Poziv na međunarodni natječaj za nagradu „Joseph Binder“ 2020.

Svake dvije godine Designaustria, kao jedna od najstarijih europskih dizajnerskih organizacija, organizira međunarodni natječaj za nagradu „Joseph Binder“ za područje grafičkog dizajna i ilustracije. Među 16 istaknutih stručnjaka u žiriju koji će procijeniti radove ovoga se puta nalazi i Marko Golub, voditelj HDD galerije, a i naša nedavna gošća u Zagrebu, tipografkinja Indra Kupferschmid. Pozivaju se grafički dizajneri, ilustratori, marketinške agencije i studenti iz cijeloga svijeta da sudjeluju s radovima realiziranima u 2018. godini i kasnije, te da svoje prijave pošalju do 29. veljače, do kad je moguća “early bird” prijava po sniženim cijenama, a najkasnije do 17. travnja 2020. Više o natječaju pročitajte dalje u tekstu.

Nagrada Joseph Binder međunarodni je dizajnerski natječaj na području grafičkog dizajna i ilustracije, u organizaciji designaustria. Danas je designaustria središnja dizajnerska organizacija u Austriji koja sabire i prezentira radove svojih članova na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
designaustria

Nagrada nosi ime jednog od najznačajnijih austrijskih grafičkih dizajnera koji je revolucionirao dizajn u čitavoj Europi, a kasnije i u Sjedinjenim državama. Joseph Binder pronašao je odgovore na pitanja koja se tiču suvremenog duha dizajna i njegove filozofije, izvora inspiracije i uloge koju moderni dizajner treba igrati. Čak ni danas, u novom tisućljeću, Binderovi principi nisu izgubili na svojoj vrijednosti.

binder

Upravo je 1927. godine Joseph Binder bio jedan od osnivača austrijske organizacije designaustria, koja od 1996. godine njemu u čast dodjeljuje nagrade grafičkim dizajnerima i ilustratorima iz cijeloga svijeta. Ove su godine poziv na natječaj oblikovali grafički dizajneri iz studija ICARUS iz Innsbrucka.

U svakoj će kategoriji odabrani radovi biti nagrađeni Joseph Binder trofejom u zlatu, srebru i bronci. Osim toga, žiri će dodijeliti i do tri dodatne nagrade u svakoj od kategorija grafičkog dizajna i ilustracije.

jba 2020

Nagrada Joseph Binder dodjeljuje se u dvije osnovne kategorije: grafičkom dizajnu i ilustraciji. Kategorija grafičkog dizajna zatim se dijeli na osam potkategorija: korporativni dizajn, komunikacijski dizajn, informacijski dizajn, tipografija, dizajn plakata, grafički dizajn, dizajn u izdavaštvu, dizajn ambalaže i digitalni dizajn. Druga kategorija, ilustracija, podijeljena je na četiri podskupine: ilustracija knjiga, ilustracija za medije, marketinška ilustracija i ilustracija raznovrsnih aplikacija. Posebnu kategoriju čini Dizajn fikcija u koju su uključeni neobjavljeni, samostalni, nekomercijalni ili studentski radovi iz svih prethodno navedenih kategorija i potkategorija. Novčana nagrada u iznosu od 10 000 eura podijelit će se pet izvrsnim projektima u posljednjoj kategoriji. Ova nagrada bit će uručena s ciljem podrške neovisnim, konceptualnim ili akademskim projektima, kao i nekomercijalnim aktivnostima u grafičkom dizajnu i ilustraciji. Također, u ovoj će se kategoriji posebno nagraditi najzaslužniji projekt nagradom Henry Steiner.

Natječaj je otvoren za grafičke dizajnere, ilustratore, marketinške agencije i studente dizajna iz cijeloga svijeta. Prijaviti se mogu radovi iz područja grafičkog dizajna i ilustracije koji su nastali ili koji su objavljeni u 2018. godini ili kasnije. Za sudjelovanje je potrebno izvršiti online registraciju. Za svaku prijavu potreban je i dodatan opis projekta koji će biti popraćen fotografijom ili videom. Studenti trebaju priložiti potvrdu o studiranju. Svaka uspješno primljena prijava bit će potvrđena automatskim e-mailom koji sadrži individualni broj prijave.

Prijave poslane do 29. veljače 2020. snižene su za 10%. Prijave su otvorene do 17. travnja 2020. Prva prijava na natječaj iznosi 115 eura, a svaka naredna 80 eura. Za članove organizacija*, uključujući i Hrvatsko dizajnersko društvo, kotizacije su snižene; 90 eura za prvu prijavu, a 65 eura za svaku sljedeću. Studenti prvu prijavu plaćaju 55 eura, a svaku sljedeću 40 eura. Detaljnije o uvjetima i načinima prijave pogledajte ovdje.

Sve odabrane prijave bit će objavljene u katalogu i prezentirane na izložbi. Žiri ima pravo uskraćivanja ili preraspodijele nagrada ili novčanih sredstava. Svi će se kandidati obavijestiti o rezultatima natječaja nakon što žiri donese odluku o nagrađenima u svibnju i lipnju 2020. godine. Pobjednici će biti proglašeni u studenom 2020. godine tijekom prezentacije odabranih i nagrađenih prijava u MuseumsQuartieru u Beču. Prilikom dodjele nagrada, predstavit će se i katalog u kojem će biti naznačeni svi radovi koji su ušli u natjecanje, kao i naravno svi nagrađeni projekti. Nadalje, svi pobjednički projekti predstavit će se nekoliko tjedana kasnije na izložbi u Designforumu u Beču, nakon čega će izložba gostovati u nekoliko europskih gradova.

 

Popis članova međunarodnog žirija za JB20:

Susanne Breitfeld, komunikacijski dizajner, Mainz / Njemačka

Marko Golub, likovni kritičar i kustos, Zagreb / Hrvatska

Aad Goudappel, ilustrator, Rotterdam / Nizozemska

Laurent Graas, strateški direktor, Leudelange / Luksemburg

Irena Gubanc, grafička dizajnerica i ilustratorica, Ljubljana / Slovenija

Francesco E. Guida, komunikacijski dizajner i profesor, Milano / Italija

Tina Guthauser, kreativna direktorica, Basel / Švicarska

Štěpán Holič, grafički dizajner, Prag / Češka Republika

Christina John, komunikacijska dizajnerica, München / Njemačka

Indra Kupferschmid, tipografkinja, Saarbrücken / Njemačka

Gediminas Lašas, grafički dizajner, Vilnius / Litva

Torsten Meyer-Bogya, komunikacijska dizajnerica, Kiel / Njemačka

Lena Mitkowa, kreativna direktorica, Varšava / Poljska

Vitaly Stavitsky, grafički dizajner, Moskva / Rusija

Daniel Stolle, ilustrator, Kyröskoski / Finska

Martin Tiefenthaler, tipograf, Beč / Austrija

 

* Članovi sljedećih organizacija mogu ostvariti 10% popusta na prijave za sudjelovanje na ovom natječaju: AGD, AIAP, ASIL, BDG, designaustria, Design Luxembourg, DOS, GMK, HDD, Kuvittajat, LGDA, SGD, STGU, tga, tgm, UGD and Russia Designers Association.

Svi detalji natječaja mogu se pronaći ovdje.