Dizajnerska početnica: Micin dizajnerski kamp

U subotu 7. svibnja 2022. godine s početkom u 10 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se besplatna radionica Micin dizajnerski kamp. Voditeljica radionice je produkt dizajnerica, dizajnerica interijera, spisateljica i ilustratorica Marija Gradečak. Rok za prijavu je petak 6. svibnja do 15 sati. Radionica je namijenjena nižim razredima osnovne škole.

O Maloj Mici, dizajnerici

 “Postoji jedna mačka, dizajnerica interijera. Vrlo je kreativna, vrckava, radoznala i istinski svoja. Glavna je protagonistica slikovnice Mala Mica, dizajnerica te djeci vrlo slikovito opisuje svoje radne dane i uvodi ih u svijet dizajna.” M.G.

Ovaj svojevrsni dizajnerski priručnik, objavljen je u izdanju Profila i vrvi od razigranih uzoraka te stihova u koje su utkani brojni pojmovi vezani uz dizajn. Autorski je prvijenac Marije Gradečak, dizajnerice i ilustratorice koja je osmislila i vodi radionice Micin dizajnerski kamp.

 

O radionici Micin dizajnerski kamp

Radionica je namijenjena uzrastu djece od 6 do 10 godina. Uvodni dio radionice uključuje predstavljanje dizajnerskog poziva kroz kratak video materijal te čitanje priče Mala Mica, dizajnerica.

U kreativnom dijelu radionice, djecu se potiče da zakorače u dizajnersku ulogu prema uzoru na edukativnu priču.

Teme radionice su uzorci u interijeru, produkt-dizajn i dizajn interijera. Zadaci su pripremljeni na A3 kartonskom papiru sa prethodno/iscrtanim, tiskanim osnovama/konturama unutar kojih djeca nadopunjavaju/bojaju prazna polja. Na taj način dobivaju jasan uvid u perspektivu prostora, motive i njihovu primjenu na raznim dekorativnim elementima, materijalima ili namještaju. Rezultat radionice su 3D (papirnati) objekti zadanog prostora. Pomoću kreativnih zadataka, polaznice i polaznici postaju pravi mali dizajneri interijera.

Ciljevi radionice

Teksture, boje, oblici, svjetlost, dimenzije prostora mogu rezultirati na pozitivne ili negativne reakcije svakog čovjeka. Osnovnim znanjem kako urediti prostor, djeca mogu aktivno sudjelovati u vizualnim promjenama svoje okoline unošenjem primjerice najdraže boje u svoju sobu, izradom ukrasa/naljepnica za zidove, razmještanjem namještaja ili prenamjenom predmeta…Takve aktivnosti su poželjne i u suradnji s učiteljima, odgajateljima, roditeljima kako bi stvorili zajednicu u kojoj se njeguju pozitivne, konstruktivne aktivnosti temeljene na ideji jednostavnih/mogućih vizualnih promjena u svakodnevnim prostorima u kojima boravimo.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima i učenicama nižih razreda osnovne škole.

 

Datum održavanja: subota, 7. svibnja 2022. godine, s početkom u 10 sati.

Predviđeno trajanje radionice je 2h (od 10.00 – 12.00). Mjesto održavanja: HDD, Boškovićeva 18, Zagreb.

Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati Suglasnost za sudjelovanje djece na radionici.

Rok za prijave je petak 6. svibnja 2022. godine do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr

O voditeljici:

Marija Gradečak završila je studij primijenjene umjetnosti u Ljubljani (Slovenija), gdje započinje i njeno profesionalno iskustvo iz područja dizajna. Sudjelovala je u razvoju i realizaciji umjetničkih instalacija, performansa, happeninga te konceptualnog i komercijalnog dizajna proizvoda. Osnovala je svoj brand modnih dodataka iz recikliranih materijala te djelovala na području redizajna namještaja.

Izlagala je na skupnim izložbama, dizajnerskim manifestacijama te sajmovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Poljskoj, Italiji, Sjedinjenim Američkim državama te Slovačkoj. Dobitnica je druge nagrade Lorenzo il Magnifico u kategoriji tekstilne umjetnosti na Bijenalu suvremene umjetnosti u Firenzi 2017.(Italija) te zlatne plakete i diplome Mobil optimum 2016, za inovativan razvoj i kvalitetu proizvoda “Lap” na Ambienti, međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije u Zagrebu. Piše poeziju u prozi koja je objavljena u dvije skupne zbirke “Aritmia” i “Fatamorgana” te povezuje dizajn i književnost unutar svojih konceptualnih radova. Dugi niz godina, radila je u tekstilnoj industriji kao dizajnerica tepiha i tapiserija, a svoju profesionalnu realizaciju nastavlja kao samozaposlena produkt dizajnerica, ilustratorica, dizajnerica interijera i spisateljica.

Napisala je i ilustrirala slikovnicu za djecu Mala Mica, dizajnerica, koja je objavljena u izdanju nakladnika Profil, 2020. godine. Održava dizajnerske edukacije za djecu uzrasta od 6 do 10 godina. Svoju priču i projekt o Maloj Mici, dizajnerici nadopunjava razvojem branda odnosno interaktivnih proizvoda za djecu. U razvoju i realizaciji proizvoda surađuje s mnogim hrvatskim proizvođačima.