Izložba DEJANA KRŠIĆA i predavanje i promocija knjige MARKA GOLUBA u sklopu FLUID DESIGN FORUMA u Cetinju

U srijedu 27. travnja 2016. u Ateljeu Dado Narodnog muzeja Crne Gore otvara se izložba DEJAN KRŠIĆ: ŠTO, KAKO I ZA KOGA & TAKO DALJE – DIZAJN ZA SUVREMENU UMJETNOST. Izložba se odvija u sklopu programa FLUID DESIGN FORUMA u organizaciji Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje i traje do 12. svibnja. Osim Dejana Kršića, na Fluidu gostuje i kustos njegove izložbe MARKO GOLUB, koji će održati i izlaganje naslovljeno UVOD U ARHIV DIZAJNA, a bit će održano i predstavljanje knjige KRITIČKA KARTOGRAFIJA istog autora.

Glavna tema i slogan ovogodišnjeg Fluida je Made by me, a izložbe, diskurzivni program i radionice održavaju se u čak tri grada – Nikšiću, Baru i Cetinju. Veliki dio programa posvećen je dizajnerskom nasljeđu, poput retrospektive Velikani grafičkog dizajna – Saveta i Slobodan Mašić koju su kurirali Borut Vild i Ljudmila Stratimirović, ili grupne izložbe Istorija Made by Me koja okuplja niz suvremenih grafičkih dizajnera koji svojim radom reintepretiraju ili daju svojevrsni hommage djelima svojih prethodnika.

 

FLUID 04-2016 dates

 

Na istom je tragu i panel pod nazivom Made by Me koji će biti održan u Crnogorskoj galeriji umjetnosti 27. 4. s početkom u 11 sati. Uvodno izlaganje na tom panelu imat će voditelj HDD galerije Marko Golub, s temom Uvod u arhiv dizajna koja se izravno referira na izložbu Arhiv dizajna održanu u sklopu prošlogodišnjeg Dana D. Slično kao i ta izložba, predavanje baca svjetlo na izuzetno vrijedne recentne projekte istraživanja i prezentacije dizajnerskog nasljeđa iza kojih u velikoj mjeri stoje upravo dizajneri praktičari, autori poput Lane Cavar i Narcise Vukojević, Gorana Martina Štimca, Maje Kolar i Maše Poljanec, Olega Šurana, Ivane Borovnjak, Borisa Ljubičića, Koraljke Vlajo, ali i drugi istraživači poput Maroja Mrduljaša, Marka Goluba, Lee Vene. Osim projekata nastalih u okviru HDD galerije, bit će riječi i o primjerima projekata autora poput Sanje Bachrach i Marija Krištofića, Željka Serdarevića i drugih.

 

mozaik-arhiv-dizajna-900x600

 

Izložba DEJAN KRŠIĆ: ŠTO, KAKO I ZA KOGA & TAKO DALJE – GRAFIČKI DIZAJN ZA SUVREMENU UMJETNOST otvara se istu večer, u 19 sati, a predstavlja pregled jednog zaokruženog segmenta dizajnerskog rada autora Dejana Kršića, tematski usmjerenog na područje grafičkih materijala i publikacija realiziranih u proteklih petnaestak godina za potrebe različitih lokalnih, regionalnih i međunarodnih izložbenih projekata, manifestacija, institucija i autora s područja suvremene vizualne umjetnosti. Riječ je o novoj verziji izložbe izvorno održanoj u HDD galeriji u svibnju prošle godine, čiji je kustos Marko Golub.

IMG_0341

 

Riječ je prije svega o radovima nastalima za projekte međunarodno najutjecajnijeg hrvatskog kustoskog kolektiva – udruge WHW / Što, kako & za koga, odnosno njihove matične Galerije Nova, ali i institucija i umjetnika kao što su V. Cetinjski bijenale, Rooseum centar za suvremenu umjetnost Malmö, Van Abbemuseum Eindhoven,Branka Stipančić i Mladen Stilinović, Mangelos, Sanja Iveković,Vlado Martek itd). Uz ove radove, posebno će biti predstavljene i publikacije i tiskani materijali nekoliko manjih ili većih projekata vezanih uz historiografiju dizajna, Kršićevu trajnu opsesiju i ‘profesionalni hobi’. Originalne radove – pozivnice, kataloge, plakate, knjige, novine i ostalu grafičku konfekciju – izložba će pokušati kontekstualizirati kroz detaljan timeline, zidne tekstove i proširene legende koje govore o temama pojedinih projekata, njihovom značenju u lokalnoj i internacionalnoj sredini, kao i o različitim referencama iz vizualne kulture i umjetnosti koje je autor ugradio u njih kroz dizajn vizualnih materijala.

 

IMG_0325 (Custom)

 

Drugim riječima, izložba uz sam vizualni element, predstavljanje dizajna koji je često domaćoj publici bio nevidljiv i ostao nepoznat jer su se mnogi od ovih projekata odvijali izvan granica Hrvatske, ima i dodatnu ulogu svojevrsne mikro-retrospektive djelovanja kolektiva Što, kako i za koga/WHW. Informativna funkcija izražena je i kroz kontekstualiziranje samog rada, upoznavanje publike s naručiteljima i institucijama za čije projekte su ti materijali rađeni. Jedan drugi, sasvim odvojen segment dizajnerskog opusa Dejana Kršića (i nekoliko drugih autora poput Dejana Dragosavca Rute i drugih) već je bio djelomično predstavljen na izložbi Izgledi Arkzina, posvećenoj istoimenom magazinu iz 90-ih i održanoj 2013. u Galeriji Nova, a ova izložba predstavlja svojevrsni njen direktan kronološki nastavak.

 

IMG_0352

 

Predgovor Marka Goluba Dizajn uvijek ima posljedice možete pročitati ovdje, a intervju sa samim Dejanom Kršićem pogledajte ovdje. Katalog izložbe u Cetinju možete skinuti ovdje.

 

Sat vremena nakon otvorenja, u 20 sati u prostoru CGU Miodrag Dado Đurić održat će se i promocija knjige Kritička kartografija – tekstovi o suvremenoj umjetnosti i dizajnu, uz razgovor Marka Goluba i Dejana Kršića.

 

IMG_0354