Izložba “Japanski dizajn danas 100” u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Otvorenje izložbe “Japanski dizajn danas 100” održat će se u ponedjeljak 11. lipnja 2018. s početkom u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Organizatori su Veleposlanstvo Japana i Tehnički muzej Nikola Tesla uz podršku Japanske fondacije, a riječ je o još jednom događanju kojim se obilježava ovogodišnja 25. obljetnica diplomatskih odnosa Japana i Republike Hrvatske. Izložba ostaje otvorena do 5. srpnja.

Putujuća izložba Japanski dizajn danas 100 obuhvaća stotinu predmeta koji predstavljaju suvremeni japanski dizajn i putem njih prenosi suštinu japanske kulture. Fokus izložbe je na dizajnu predmeta za svakodnevnu upotrebu koji su kreirani od 2010. godine do danas, a vjerno reflektiraju život i sklonosti Japanaca iz kojih je proizašao i sam dizajn proizvoda. Cilj izložbe je predstaviti najnovije trendove i karakteristike japanskog dizajna te posjetiteljima približiti suvremenu japansku kulturu.

2

Jedanaest od stotinu izloženih proizvoda primjeri su karakterističnog povijesnog poslijeratnog dizajna u kojima se naziru korijeni suvremenog dizajna, poput kamere Nikon F i Toshibina električnog kuhala riže, dok preostalih 89 proizvoda obuhvaćaju suvremene predmete kreirane od 2010. nadalje.

ovo

Izložba je prvi put organizirana 2004. i obilazi svijet posljednjih desetak godina. Ovo je novoorganizirana verzija iste izložbe, a kombinira proizvode vrhunskog dizajna posljednjih godina s grupom predmeta modern(ističk)og dizajna od pedesetih do devedesetih godina prošloga stoljeća koji su značajno utjecali na dizajn danas. Dizajn kućanskih proizvoda djeluje kao zrcalo, odražavajući život japanskog društva i osobne životne stilove pojedinaca. Ti predmeti daju živopisnu sliku nade i snova ljudi koji upotrebljavaju proizvode kao i dizajnera i korporacija koji ih stvaraju.

ovo2

Japanska fondacija specijalizirana je javna organizacija osnovana 1972. godine s ciljem promicanja međunarodnog razumijevanja putem kulturne razmjene. Ostvarila je programe na različitim područjima, uključujući međunarodni dijalog putem umjetničkih i kulturnih razmjena, promicanje učenja japanskog jezika u inozemstvu te podupiranje japanskih studija i intelektualne razmjene. U cilju jačanja razumijevanja japanske umjetnosti i kulture putem vizualnih umjetnosti, Fondacija priređuje putujuće izložbe različite tematike te surađuje s inozemnim muzejima na širokom rasponu izložbi.

Otvorenje izložbe Japanski dizajn danas 100 održat će se u ponedjeljak 11. lipnja 2018. s početkom u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla – izložbena dvorana, Savska 18, Zagreb.

Organizatori su Veleposlanstvo Japana, i Tehnički muzej Nikola Tesla uz podršku Japanske fondacije.