Rezultati natječaja KVADRA DESIGN 2012

Lap 900px

Ocjenjivački sud objavio je tko su dobitnici nagrada Natječaja Kvadra Design 2012.

Ove godina Kvadra Design je dobila prestižnu nagradu Red Dot Award za sofu Revolve (dizajn Numen/ForUse u suradnji s Bratović&Borovnjak) i to u kategoriji produkt dizajna 2012. Ovime je Kvadra postala prva tvrtka iz hrvatske industrije namještaja koja je osvojila ovu prestižnu nagradu za dizajn. Međutim, značaj ove nagrade još je veći u kontekstu neproizvodne Hrvatske u kojoj tvrtka Kvadra ne samo da ulaže u industrijsku proizvodnju, vlastiti brand i izvoz na inozemna tržišta. Ova nagrada je zapravo priznanje dosadašnjim ulaganjima u razvoj proizvodnje, tehnologiju, znanje, a s time i u dizajn. Sljedeći pozitivnu praksu suradnje s dizajnerima, tvrtka Kvadra Design je raspisala i ovaj natječaj, drugi u nizu.

Ocjenjivački sud u sastavu Nikola Radeljković, predjednik Ocjenjivačkog suda, te članovi Ocjenjivačkog suda Filip Despot, Saša Begović, Tomislav Knezović i Sanja Knezović, na prvom zasjedanju 5. lipnja 2012. pregledom svih pristiglih radova, jednoglasno su ocijenili Natječaj uspješnim s obzirom na broj pristiglih tadova s ponuđenim zanimljivim inovativnim rješenjima, od kojih su neki svojim konceptom, oblikovnošću kao i tehničkim rješenjima iskočila od ostalih koja nisu u potpunosti zadovoljila kriterije navedene u raspisu poput ergonomičnosti, tehnološke izvedivosti i tržišne isplativosti.

Ocjenjivački sud je stoga pozvao 10 odabranih autora na usmenu prezentaciju i pojašnjenje koncepta rada i tehnoloških rješenja 12. lipnja 2012.

Rad šifra 005 – Sedy Lezy / Danko Radulović
Rad šifra 007 – Hex / Jakov Šrajer, Jelena Lukač Kirš
Rad šifra 015 – Swing / Marko Pavlović
Rad šifra 018 – LIFT&Sit / Krešimir Jelušić, Jelena Cvitanušić Tvico
Rad šifra 025 – JIG / Nina Bačun, Ivan Klisurić, Ivona Martinuš
Rad šifra 026 – Two/Fold / Nina Bačun, Ivan Klisurić, Ivona Martinuš
Rad šifra 034 – Lap / Samel Ivanov
Rad šifra 037 – Kubo / Filip Gordon Frank
Rad šifra 038 – Bean / Ruđer Novak Mikulić
Rad šifra 039 – G / Ana Rimac

Ocjenjivački je sud na drugom zasjedanju 12. lipnja 2012. nakon usmene prezentacije natjecatelja dodijelio:

Prvu nagradu radu pod šifrom 034 – Lap / Samel Ivanov
Drugu nagradu radu pod šifrom 018 – LIFT&Sit / Alan Tvico (suradnik Krešimir Jelušić)
A treću nagradu je dodijelio sljedećim radovima:
Radu pod šifrom 007 – Hex / Jakov Šrajer, Jelena Lukač Kirš
Radu pod šifrom 015 – Swing / Marko Pavlović
Radu pod šifrom 026 – Two/Fold / Nina Bačun, Ivan Klisurić, Ivona Martinuš
Radu pod šifrom 037 – Kubo / Filip Gordon Frank

Ocjenivački sud je jednoglasno donio odluku da prvonagrađeni rad u cijelosti zadovoljava svojom razinom kvalitete koncepta, tehnološke izvedivosti i ergonomičnosti s naglaskom na kreativnosti i inovativnosti, oblikovnosti i etetici, kao i tehničkoj razradi rješenja. Drugonagrađeni rad također zadovoljava sve navedene zahtjeve, ali su potrebna dodatna ulaganja u tehnologiju.
Četiri trećenagrađena rada su se izdvojila od ostalih svojom kvalitetom koncepta, inovativnosću proizvoda, i oblikovno/estetskim rješenjem, iako nisu u potpunosti zadovoljili ergonomske uvjete kao i tehnološku izvedivost.
Nagradni fond treće nagrade se ravnomjerno raspodjeljuje na te četiri nagrade.

Ocjenivački sud pohvaljuje rad pod šifrom 005 – Sedy Lezy / Danko Radulović za konceptualno oblikovnu jednostavnost proizvoda, tehnološku izvedivost te izvedeni prototip.

Ocjenjivački sud i tvrtka Kvadra Design se zahvaljuju svim natjecateljima na njihovom sudjelovanju na Natječaju i potiču ih na daljnje sudjelovanje na natječajima, koja će tvrtka Kvadra Design i dalje raspisivati kao dokaz uspješne prakse i suradnje s dizajnerima.

Obrazloženje Ocjenjivačkog suda

Rad pod šifrom 034 – Lap / Samel Ivanov – 1. nagrada
Rad je u potpunosti zadovoljio temu natječaja u funkcionalnom i oblikovnom smislu. Projekt je promišljen i pomno razrađen a Autor je odlično korigirao greške na koje je ocjenjivački sud upozorio u prvom krugu žiriranja. Predloženo rješenje je i transformabilno i modularno, jednostavno za izvedbu i korištenje te predstavlja kvalitativni pomak unutar tipologije.

Rad pod šifrom 018 – LIFT&Sit / Alan Tvico (suradnik Krešimir Jelušić) – 2. nagrada

Projekt je iznimno dobro prezentiran a oblikovanje i uskladenost vizualnih elemenata su provedeni primjereno i precizno. Iako rad nije u potpunosti ispunio temu natječaja te je tehnološki izrazito zahtijevan, ocjenjivački sud je odlučio honorirati inovativnost i likovnu izvrsnost.

Rad pod šifrom 007 – Hex / Jakov Šrajer, Jelena Lukač Kirš – 3. nagrada
Koncept rasklapanja je inovativan i inteligentan a oblikovna artikulacija izvrsna. Geometrija je, nažalost, odredila i ergonomsku manjkavost koja se ni u razradi nije uspjela u potpunosti riješiti.
Rad pod šifrom 015 – Swing / Marko Pavlović – 3. nagrada
Projekt je istovremeno tradicionalan i suvremen te je kroz tu hibridnost Autor postigao visoki stupanj prepoznatljivosti. Sustav je detaljno razrađen i dobro prezentiran, a autor je napravio značajan kvalitativni pomak u razradi između dva kruga žiriranja.

Rad pod šifrom 026 – Two/Fold / Nina Bačun, Ivan Klisurić, Ivona Martinuš – 3. nagrada
Iako baziran na postojećoj tipologiji, projekt je u likovnosti i detaljima radikalan i prepoznatljiv. Ponuđena rješenja predstavljaju veliki oblikovni potencijal ali i značajne tehnološke poteškoće zbog kojih je ostvarivost projekta upitna.

Rad pod šifrom 037 – Kubo / Filip Gordon Frank – 3. nagrada

Autor je ponudio inteligentno i inovativno rjesenje preklapanja koje je funkcionalno i tehnoloski ostvarivo. Rad nije ušao u konkurenciju za prvu nagradu zbog oblikovanja koje nije sukladno originalnosti rješenja mehanizma.

1. nagrada: Lap / Samel Ivanov

1. nagrada: Lap / Samel Ivanov

2. nagrada: LIFT&Sit / Alan Tvico (suradnik Krešimir Jelušić)

2. nagrada: LIFT&Sit / Alan Tvico (suradnik Krešimir Jelušić)

3. nagrada: Hex / Jakov Šrajer, Jelena Lukač Kirš

3. nagrada: Hex / Jakov Šrajer, Jelena Lukač Kirš

3. nagrada: Swing / Marko Pavlović

3. nagrada: Swing / Marko Pavlović

3. nagrada: Two/Fold / Nina Bačun, Ivan Klisurić, Ivona Martinuš

3. nagrada: Two/Fold / Nina Bačun, Ivan Klisurić, Ivona Martinuš

3. nagrada: Kubo / Filip Gordon Frank

3. nagrada: Kubo / Filip Gordon Frank