Novo izdanje HDD-a — PRAKSA TEORIJE: MATKO MEŠTROVIĆ & DIZAJN

praksa teorije _ foto - monika dzakic (1)

Od novih izdanja Hrvatskog dizajnerskog društva ovog tjedna izdvajamo knjižicu PRAKSA TEORIJE: MATKO MEŠTROVIĆ & DIZAJN, autora DEJANA KRŠIĆA, MARKA GOLUBA i ORE MUŠĆET. Knjiga okuplja materijal prikupljen za potrebe istoimene izložbe održane u HDD-u u jesen 2020. te daje detaljan portret i refleksije na djelovanje najutjecajnijeg domaćeg teoretičara dizajna, ali i zagovarača i predanog kritičara. Knjigu “Praksa teorije: Matko Meštrović & dizajn” već sada možete naručiti od nas i nabaviti u odabranim knjižarama, ususret promociji koju ćemo organizirati čim nam se za to ukaže prilika. Cijena knjige na 64 stranice u boji, u mekim koricama, je 70 kn.

Knjiga je objavljena slijedom prošlogodišnje izložbe Praksa teorije: Matko Meštrović & Dizajn koju smo prvi put prikazali u HDD galeriji u rujnu 2020., a potom i u listopadu iste godine u Multimedijalnom kulturnom centru (Domu mladih) u Splitu. Autori knjige su Dejan Kršić, Marko Golub i Ora Mušćet, a knjigu je grafički oblikovao Dejan Kršić. Naručiti je možete emailom na adresu hdd@dizajn.hr (email narudžba (HDD)). Pregled ostalih naših izdanja pogledajte ovdje.

 

Fotografije knjige: Monika Džakić

Fotografije knjige: Monika Džakić

 

Knjiga Praksa teorije: Matko Meštrović & dizajn posvećena je teoretičarskom, kritičarskom i zagovaračkom djelovanju Matka Meštrovića u kontekstu dizajna u razdoblju od ranih 1960-ih do današnjih dana te je svojevrsni portret čovjeka koji je svojim radom snažno utjecao na naše današnje poimanje dizajna i njegove uloge, kao i razumijevanje njegove, ali i naše, relacije s tehnološkim, medijskim, kulturnim, društvenim i ekonomskim okruženjem u kojem živimo.

 

Fotografije knjige: Monika Džakić

Fotografije knjige: Monika Džakić

 

Panorama njegova rada koju predstavljamo uključuje analizu njegovih tekstova u rasponu od interdisciplinarne kritičke teorije, kritike umjetnosti, teorije dizajna i kritičko-teorijskog promišljanje tehnologije i medija, ali markira i druge bitne točke njegovog rada i djelovanja, uključujući Gorgonu, Nove tendencije, aktivnosti Centra za industrijsko oblikovanje (CIO) itd.

 

fotografija knjige: Monika Džakić

fotografija knjige: Monika Džakić

Sav predstavljeni materijal — knjige, časopisi, dokumenti, fotografije, referentni umjetnički i dizajnerski projekti — simbolički ukazuje ne samo na teme kojima se bavio i mreže u kojima je djelovao, nego prije svega na ulogu teorije dizajna kao i važnost kritičke društvene teorije za praksu i promišljanje dizajna, odnosno afirmaciju ideje da je teorijska refleksija važan i neizostavan dio svake dizajnerske prakse.

 

fotografija knjige: Monika Džakić

fotografija knjige: Monika Džakić