalaže. Više o izložbi možete pročitati ovdje.

Fotografija s izložbe "Ideja ● znak ● objekt"

Fotografija s izložbe “Ideja ● znak ● objekt”

Osim o samim počecima rada u agencijama u Hrvatskoj, Igor nam je govorio o svojem iskustvu školovanja u SSSR-u i SAD-u, te različitim utjecajima koji su do njega zbog toga dopirali. Dotaknuli smo se Igorovih velikih agencijskih i samostalnih projekata do kojih dolazi vlastitom inicijativom i upornošću, koje posebno savjetuje mlađim kolegama. Poslušajte njegove poglede na dizajn vizualnih komunikacija danas, njegova razmatranja o problemima s kojima se dizajneri danas susreću te o budućim planovima dizajnerskog studija Manasteriotti.

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=A8wU8ylRdOQ

Biografija


Igor Manasteriotti
 rođen je 1977. godine u Zagrebu. Odrastao je uz roditelje arhitekte, pa je odmalena uronjen u svijet crteža, akvarela i kolaža. U Moskvu se sele 1987. godine koju će Igor sljedećih sedam i pol godina nazivati svojim domom. Ondje uči jezik i upoznaje se s grafičkim dizajnom radeći na školskim plakatima i godišnjacima. Grafički jednostavan, konstruktivistički stil snažno je utjecao na njegov dizajnerski razvoj. Završio je Anglo-američku srednju školu u Moskvi, nakon čega je primljen na renomirani Rhode Island School of Design gdje je diplomirao grafički dizajn. Nakon diplome vraća se u Zagreb i stječe znanje u jednoj od najkreativnijih agencija u regiji – Bruketa&Žinić OM. Promoviran je 2006. godine na poziciju art direktora u Brandoctoru, prvoj agenciji za brendiranje u Hrvatskoj – parterskoj agenciji B&Ž. Nakon četiri produktivne godine u Brandoctoru, zajedno s grafičkom dizajnericom Mijom Marić, osniva Manasteriotti∞Maric studio, koji je od 2016. poznat kao Manasteriotti DS. U dvadeset godina dugoj karijeri, Igor je bio art direktor na projektima raznih nacionalnih klijenata iz različitih industrija, kao što su: Orada adriatic, Microblink, Froddo, Hypo-Alpe-Adria banka, Cromaris, Osječka pivovara, Lantea grupa i Tekstilpromet, FINA, TDR, Adris, Kraš, Tele2 i Terrakom, Maistra, Ferotehna, Autoto i drugih. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i RISD-ove udruge bivših studenata.