Okrugli stol TIPOGRAFSKO OBLIKOVANJE U DIZAJNERSKOJ EDUKACIJI na Plan D.konferenciji u Orisu

U sklopu PLAN D. KONFERENCIJE, u subotu 29.2. u 17:30 u Orisu – Kući arhitekture, održat će se okrugli stol na temu tipografije u edukaciji dizajnera. O napretku u području edukacije o tipografiji i o njezinoj perspektivi, razgovarat će profesori, dizajneri i tipografi NIKOLA ĐUREK, DEJAN KRŠIĆ, MARKO HRASTOVEC i HRVOJE ŽIVČIĆ. Razgovor će moderirati MARIJA JUZA i ANDRIJA MUDNIĆ. Razgovor će biti prilika i za predstavljanje recentno objavljenih knjiga na tu temu: hrvatskog prijevoda “Elemenata tipografskog stila” Roberta Bringhursta, udžbenika “Osnove oblikovanja pisma” Franka E. Bloklanda i Nikole Đureka, te Đurekove knjige “Identitet”.

Dramatični skok u kvaliteti dizajna vizualnih komunikacija u Hrvatskoj u posljednjih desetak godine dobrim dijelom možemo zahvaliti upravo visoko postavljenim standardima edukacije u području oblikovanja tipografskih pisama i tipografskog oblikovanja u visokoškolskoj edukaciji. Dobra podloga u ovoj specifičnoj, naizgled uskoj disciplini proširila je vidike novim i starijim generacijama dizajnera te im otvorila nove perspektive na izražajne mogućnosti vizualnih komunikacija. Upravo ovom temom pozabavit ćemo se u razgovoru s Nikolom ĐurekomDejanom KršićemMarkom Hrastovcem i Hrvojem Živčićem, koji će voditi Marija Juza i Andrija Mudnić.

Osnove-oblikovanja-pisma

Neposredan povod razgovoru je i niz recentnih izdanja u području tipografije koja prvi put javno promoviramo. Riječ je “tipografskoj bibliji” Roberta Bringhursta Elementi tipografskog stila (izd. HDD), udžbeniku Osnove oblikovanja pisma Franka E. Bloklanda & Nikole Đureka (izd. DVK UMAS), te knjizi Identitet Nikole Đureka. Sve navedene knjige bit će dostupne u pop-up knjižari konferencije u Orisu po sniženim cijenama!

Dejan Krši (ur.), Robert Bringhurst: Elementi tipografskog stila

Dejan Krši (ur.), Robert Bringhurst: Elementi tipografskog stila

 

Više o programu Plan D. konferencije 2020 pročitajte na službenoj web stranici događanja.