Subota na DANU D – predavanja, razgovori, okrugli stolovi, izložbe, radionice i D-party!

1599_1

Dobrodošli na 5. međunarodni festival dizajna DAN D – Dizajn: na rubu / Design: Borderline. Program drugog dana festivala (u subotu, 31. 5.) počinje točno u 12:00 kada krećemo s bogatim i zanimljivim nizom predavanja u sklopu kojeg će se predstaviti različite regionalne dizajnerske i edukativne inicijative, kao i naši domaći i inozemni gosti, koji će održati izlaganja vezana uz temu festivala.

Pritom sve izložbe možete pogledati tijekom cijelog dana, već od 10 h ujutro, a paralelno se održavaju i radionice koje su započele već u petak! Nakon što diskurzivni program završi, u 21:00 slijedi dodjela nagrada najboljim mladim izlagačima na D-izložbi, a u 22 h nas čeka veliki D-party koji će potrajati sve do 2 h ujutro!

Da podsjetimo, sve izložbe otvorene su do 20 h, te u nedjelju od 10 do 18 h, a pritom je ulaz na festival u nedjelju besplatan.

Diskurzivni program počinje već u 12 h s blokom prezentacija na temu Prostorni resursi civilne i kulturne scene.

12:00-13:30 – Kome pri(o)padaju demilitarizirani prostori?Tribina u organizaciji CMS-a i HDD-a
SUDJELUJU: dr. sc. Kruno Kardov (Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu), Igor Tabak (neovisni vojni analitičar), Dušica Radojčić (Zelena Istra i građanska inicijativa Volim Pulu!), Idis Turato (arhitekt), Alen Čičak (zamjenik predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom – DUUDI)
MODERIRA: Gordan Bosanac (CMS)

13:30-14:00 – Kreativni markeri – Video projekcija i izlaganje
AUTORI: Dafne Berc (arhitektica i multimedijalna umjetnica), Bojan Mucko (kulturni antroplog, etnolog i umjetnik), Neven Petrović (filozof i doktorant na Central European University u Budimpešti / FFZG), Ana Šilović (povjesničarka umjetnosti i talijanistica / UHA)

14:00-16:30 – diskurzivni blok EDU program – Dizajn i vizualna kultura u edukaciji

14:00-14:30 – Ivana Fabrio i Vanja RisterProstori učenja u tranziciji
Ivana Fabrio (r. 1977.) diplomirala je industrijski dizajn na Studiju dizajna pri AF Sveučilišta u Zagrebu 2000. g, a magistrirala na Design Academy Eindhoven (Nizozemska) 2002. Na SD djeluje od 2003. kao asistentica, te od 2008. kao docentica. Nositeljica je dva kolegija diplomskog studija, te asistentica na kolegiju Projektiranje i komentorica diplomskih radova. Koordinira i provodi projekte međunarodne suradnje, a stručna je suradnica emisije Školski sat Programa za djecu i mlade na HRT-u. Glavno područje njezina interesa je istraživanje u dizajnu, dizajn antropologija i teorija dizajna. Organizira i vodi projekte u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i Reaktorom, udrugom za afirmaciju produkt dizajna u Hrvatskoj i inozemstvu.

1599_10

14:30-15:00 – Mladen Orešić (Studij dizajna) i Matija Duić (Hrvatska obrtnička komora) – Dizajner i obrtnik

15:30-16:30 – Vizualna pismenost u redovnom obrazovanjuOkrugli stol u organizaciji OPA-e i HDD-a
SUDJELUJU: Pero Mrnarević (ALU), Aleksandar Ilić Batista (ALU), Miroslav Huzjak (UF), Langenberg (FF) Feđa Vukić (SD), Mia Roth (AF), Ivana Fabrio (SD), Neven Budak (MZOS), Darko Tot (MZOS), Nevena Tudor Perković (MC), Maja Zrnčić (MC)
MODERIRA: Jelena Bračun Filipović (OPA)

17:00-20:00 – Dizajn: na rubuTematska predavanja

17:00-17:30 – Sodja Zupanc LotkerShared Spaces (Što to uopće dođavola radimo?), powered by Iskon

“Ja suvremenu scenografiju shvaćam kao prostornu dramaturgiju, gdje se pod pojmom dizajn podrazumijevaju vidljivi, ali i nevidljivi aspekti. Riječ je o stvaranju kompleksne “okoline” u kojoj se stvaraju odnosi između likova predstave, između scenskih elemenata, ali što je najvažnije u suvremenom kazalištu – i između predstave i publike, pa i među gledateljima samima.”

Sodja Zupanc Lotker je umjetnička direktorica Praškog kvadrijenala, organizacije posvećene istraživanju i proširivanju pojma scenografije. Prethodno je bila umjetnička direktorica i kustosica projekta Intersection u sklopu PQ 2011., programska direktorica (2007.) te koordinatorica posebnog projekta The Heart of PQ (2003.). Inače djeluje kao dramaturginja u području nezavisnih kazališnih, plesnih i prostorno-specifičnih projekata u Republici Češkoj, Sjedinjenim Državama, Brazilu i drugdje. Predavala je na Akademiji vizualnih umjetnosti u Brnu, Akademiji izvedbenih umjetnosti u Pragu, Sveučilištu Columbia, Central School of Speech and Drama te na nizu festivala i stručnih simpozija. Trenutno je na doktoratu iz kazališne teorije na Sveučilištu u Beču, gdje istražuje dramaturgiju prostora u suvremenom teatru.

1599_4

17:30-18:00 – Stefano MirtiDesign. Between borderlines and multiple personality disorders

“Da biste bili dizajner u suvremenom svijetu, morate razvijati mnogostruke ličnosti. Bez ove posebne i zahtjevne osobine, vrlo je teško preživjeti sve granične prepreke današnjeg svijeta.”

Stefano Mirti je diplomirao i doktorirao arhitekturu na Fakultetu u Torinu, nakon čega seli u Japan na postdoktorsko usavršavanje na Tokyo University, Tadao Ando Lab i predaje na Tama Fine Art Academy. Od 2001. do 2005. godine je izvanredni profesor na Interaction Design Institute Ivrea. Kao arhitekt je jedan od osnivača Cliostraat. [www.cliostraat.com]. Od siječnja 2006 je zadužen za dizajn školu NABA [www.naba.it]. Mirti je također i jedan od partnera u Id-lab gdje obavlja brojne aktivnosti.

18:30-19:00 – Dejan KršićGranice dizajna — Dizajn kao diskurzivna praksa

“Dizajn nikad nije bio samo praktična i utilitarna djelatnost, njegov sastavni dio oduvijek, a pogotovo danas, je dokumentiranje, teorija, kritika, historiografija. Ne možete se baviti dizajnom bez poznavanja prošlosti, ideje o vezama, historijskom razvoju različitih oblika, medija, tehnologija. Djela dizajna ne možete promatrati tek kao statične lijepe objekte koje su napravili neki genijalni autori.”

Dejan Kršić (r. 1961.) diplomirao povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao grafički dizajner, publicist i prevoditelj. Član HDD-a (Hrvatskog dizajnerskog društva). Zaposlen na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija UMAS, Split. Imao nekoliko samostalnih i grupnih izložbi, te učestvovao na nizu kolektivnih izložbi i festivala. Devedesetih godina jedan od pokretača, grafički urednik a kasnije i glavni urednik magazina Arkzin. Od 2000. kao član udruge za vizualnu kulturu Što, kako i za koga/WHW surađuje na izložbeno/medijskim projektima i realizaciji programa Galerije Nova. Priredio nekoliko izložbi radova Mirka Ilića i napisao monografiju Mirko Ilić: strip / ilustracija / dizajn / multimedija, čije je izmijenjeno izdanje objavljeno na engleskom pod naslovom Mirko Ilić – Fist to Face. Član kustoskog tima izložbe Socijalizam i modernost (IPU & MSU, Zagreb, 2011.) i jedan od autora u istoimenoj publikaciji.

1599_9

19:00-19:30 – Idis TuratoProjektiranje različitosti — projektiranje nepredvidivog

“Htjeti biti arhitekt u sebi sadrži neke univerzalne i vanvremenske ideale u pogledu na život i socijalne odnose. Ne poznajem arhitekta koji nije bar malo odgovoran, na bilo koji način. To proizlazi iz naše moći (ili privida) da kreiramo različita sučelja, društvene odnose i prostorne odnose. To je silno napeto, daje vam snagu i dnevnu dozu adrenalina.”

Idis Turato (r. 1965 u Rijeci) diplomirao je 1991. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na istom je fakultetu 2004. godine magistrirao, te 2012. doktorirao. 1992. s arhitektom Sašom Randićem otvara ured Randić Turato, a 2009. godine osniva samostalni ured Arhitektonski biro Turato d.o.o. Profesor je na studiju arhitekture pri splitskom FGAG-u te gost nastavnik na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Dobitnik je niza arhitektonskih nagrada; nagrade UHA-e “Viktor Kovačić” za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje 2013. godine za projekt Sportske dvorane i trga u gradu Krku, 2009. godine za Dječji vrtić Katarina Frankopan u Krku, 2008. godine za Aulu Pape Ivana Pavla II na Trsatu, 2003. godine za dogradnju Tehničkog fakulteta u Rijeci, te Nagrade “Vladimir Nazor” 2005. godine za projekt osnovne škole Fran Krsto Frankopan u Krku. U dva navrata nominiran je za nagradu Mies Van der Rohe među 40 najuspješnijih arhitektonskih realizacija u Europi. Turato je predstavljao Hrvatsku na 10. Bijenalu arhitekture u Veneciji s projektom In Between, a 2010. godine, u suradnji s petnaest hrvatskih arhitekata ponovno na 12. Venecijanskom bijenalu arhitekture s projektom Pavillion.

19:30-20:00 – ŠkartIskustvo drugog iskustva

“Estetika greške je naša metodologija. Postupno smo shvatili da je to osnovno pravilo i u radu s drugim zajednicama – pjevačkim, dječjim ili penzionerskim – poštovati tuđi iskorak i tuđu pauzu. Svatko ima svoj ritam buđenja. Greška je znak ljudskosti, a mi smo ljudi i nismo mašine. Zato greške mogu biti lijepe.”

Škart je kolektiv nastao oko 1990. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a osnovali su ga Dragan ProtićProta i Đorđe BalzamovićŽole. Kolektiv voli eksperimentirati u radu, a ponajviše u poeziji i dizajnu, koje prožimaju brojni elementi performansa, od uličnih recitacija i agitacija, pa do nastupa širom Europe s amaterskim zborovima koje su mahom sami osnivali, poput Horkeškarta i Probe. Svoju metodologiju rada nazivaju “arhitekturom ljudskih odnosa” – kroz stalne sukobe unutar kolektiva, koji ih prate od početka, pokušavaju izvući nove vrijednosti. Kao dizajneri, vizualni umjetnici i pjesnici inicirali su i sudjelovali u mnogim projektima, od brojnih “samizdata” vlastite poezije, koje su često dijelili prolaznicima na beogradskim ulicama, preko dizajniranja raznovrsnih publikacija za izdavačku kuću nezavisnog Radija B92, itd. Od samog početka 90-ih bili su vrlo aktivni u raznolikim aktivističkim inicijativama civilnog društva u Srbiji i regiji. Godine 2010. predstavljali su Srbiju na Venecijanskom bijenalu arhitekture, a njihovo recentno izlaganje u Hrvatskoj bilo je u sklopu festivala i izložbe Ekstravagantna tijela – Ekstravagantne godine, u organizaciji Kontejnera, biroa suvremene umjetničke prakse.

Nakon završetka predavanja, u 21:00 h slijedi svečana dodjela nagrada najboljim mladim izlagačima na D-izložbi, a od 22:00 kreće veliki D-party, na kojem su po prvi put podjednako zastupljene sjajne zagrebačke glazbene grupe i DJ-i!

22:30-23:00 – Two Faces of Gala

Masni i slasni zvuk ove teške, ali prijemčive četvorke rastavit će vas na proste faktore, a zidove rasturiti u paramparčad. Ljepljiva garaža sa srcem i dušom.

23:00-23:30 – I/II – Split Personalities

Čovjek s tisuću pseudonima i milijun osobnosti. Hladni zabavljač drhtavoga glasa i prodornoga basa, čije apokaliptične podloge i nervozni ritmovi utjelovljuju retro-paranoju tekućeg milenija.
23:30-00:00 – Baden-Baden

B-B žive na rubu garažnog bludila, electro-popa i destruktivnog industriala s hitoidnom fetišističkom notom. Zgarište plesnog smeća masovne kulture postaje pogon za najžešće tulume s ove strane Schengena. Baden-Baden će na Danu D izvesti brzi teaser-nastup na kojem će lansirati svoj najnoviji singl, u postavi koja zadnjih mjesec dva radi dar-mar!

00:00-02:00 – Take Me Out DJ’s

1599_8

Trodnevna ulaznica za cjelokupni program festivala (pet / sub / ned) također stoji 35 kn, te vrijedi i za subotnji tulum. Karte se mogu kupiti na Dan D info-pultu u dvorištu Vlaške 87, već od 10 h ujutro!

Nakon završetka D Partija svi posjetitelji s narukvicama Dana D imaju besplatan ulaz u Pepermint klub i Industriju Petreković (Katranovi Dvori).

Uz predočenje indeksa, studenti i učenici sljedećih škola i fakulteta imaju besplatan ulaz na festival i D-Party: Studij dizajna, Arhitektonski fakultet, Grafički fakultet, TTF, ALU Zagreb, AGORA, DVK UMAS, Sveučilište Sjever, APU Rijeka i Umjetnička akademija u Osijeku + Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna u ZG

1599_7

IZLOŽBE I RADIONICE
Trajanje izložbi – u subotu od 10 do 20 h, u nedjelju od 10 do 18 h

D-izložba predstavlja natječajem izabrane najbolje mlade dizajnere do 35 godina iz regije bez obzira da li aktivno djeluju na sceni ili će na nju tek kročiti. Ova izložba uključuje naručene ili samoinicirane radove, mentorirane ili samostalne projekte, te one projekte i koncepte osmišljene i realizirane upravo za nastup na festivalu. Sudjeluju: 4/4, Ana Armano Linta, Bokte, Elementi, Evolve, Freštreš, Iris Klarić, Ivan Šaban, Kirsrajer, Lea Vavra, Maja Grakalić, Maja Jandrić, Manufakturist, Matea Bronić, Mihael Miklošić, Morana Krklec, Nina Bačun i Goran Jovanović, NJI3 , Orin Ivan Vrkaš, Paolo Čerić, Preša: radionica sitotiska u Tvornici sardina, Puce, Roman Vlahović, This Town Needs Posters, Vanja Veselić i Berislav Kovačević, Vedrana Mastela, VK 2011

1599_6

D-market, novo izdanje prodajne izložbe predstavlja selektirane male i velike dizajnerske brendove, dućane, projekte i izdavače: Artisan, Bosa noga, LP design, DI dizajn, Sexy plexy, Ovo nije nakit, Pera Podrug Kraljić, Ines Vlahović, Fashion corner, điđibiđi, Kutumi dizajn, Gloopy, Margareta, PlayAndCover, Nokoncept, Borovo, ITO ITO, Centar za inkluzivne radne aktivnosti, Kriva crta, Lidija Jasnić, Dizajn turizam 2014, Mali plac

1599_5

Dizajn: na rubu VOL.1, Ova pozivna izložba oslanja se na autorske prakse iza kojih stoje upravo dizajneri, ali ih je teško sagledavati kao striktno dizajnerske u pogledu njihove utilitarnosti i praktičnosti, a mahom nastaju iz refleksije samih autora prema kontekstu vlastitog djelovanja i pretpostavkama koje ono nosi. Pozvali smo neke od autora čiji nam je dosadašnji rad, barem u nekim segmentima, bio inspirativan u kontekstu teme dizajna na rubu, sa željom da na nju slobodno odgovore bilo postojećim radom, bilo novom produkcijom ili predstavljanjem nekog projekta u nastajanju. Sudjeluju: BilićMüller, Dora Đurkesac & Vesna Rohaček, Lina Kovačević, Dejan Kršić, Igor Kuduz, Niko Mihaljević, Petra Milički, Organizam, i Damir Prizmić & Ivan Klisurić. Više o izložbi: http://2014.dan-d.info/?p=1105
Izložbe fakulteta i škola: ALUO to go (Akademija likovnih umjetnosti i dizajna, Ljubljana), SD danas (Studij dizajna, Zagreb), DVK UMAS (Split), Ornament je zločin / da, ne? (Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb), ŠPUD (Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna, Zagreb), Sjeverna granica (Odjel medijskog dizajna Sveučilišta Sjever, Koprivnica), SOS Balkan Posters (ALU Sarajevo/SOS Dizajn festival)

1599_3

Sponzorske instalacije:
Box ambalaža, Adria papir, Iskon plakati

Reprize: Transfer v3, Estetika nacionalizma – Dizajn za turbo-folk v2, Plakatiranje v2

Vrtna instalacija: Aleksandra Poljanec, Iva-Maria Jurić, Sabina Pleše

Radionice traju paralelno s izložbama u sklopu ED programa Dana D. Sve radionice održavaju se od 30.5.– 1.6. u terminu od 12:00 do 17:00 sati, osim Inside out, koja počinje u subotu:

Osam polaznika (mentori: Vlado Martek, Niko Mihaljević)
Savez superjunaka (mentori: Neva Ćapin, Mia Bogovac)
Rad na gradu (mentori: Valentina Gulin Zrnić, Karla Paliska, Barbara Majnarić)
Inside out – Rastavi sastavi (mentori: Deborah Hustić, Maša Milovac)
Mikrosuradnje (mentor: Dario Dević)
Moksito – radionica sitotiska (mentori: Marko Gamser, Nemanja Obradović, Miloš Opačić)

1599_2

Sve o Danu D 2014 i o pojedinačnim programima možete pronaći na www.dan-d.info

Vidimo se!

HDD
fotografije: Maja Lacmanović i Bojan Mrđenović