Projekt Ilica: Readymade Ilica – Otvorenje festivala

U petak, 5. svibnja 2017 na brojnim lokacijama u Ilici u Zagrebu počinje festival READYMADE ILICA, nova etapa PROJEKTA ILICA koji je 2014. pokrenula umjetnička organizacija OAZA. Iako je izrastao zahvaljujući inicijativi jednog dizajnerskog kolektiva, do danas se oko projekta okupio čitav konzorcij, koji uključuje i visokoškolske ustanove, različite organizacije, inicijative i pojedince, a dobio je i institucionalnu podršku samog grada.

Inače, projekt je prvi out u cijelosti prikazan na istoimenoj izložbi u HDD galeriji još krajem 2014, o čemu možete čitati OVDJE. Projekt Ilica kulturno-umjetnički je projekt koji se bavi razvojem društvene zajednice, a čiji je cilj osmisliti nove modele upotrebne uloge trenutno zapuštenih i nekorištenih prostora u Ilici, kao i iznova osmisliti ulogu glavne gradske ulice, očuvati njezine proizvodne obrte te sačuvati, ali i otvoriti nove kulturne sadržaje jer unatoč zapuštenoj urbanoj infrastrukturi Ilica je simbolički i prepoznatljiv topos Zagreba. Ukoliko niste znali, Ilica je jedna od najdužih i najstarijih ulica u Zagrebu i broji više od 500 adresa. Potez od Frankopanske ulice preko Britanskog trga sve do Trga Franje Tuđmana stavljen je u fokus prve faze istraživanja Ilice. Festival će, kao prvo predstavljanje ovog kulturno-umjetničkog projekta i kao višedimenzionalno multidisciplinarno događanje, kroz kulturne sadržaje, šetnje, interakcije, edukativne radionice, predavanja, prezentacije te podruštvljenu kulturu blisku lokalnoj afirmirati u zajednici novo vrijeme bogatog Iličkog kulturnog života koristeći inovativne alate, nove tehnologije i komunikacijske materijale.

 

18221694_310859889347180_5554709163460027851_n

 

Festival Readymade Ilica započinje u petak, 5.svibnja 2017., a bogat program čeka nas već za sam dan otvorenja:

KREIRAJMO ILICU / 11.00 – 15.00 / Ilica 69 /
Stanovnici Ilice, dionici kulturnih i kreativnih industrija, svi zainteresirane za projekt koji imaju brojne ideje kako promijeniti postojeću situaciju prodružit će nam se na interaktivnoj radionici izrade idejnog rješenja modela upravljanja zapuštenim i neiskorištenim prostorima na Ilici.
Radionica je zatvorenog tipa i za sudjelovanje potrebno je primiti pozivnicu mailom te potvrditi dolazak. Moderator: Matija Raos

NASTALO U ILICI / 19.00 / Ilica 124 / otvorenje showrooma i izložba
Organizator: Umjetnička organizacija OAZA

Showroom Nastalo u Ilici – Made in Ilica predstavit će, po prvi put na jednom mjestu, pojedine od proizvoda tradicionalnih obrta i specijaliziranih trgovina, u cijelosti realiziranih u Ilici. Riječ je o manjoj selekciji lokalno proizvedenih, ručno izrađenih predmeta koju prate specifične priče o njihovom porijeklu, filozofiji i tehnologiji izrade. Projekt nastoji doprinijeti povećanju vidljivosti i afirmaciji obrtnika isticanjem kvalitete njihovog rada, baziranog na klasičnoj obradi materijala, i osvještavanjem stanovnika Ilice o vrijednosti ponude zatečene u njihovoj neposrednoj blizini. Ova izložba ujedno je i pokazni primjer budućeg virtualnog i fizičkog edukativno-izložbeno-prodajnog prostora kojemu je cilj promocija lokalnih znanja, proizvoda i vrijednosti, a potom i jačanje mikro ekonomije ulice. U prostoru će za trajanja festivala biti organizirano vodstvo kroz postav izložbe kao i razgovor s dizajnerskim kolektivom Oaza.

ČASOPIS READYMADE ILICA / 20.00 / Ilica 85 (ALU) / predstavljanje časopisa Readymade Ilica i razgovor s Ivanom Nikolić i Karolinom Hrga, urednicom časopisa

Readymade Ilica godišnji je časopis koji će pratiti razvoj i mijene kulturno-umjetničkog kolaborativnog projekta čiji je primarni fokus održivost zajednice kroz obnovu i re/aktivaciju ruinirane i zapuštene urbane infrastrukture. Kroz predstavljanje segmenata projekta i njegovih razvojnih etapa (u kontekstu kratkoročnih i dugoročnih ciljeva), ali i iskustava iz drugih zemalja, problemski i analitički baviti ćemo se pitanjima urbanizma, njegovim alternativama, stambenom pravdom, pitanjem građanstva, prostorima otpora neoliberalnim praksama te poticanjem na participativnije, umreženije i organiziranije djelovanje odozdo. Ovaj je časopis posvećen jednoj ulici, njezinim stanovnicima i slučajnim prolaznicima, koja je sa svim svojim specifičnostima ipak tek paradigmatski primjer brojnih drugih urbanih struktura koje od ’90-ih naovamo, uvučene u postranzicijske procese deindustrijalizacije, prolaze posvemašnju transformaciju.

ILICA / 21.00 / Ilica 85 (ALU) / projekcija dokumentarnog filma Ilica autora Aleksandra Battiste Ilića

GLAZBENI PROGRAM / 21.30 / Ilica 85 (ALU) / STANK
Više info: https://www.facebook.com/stank.funk/