Poziv za European Design Awards 2022. otvoren do 25. veljače!

U tijeku je poziv za prijavu radova za Europske nagrade za dizajn (European Design Awards), godišnje nagrade koje se dodjeljuju dizajnerima iz Europe za izvrsna ostvarenja u području komunikacijskog dizajna. Prestižne ED-Awards razlikuju se od sličnih dizajnerskih nagrada po tome što im žiri ne čine profesionalni dizajneri, već kritičari i teoretičari dizajna, novinari te urednici dizajnerskih časopisa. Riječ je o inicijativi koja od 2007. godine okuplja dizajnerske časopise iz cijele Europe, uz pokroviteljstvo Međunarodnog vijeća za dizajn Ico-D. Poziv je otvoren još samo do petka, 25. veljače, a dodjela nagrada predviđena je u Talinu u lipnju ove godine. Svi članovi HDD-a ostvaruju pravo na popust pri prijavi uz pomoć koda koji je moguće dobiti od HDD-a!

Rok za prijavu radova je petak, 25. veljače 2022., dok fizički uzorci (za kategorije za koje je to navedeno) moraju biti dopremljeni u urede ED Awardsa u Ateni do 8. ožujka 2022. Dodjela nagrada i prateći festival održat će se u Talinu u Estoniji od 17. do 19. lipnja 2021. Festival će, ako se ne odgodi kao što je zbog epidemije bio slučaj s posljednja dva izdanja, uključiti dodjelu nagrada, konferencije, radionice, izložbe, ture po dizajnerskim studijima i mnoge druge događaje.

U posljednja dva izdanja hrvatski su dizajneri ostvarili velike uspjehe na European Design Awardsu – Studio Tumpić/Prenc je 2020. osvojio nagradu Best of the Show za ukupno najbolji rad na cijelom natjecanju European Design Awards te godine, dok je Studio Sonda prošle, 2021. godine osvojio drugu od dvije najvažnije nagrade Nagradu žirija. Član žirija za grafički dizajn u posljednje tri godine bio je i naš kustos i urednik Marko Golub, a uz to je i nekoliko drugih hrvatskih dizajnera i dizajnerskih studija osvojilo i zlata, srebra i bronce u nekima od kategorija.

works_template

Žiri za grafički dizajn (Print Jury) čine Kai Lobjakas (Estonija), Frederico Duarte (Lisabon), Elin Seittu (Švedska), Mitya Kharshak (Rusija), Victor Palau (Španjolska), Christine Moosmann (Njemačka), Jonathan Pierini (Italija), Brigitte Willinger (Austrija) i Freek Kroesbergen (Nizozemska).

Žiri za dizajn u digitalnim medijima (Digital Jury) čine Nicole Pickett-Groen (Nizozemska), Glib Kaporikov (Ukrajina), Tanel Kärp (Estonija), Aleksandra Tulibacka (Poljska), Zoltan Gocza (Švicarska), Viola von Zadow (Njemačka); Konstantinos Penlidis (Grčka), Arseny Vesnin (Rusija) i Iris Lješnjanin (Njemačka).

Standardni kriteriji ocjenjivanja su kvaliteta dizajna (uključujući način korištenja slika, tipografije itd.), kreativnost (originalnost i umjetnička kvaliteta) i relevantnost (za specifičnu svrhu za koju se dizajnira), pri čemu postoje i specifični kriteriji za dizajn web stranica i tipografskih pisama. Potpuni popis kriterija naveden je među pravilima poziva koje možete pročitati ovdje.

IG-post-together

Moguće je prijaviti isključivo radove nastale od početka 2020. godine do aktualnog roka prijave, odnosno do 26. ožujka 2022. godine. Prijave se primaju putem online prijavnice, odnosno na ovom linku. Sve upute o načinu prijave radova možete pronaći ovdje.

Članovi Hrvatskog dizajnerskog društva ostvaruju popust od 12% prilikom prijava, a za dobivanje koda mogu nam se javiti na hdd@dizajn.hr

 

Sve informacije možete naći direktno na stranici European Design Awardsa. Požurite s prijavama i sretno!