Pogledajte “Ramsa” Garyja Hustwita besplatno još samo danas!

Dieter Rams
izvor: https://www.hustwit.com/rams

Za vrijeme trajanja pandemije, nezavisni filmski redatelj i fotograf GARY HUSTWIT, proslavljen dugometražnim dokumentarnim filmovima o dizajnu, svakoga tjedna na svojoj web stranici objavljuje po jedan film. Redateljsku karijeru započeo je filmom „Helvetica“ 2007. godine, što je ujedno i prvi dugometražni dokumentarni film o grafičkom dizajnu i tipografiji. Trenutno (od 7. do 14. travnja) gledamo njegov film o legendarnom dizajneru DIETERU RAMSU, jednom od vodećih njemačkih dizajnera druge polovice 20. stoljeća. Film nam otkriva principe promišljanja i rada, te daje kratki pregled dugogodišnje karijere ovoga velikana dizajna. Više o programu pročitajte u nastavku!

Filmski redatelj i fotograf Gary Hustwit odlučio je svakoga tjedna besplatno podijeliti po jedan film, kako bi nam skratio i uljepšao dane provedene u karanteni. Redatelj, koji nam je najpoznatiji po dizajnerskoj filmskoj trilogiji (Helvetica, 2007.; Objectified, 2009.; Urbanized, 2011.), „akciju“ dijeljenja filmova na svojoj stranici započeo je još sredinom ožujka upravo prvim filmom iz ove poznate trilogije, s kojim ujedno i započinje njegova redateljska karijera. Budući da svakoga utorka na Hustwitovoj web stranici osvane „novi“ film koji se može besplatno pogledati, one filmove koje ste možda propustili, također možete pronaći na istoj stranici, ali uz simboličnu nadoplatu (od 4 dolara).

rams 2

Još danas možemo pogledati najnoviji Hustwitov film Rams, snimljen 2018. godine. Film započinje Ramsovim odgovorom na načela dobroga dizajna koji se zasniva na njegovom stajalištu: „manje, ali bolje.“ Dokumentarac daje sažetak najvažnijih Ramsovih ostvarenja, koji svoju karijeru započinje kao mladi arhitekt u poslijeratnoj Njemačkoj s ciljem stvaranja boljega i pravednijeg svijeta. Nakon kratkotrajne arhitektonske karijere, Rams otkriva svijet produkt dizajna u njemačkoj tvrtki Braun u kojoj radi punih četrdeset godina (1955. – 1995.) te u kojoj dolazi do pozicije voditelja odjela dizajna. Šezdesetih godina počinje dizajnirati namještaj za tvrtku Vitsœ koja i danas proizvodi namještaj prema njegovim nacrtima. Odjeke Ramsove  dugotrajne karijere vođene konstantnim promišljanjem o tome na koji način dizajn može olakšati korištenje i poboljšati okolinu, imala je odjeka na brojne vodeće dizajnere, kao i na neke od najuspješnijih firmi današnjice. Ovaj nas dokumentarac uvodi u Ramsov svijet koji je u potpunosti temeljen na zakonima održivog, funkcionalnog i estetskog načina života. Upravo iz toga možemo vidjeti kako se dizajnerov životni stil u cijelosti odražava na njegove bezvremenske predmete.

Ne zaboravite pratiti Hustwitovu stranicu za još mnogo odličnih dizajnerskih dokumentaraca!