Konferencija Dizajn u praksi u Zagrebu

Prvi dan konferencije i otvorenje popratne izložbe će se održati 20. siječnja 2017. godine u prostorima Veleučilišta VERN’ i Hrvatskog dizajnerskog društva, dok će se program drugoga dana odvijati 21. siječnja u Laubi u sklopu Međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 12

 

Erasmus+ projekt Dizajn u praksi (Practicing Design) suradnički je pothvat triju europskih stručnih dizajnerskih organizacija (Hrvatsko dizajnersko društvo (Hrvatska), designaustria (Austrija) i Public Room (Makedonija)); dvaju obrazovnih ustanova (Veleučilište VERN’ (Hrvatska), Fakultet umjetnosti i dizajna, Europsko sveučilište Republike Makedonije, Skopje)) te dviju tvrtki (Prostoria d.o.o. (Hrvatska) i Zavar d.o.o. (Makedonija)). Cilj projekta je pronaći nove i inovativne prakse obrazovanja dizajnera kako bi se premostio raskorak između obrazovanja i profesionalnog rada te poboljšati vještine dizajnera koje su potrebne za kvalitetnije socio-ekonomske rezultate. Projekt promiče inovativne prakse u obrazovanju i osposobljavanju na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini sa svrhom podizanja svijesti među svim dionicima i široj javnosti o potrebnim poboljšanjima kvalitete i relevantnosti trenutnih oblika obrazovanja i osposobljavanja dizajnera, te o prijeko potrebnim vezama sa svijetom prakse.

Projekt se razvija u dvije faze. Namjena rezultata prve faze, studije Promišljanje obrazovanja za dizajnere, bila je uočiti vještine i znanja potrebne za zapošljivost dizajnera, a koje ne pružaju trenutni obrazovni programi dizajna te na osnovu empirijskog istraživanja raskoraka između postojećih potreba i vještina u obrazovnim programima u Hrvatskoj, Austriji i Makedoniji izraditi smjernice u skladu s izazovima s kojima se susreću dizajnerska praksa i obrazovanje u 21. stoljeću. Studija je poslužila kao okvir za konačni rezultat druge faze, Program obuke Dizajn u praksi 1.0, s komplementarnim priručnikom, koji integrira međudisciplinarne i poduzetničke vještine putem edukativnih radionica, potiče projekte suradnje među mladim dizajnerima, nastavnicima iz područja dizajna i ekonomije te tvrtkama u sektoru industrijske proizvodnje.

Konferencija Dizajn u praksi poslužit će kao platforma za diseminaciju rezultata provedene studije i programa obuke Dizajn u praksi 1.0 svim relevantnim dionicima. Prvi dan konferencije održat će se 20. siječnja 2017. na Veleučilištu VERN’, a drugi dan, 21. siječnja, u Laubi u sklopu Međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 12. Raspored prvoga dana organiziran je u obliku rasprava i panel-diskusija sudionika uključenih u pilot-program koji se provodio tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, a zaokružit će ga otvorenje izložbe prototipova u HDD galeriji nastalih na radionicama Dizajn u praksi. Drugi dan konferencije otvoren je široj javnosti te usredotočen na otvaranje tema neformalnog obrazovanja u dizajnu, dizajna u općem obrazovanju i budućnosti dizajnerskog obrazovanja, s naglaskom na regionalnim praksama.

Na konferenciji će sudjelovati domaći i strani govornici kao što su Gordana Vrencoska, Danijela Domljan, Damir Bralić, Marko Koržinek, Vlatko Cvrtila, Ivana Borovnjak, Aleksandar Velinovski, Severin Filek, Goran Golik, Marta Naumovska Grnarova, Nikola Radeljković, Benno Flotzinger, Gordana Ćorić, Biserka Komnenić, Oliver Deichmann, Tvrtko Bojić, Ivan Goran Žunar, Danijela Savikj, Michael Schwab, Maja Vardjan, Maja Lalić, Relja Bobić, Petra Milički, Karla Paliska, Sonia Jojic, Isidora Nikolić, Borut Vild, Ivica Mitrović, Harald Begusch i Veronique Marrier, točnije stručnjaci iz područja dizajna, proizvodnog i poslovnog sektora, sveučilišni profesori, predavači, profesionalni dizajneri, polaznici radionica Dizajn u praksi, studenti dizajna, organizatori dizajnerskih događanja i festivala, kao i šira javnost.

Program konferencije, detaljnije informacije o sudionicima i raspored događanja možete pronaći ovdje.

Publikacije projekta Dizajn u praksi možete preuzeti na ovome linku.

Organizatori konferencije:

Hrvatsko dizajnersko društvo

Veleučilište VERN’

Konferencija se organizira u partnerstvu s ULUPUH-om, organizatorom Zgrafa 12, i LAUBOM – kućom za ljude i umjetnost

Projektni partneri:

Austrija: designaustria

Hrvatska: Hrvatsko dizajnersko društvo, Veleučilište VERN’, Prostoria d.o.o.

Makedonija: Public Room, Fakultet umjetnosti i dizajna, Europsko sveučilište Republike Makedonije, Zavar d.o.o.

Više informacija:

www.practicingdesign.info

https://www.facebook.com/practicingdesign/

http://practicingdesign.info/hr/rethinking-design-education/study/

EU flag-Erasmus+_vect_POS [B&W]