Izložba „Željko Borčić: Transformativna snaga fotografije“ u Galeriji Spot

U ponedjeljak, 28. siječnja u 19 sati, u Galeriji Spot (Ured za fotografiju, Čanićeva 6, Zagreb) otvara se izložba pod nazivom TRANSFORMATIVNA SNAGA FOTOGRAFIJE, na kojoj će biti predstavljeni radovi dizajnera i umjetnika ŽELJKA BORČIĆA (1942.-2015.) realizirani u mediju fotografije. Ovom izložbom počinje ovogodišnji redovni izložbeni program Galerije Spot. Izložba ostaje otvorena do 15. veljače 2019.

Umjetničku aktivnost Željka Borčića određuje osobita fizička, duhovna i intelektualna konstitucija uz naglašeno konceptualan pristup komunikaciji. Psihokibernetički autoportret, koji je 1973. godine izložio u Galeriji Studentski centar u Zagrebu, multimedijalna je instalacija kojom je pomoću brojnih artefakata analizirao u kolikoj mjeri je društvena okolina utjecala na formaciju njegovog umjetničkog identiteta. Pitanje identiteta razmotrio je i u važnoj Akciji za konfrontacijsku reakciju, izvedenoj krajem 1974. u javnom prostoru u središtu Zagreba. Tom prilikom fotografija je posredovala promjene identiteta prolaznika i namjernih sudionika.

Od tog vremena nadalje Borčić kontinuirano snima i polaroide. Karakteristike ove “brze” tehnike ograničenog formata dorađivao je raznim intervencijama, zadirući u sam integritet medija. Boju, poteze i oštećenja moguće je razmatrati u kontekstu aktualnih događanja na širem planu vizualne umjetnosti. Tako ćemo neke primjere moći povezati s pojedinim optičkim istraživanjima, dok će primjeri naglašenije materičnosti i slikarskog pristupa označiti bliskiju vezu s transavangardom i njezinom domaćom inačicom – novom slikom. Borčić snima predmete iz svakodnevnog života i okolice, fokusiran na transformaciju motiva u novi značenjski kontekst koji postoji samo na njegovim fotografijama.

eljko_borčić_630

Izložba je rezultat Borčićevog istraživačkog rada na projektu Zaboravljeno nasljeđe (Forgotten Heritage), koji je rezultirao izradom online arhive konceptualne fotografije. Zagrebačkoj publici bit će predstavljen izbor iz njegovih radova u mediju fotografije. Tijekom njezina trajanja bit će održan i panel-razgovor.

UZF-Zeljko-Borcic18-838x1024


Željko Borčić
(Zagreb, 1942.–2015.) studirao je arhitekturu u Zagrebu, a prve kontakte na području grafičkog dizajna ostvario je u studiju Vjenceslava Richtera. Diplomirao je 1969. na Odjelu za vizualne komunikacije pri Sir George Williams University u Montrealu. Kao grafički dizajner realizirao je nekoliko projekata (Bell Telephon Co., Stenbergs Ltd., izložba Man and His World – projekt amfiteatra). U Zagreb se vraća 1970., djelujući prvenstveno kao samostalni profesionalni dizajner. Afirmirao se i u drugim medijima, osobito fotografiji, filmskoj i televizijskoj scenografiji i kostimografiji  te konceptualnoj umjetnosti. Tijekom svoje profesionalne karijere vodio je Studio Borčić, Synthesis, Grafiti Dizajn i Trans-ID, a bio je i voditelj poslova grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija u nekoliko agencija.

Polusatni dokumentarac u nastajanju Videodokument o Željku Borčiću realiziran za potrebe izložbe Informacija: Dizajn za kulturu Željka Borčića 70-ih i 80-ih, koja je održana u HDD galeriji od 16.12.2016. do 16.01.2017. možete vidjeti ovdje.

Tekst Marka Goluba povodom spomenute izložbe u HDD galeriji možete naći na linku. Tekst Dejana Kršića o Željku Borčiću možete pročitati ovdje.