FONTSTAND – Međunarodna tipografska konferencija u Zagrebu

U prostoru Orisa – Kuće arhitekture 21. travnja 2018. održat će se Fonstandova međunarodna tipografska konferencija, koja donosi pregršt predavanja renomiranih međunarodnih tipografa i dizajnera. Tema konferencije je stvaranje i korištenje tipografije u 21. stoljeću, a među predavačima su brojna zvučna imena, poput Petera Biľaka, Andreja Krátkyja, Paula Geumho Seoka, Paula van der Laana, Milesa Newlyna, Paula Barnesa te naravno, slavnog hrvatskog tipografa Nikole Đureka.

Iza ove Međunarodne tipografske konferencije u Zagrebu stoji Fontstand, dizajnerima poznat kao projekt i aplikacija koju su osmislili tipografi Andrej Krátky, Peter Biľak i Ondrej Jób. Fontstand je specifičan po tome što omogućuje testiranje fontova prije njihovog iznajmljivanja ili kupnje, a sve u svrhu olakšavanja odabira i njhove upotrebe, stvarajući uz to održivi poslovni model za tipografe. Fontstand trenutno sadrži tisuće fontova i obitelji iz više od 20 svjetskih neovisnih digitalnih slovolivnica i priznatih dizajnera.

1

Peter Biľak, Nikola Đurek, Hyewon Han i Paul Geumho Seok; izvor: fontstand.com

Fontstand ovom prilikom okuplja neke od najzanimljivijih autora u području dizajna novih tipografskih pisama i primjene tipografije. Među predavačima je tako slovačko-nizozemski tipograf i dizajner Peter Biľak, inače osnivač Fontstada, koji se u Haagu bavi izdavaštvom, grafičkim dizajnom i dizajnom tipografije. Zajedno s Johannom Biľak i Nikolom Đurekom vodi slovolivnicu Typotheque, s kojom se nedavno stopio upravo Đurekov Typonine. Inače, naš intervju s Biľakom možete pročitati ovdje, a video njegovog predavanja u HDD-u možete pogledati ovdje.

Jedan od sudionika i organizatora konferencije je, naravno, i sam Nikola Đurek, docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Odsjeku vizualnih komunikacija te predavač na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakul­tetu u Zagrebu.

Osim njih, tu je i Paul Geumho Seok (koji će predavanje održati zajedno s Hyewon Han), jedan od najutjecajnijih tipografa i dizajnera u Južnoj Koreji, osnivač tvrtke Sandoll Communications u Seoulu, čiji fontovi su korišteni za globalne tvrtke kao što su Apple, Google, Samsung ili LG.

 

bl

Paul van der Laan, Paul Barnes i Miles Newlyn, izvor: fontstand.com

U Orisu će nastupiti i Paul van der Laan, predavač je na Royal Academy of Art (KABK) u Haagu i osnivački partner slovolivnice Bold Monday, koja dizajnira prilagođene fontove za klijente širom svijeta, kao što su IBM, Audi, USA Today, General Electric, NBC Universal i Rijksmuseum Amsterdam. Izdvajamo i Milesa Newlyna, tipografa specijaliziranog za brendiranje, koji je s vlastitim studiom Newlyn radio za Zahu Hadid i Tate Modern, te Paula Barnesa, dizajnera koji se specijalizirao za tipografiju i dizajn publikacija, inače partnera u studiju Commercial Type.

Osim navedenih, na konferenciji će sudjelovati Catherine Dixon, Andreu Balius, Matteo Bologna, Dino dos Santos, Mário Feliciano, Jonas Hecksher, Mathias Jespersen, Andrej Krátky, Indra Kupferschmid, Martin Majoor, Laura Meseguer, Yunjung Park, Ilya Ruderman, Kristyan Sarkis i Quentin Schmerber.

Za Fontstant konferenciju dostupno je samo 100 ulaznica i većina ih je već sada rasprodana, a informacije o konferenciji i kupnji karata doznajte ovdje.