Pozivni natječaj za idejno rješenje stanice za brzo punjenje električnih vozila

HEP-Opskrba d.o.o. će u suradnji s Gradom Zagrebom raspisati, a Hrvatsko dizajnersko društvo provesti pozivni natječaj za dizajn prve ELEN stanice za brzo punjenje električnih vozila. Rok za iskazivanje interesa za sudjelovanje u natječaju je 5.11.2012. do 24 sata.

Pozivamo dizajnere i interdisciplinarne timove da prijave interes za sudjelovanje u konkurenciji za pozvane autore / timove

Na temelju pristiglih prijava, Ocjenjivački sud natječaja odabrat će 5 autora i/ili timova koji će biti pozvani raditi na idejnim rješenjima uz obeštećenje u slučaju da ne osvoje niti jednu od tri nagrade.

Za prijavu u konkurenciju za pozvane autore/timove potrebno je poslati svoje reference i opis radnog tima te portfolio od najviše pet relevantnih radova do 05.11.2012. do 24 sata na adresu natjecaji@dizajn.hr s naslovom ‘HEP – pozovite nas’. U tekstu poruke navedite ime, adresu i telefonski broj autora, odnosno predstavnika kreativnog tima koji želi sudjelovati na Natječaju. Radove prikažite u jednom pdf dokumentu, ne većem od 5 MB.

Usmeni brifing natječaja za odabrane pozvane natjecatelje bit će 16.11.2012., a rok za primanje natječajnih radova je 21.12.2012. do 19 sati.
Pozvani natjecatelji imat će obavezu konzultiranja s razvojnim timom HEP-Opskrbe d.o.o. i predstavnicima Grada Zagreba te stalnu otvorenu mogućnost komunikacije s HEP-Opskrbom d.o.o. zbog razmjene podataka i informiranog rada na rješenjima.


Tema i cilj natječaja

HEP Opskrba d.o.o. u suradnji s Gradom Zagrebom postavit će prve dvije ogledne ELEN stanice za brzo punjenje električnih vozila u Zagrebu na parkiralištu ispred upravne zgrade HEP-a, na adresi Ulica grada Vukovara 37, a drugu ispred poglavarstva Grada Zagreba na adresi Trg Stjepana Radića 1 u Zagrebu. U sljedećoj fazi, HEP- Opskrba d.o.o. planira razvoj javne infrastrukture za punjenje električnih vozila te povezivanje s europskom infrastrukturom.

Cilj natječaja je usvajanje idejnog rješenja za prvu ELEN stanicu za brzo punjenje električnih vozila, koje će služiti kao podloga za izvedbeno rješenje i izradu projektne dokumentacije. Ovo idejno rješenje primijenit će se na sve ostale stanice za punjenje električnih vozila koje će se postaviti u Republici Hrvatskoj.

Zadatak je osmisliti idejno rješenje prve ELEN stanice za brzo punjenje električnih vozila u Zagrebu, na raspoloživoj površini od dva parkirna mjesta, odnosno maksimalnih dimenzija 5 x 5 x 5 m. Stanica će sadržavati postojeći uređaj za punjenje, a predmet rada je konstrukcija natkrivena fotonaponskim panelima, nositelji identifikacijskih oznaka stanice i svjetlosni stupovi.

Projektni zadatak natječaja i sve radne podloge bit će dane na raspolaganje pozvanim natjecateljima prije usmenog brifinga, a na usmenom brifingu natjecatelji će moći obići lokaciju s razvojnim timom HEP-a.


Sažetak uvjeta za sudjelovanje

Na natječaju mogu sudjelovati dizajneri ili interdisciplinarni timovi vođeni od strane dizajnera, pri čemu se savjetuje da jedan od suradnika bude arhitekt.
Ocjenjivački sud natječaja odabrat će 5 dizajnera i/ili timova koji će biti pozvani raditi na natječajnom zadatku i kojima će se, u slučaju da ne osvoje niti jednu nagradu, isplatiti obeštećenje za rad u iznosu od 10.000 kn neto.

Natječaj počinje 27.10.2012. objavom poziva za iskazivanje interesa za sudjelovanje na internetskim stranicama HDD-a (www.dizajn.hr) i HEP-a (www.hep.hr) i u sredstvima javnog priopćavanja. Kompletna natječajna dokumentacija (Tehnička dokumentacija, Prijavnica, Poziv zainteresiranima na usmeni brifing) bit će poslana pozvanim natjecateljima prije usmenog brifinga.

TERMINI I ROKOVI

27.10. objava poziva za iskazivanje interesa za sudjelovanje
05.11. do 24 sata rok za primanje prijava u konkurenciju za pozvane timove
do 09.11. odabir pozvanih natjecatelja
16.11. održavanje usmenog brifinga
21.12. do 19 sati rok za predaju natječajnih radova
15.1. 2013. objava rezultata natječaja

NAGRADE

Dodjeljuju se tri novčane nagrade. Ukupni fond nagrada iznosi 100.000,00 kn bruto, a raspodijeljen je na sljedeći način:

1. nagrada     50.000 kuna bruto
2. nagrada     30.000 kuna bruto
3. nagrada     20.000 kuna bruto

Autor rada usvojenog za realizaciju obvezuje se u suradnji s razvojnim timom HEP Opskrbe d.o.o. i predstavnicima Grada Zagreba sudjelovati u izradi izvedbene tehničke dokumentacije što će se regulirati posebnim ugovorom između Raspisivatelja i Autora. Raspisivatelj se također obvezuje isticati ime nagrađenog autora u svim objavama i promotivnim materijalima.

Ocjenjivački sud:

1. Sonja Tadej, d.i.a.
2. Filip Despot, magistar produkt dizajna
3. Gordana Golik, magistra produkt dizajna
4. Nada Podnar, dipl.oec.
5. Silvije Novak, prof.

Postavljanje pitanje
Zainteresirani za sudjelovanje u natječaju mogu slati svoja pitanja na adresu natjecaji@dizajn.hr.

 

Poziv na sudjelovanje