Novo izdanje HDD-a — VANJA CUCULIĆ: DRAMA!

Ovog tjedna predstavljamo vam recentna izdanja HDD-a koja tek čekaju svoju promociju, ali ih već sada možete naručiti od nas i nabaviti u odabranim knjižarama! Knjiga VANJA CUCULIĆ: DRAMA daje nam potpuni pregled dizajna plakata grafičkog dizajnera Vanje Cuculića za Gradsko dramsko kazalište Gavella, nastalih od 2005. do 2019. godine. Riječ je bez sumnje o jednom od najvažnijih i najhvaljenijih plakatnih opusa u Hrvatskoj u 21. stoljeću, a s pričom iza njih upoznaje nas i veliki uvodni tekst Marka Goluba na hrvatskom i engleskom jeziku. Cijena knjige na 128 stranica u boji, u tvrdim platnenim koricama s tri varijante naslovnice, je 75 kn.

Knjiga je objavljena slijedom prošlogodišnje izložbe Vanja Cuculić: Drama! Plakati za GDK Gavella 2005 – 2019 premijerno postavljene u HDD galeriji u ožujku, a potom prikazane i u Galeriji HUiU u Puli u srpnju te u Multimedijalnom kulturnom centru (Dom mladih) u Splitu u listopadu. Grafički urednik ovog atraktivnog izdanja je sam Vanja Cuculić, dok dizajn i prijelom potpisuje Leo Kirinčić. Knjiga ima čak tri različite naslovnice pa je prilikom kupnje ili narudžbe potrebno naznačiti za koju ste se odlučili. Naručiti je možete emailom na adresu hdd@dizajn.hr (email narudžba (HDD))

 

fotografija knjige: Monika Džakić

fotografija knjige: Monika Džakić

 

“Iako nepogrešivo pripadaju našem vremenu, naročito po načinu upotrebe tipografije i odabiru tipografskih pisama, Cuculićev autorski stil razvijen za Gavellu u suštini je eklektičan. Njegovi kazališni plakati na neki su način i refleksija o onome što je u tom specifičnom žanru napravljeno kroz njegovu slavnu povijest, uključujući i zlatno doba plakata šezdesetih i sedamdesetih godina, dok je kao promotivno sredstvo još uvijek bio relevantan, a kao prostor za kreativno izražavanje na vrhuncu snaga” – piše u uvodnom tekstu Marko Golub.

 

cuculic - drama _ foto - monika dzakic (11)

 

“Biti u prilici odjednom zaroniti u neku obilnu kolekciju dobrog grafičkog dizajna uvijek je privilegija. Riječ je o drukčijoj vrsti zasićenja slikama od one kojoj smo izloženi svakodnevno, mi više nego ijedna generacija generacija prije nas. Iz pasivnosti klizanja newsfeedovima koji se pred nama protežu poput beskonačne vojne parade, odjednom nam pažnju razbuđuju, jedna za drugom, slike izuzetnog komunikacijskog naboja, niz malih eksplozija u aveniji kapitalizma nadzora. Niz slika koje na artikuliran vizualan način utjelovljuju manje ili više kompleksne ideje, značenja i informacije, koje su oblikovane tako da zaokupljaju naše misli, stimuliraju naša zapažanja i pritom nas i uče samom čitanju slika. Profesionalno raditi takav dizajn također je privilegija, koju je Vanja Cuculić imao u kontinuitetu punih 15 godina kao kućni dizajner plakata za Gradsko dramsko kazalište Gavella. Koliko mi je poznato, to je najdulji takav angažman u posljednja tri desetljeća, koji je rezultirao jednim od najkonzistentnijih i najsnažnijih plakatnih opusa kod nas uopće.”

 

Fotografija: Monika Džakić

Fotografija: Monika Džakić

 

“Od svojih početaka sve do danas upravo je Cuculićev rad za Gavellu uvelike definirao visoki standard toga što znači kazališni plakat u Hrvatskoj u 21. stoljeću, naročito u kontekstu javnih institucionalnih kazališta. Tek unatrag posljednjih nekoliko godina, sukscesivnim dizajnom Lane CavarZorana ĐukićaDarija Devića, kolektiva NJI3 i kolektiva Oaza za HNK u Zagrebu još je jedno javno repertoarno kazalište doista napravilo veliki iskorak u vizualnom komuniciranju. Iako je imao nekoliko slavnih prethodnika – plakate za Gradsko dramsko kazalište svojevremeno su dizajnirali i Alfred Pal i Boris Bućan – današnja prepoznatljivost zagrebačkog kazališta Gavella proizlazi upravo iz Cuculićevih dizajnerskih napora. Tim plakatima se, jednim po jednim, gradio vizualni identitet kazališta, i pritom se tu ne radi samo o grafičkim standardima, o nekom striktnom poretku stvari, nego prvenstveno o vizualnim predodžbama koje povezujemo s tim kazalištem, njegovim čudesnim imaginarijem koji je unutar sebe heterogen i razvija se na nepredvidljive načine, ali odlučno drukčiji od svega drugog što se trenutno nudi.”

 

Fotografija: Monika Džakić

Fotografija: Monika Džakić

Više o Cuculićevim plakatima pročitajte u tekstu Fantastičke zvijeri, ljudi i stvari: O plakatima Vanje Cuculića za GDK Gavella koji smo objavili ovdje. Osim toga, pogledajte i dvadesetminutni video u kojem sam Vanja Cuculić govori o grafičkom dizajnu općenito, svom pristupu, utjecajima, i pričama iza pojedinih plakata, možete ga pronaći ovdje.

 

cuculic - drama _ foto - monika dzakic (16)

 

Knjiga je objavljena zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i medija RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova, te sponzora papira Igepa Plana d.o.o. i tiskare Printera. Promociju knjige uživo održat ćemo prvom prilikom koja nam se ukaže.

 

cuculic - drama _ foto - monika dzakic (18)