Dizajn TV: KLASJA HABJAN & MARINA MILANOVIĆ

Novi DIZAJN TV donosi razgovor s ilustratoricama i grafičkim dizajnericama KLASJOM HABJAN i MARINOM MILANOVIĆ, snimljen povodom njihove izložbe “Polumrak. Odgođeni svijet” i istoimene knjige poezije i crteža objavljene u sklopu ciklusa Ilustratorski dijalog. U razgovoru s kustosom izložbe i voditeljem HDD galerije Markom Golubom, dvije autorice govore o ovoj neobičnoj jednogodišnjoj suradnji, ali i o svojim dosadašnjim profesionalnim iskustvima, odnosu teksta i slike, ilustracije i dizajna edukaciji, mašti i kreativnim dijalozima. Video pogledajte u nastavku, a dođite i na izložbu koja je u HDD-u otvorena još do 12. srpnja.

Izložba ilustratorica i dizajnerica Klasje Habjan i Marine Milanović, pod naslovom “Polumrak. Odgođeni svijet” dio je serije izložbi ILUSTRATORSKI DIJALOG, u kojoj pozivamo po dvoje ilustratora, koji se nisu poznavali i nikad do tad nisu radili zajedno, da u kreativnoj razmjeni ideja, tekstova i slika razviju i realiziraju novi, zajednički projekt. Uz samu izložbu otisnuta je i istoimena zbirka pjesama i ilustracija na 110 stranica koju ćete moći nabaviti već na otvorenju. Kustos je Marko Golub, a više o izložbi i Klasjinim i Marininim radovima pogledajte ovdje i ovdje.

 

 

Razgovor s Klasjom Habjan i Marinom Milanović vodio je kustos izložbe Marko Golub, a snimao ga je i montirao Mario Papić. Videosadržaj je dio programa Dizajn TV, a na našem YouTube kanalu možete pogledati preko stotinu drugih videa.

 

 

Klasja Habjan rođena je 1993. u Zagrebu. Djeluje kao ilustratorica, grafička dizajnerica i spisateljica. Godine 2016. diplomirala je Vizualne komunikacije na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Sklonost ilustriranju vlastitih kratkih priča (ili obrnuto, pisanju prema vlastitim ilustracijama) obilježava Klasjine samostalne izložbe (Otapanje u Galeriji Kranjčar, Zagreb, 2022., Napokon netko! u Galeriji Rigo, Novigrad, 2020., i Crtice u Galeriji Šira, 2019., Zagreb). Grafički strip Duh Bauhausa (MSU, 2020.) Klasjina je druga knjiga, s kojom, odlukom Hrvatske sekcije IBBY-a, sudjeluje na međunarodnom Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2023. godine. Ilustrirala je slikovnice Piccola con piccolo autora Brune Mezića (Mala Zvona, 2021.), Čudovišta (Mala Zvona, 2024.), te Tminice autora Igora Rajkija (Mala Zvona, 2023.) koja je osvojila prvu nagradu „Ovca u kutiji” po izboru stručnog žirija te je uvrštena među najljepše oblikovane hrvatske knjige objavljene 2023., te je finalist nagrade “Grigor Vitez”. Potpisuje dizajn i ilustracije za edukativne igraće karte Bauhaus Around You (Form Function Studio & Goethe Institut Washington, 2021.). U suradnji sa Zitom Nakić i Andreom Šumberac vodi dizajnerski studio klasja&zita&andrea koji djeluje na području kulture i sudjeluje u brojnim grupnim izložbama sa publikacijama, plakatima i vizualnim identitetima.

 

 

Marina Milanović je rođena u Novom Sadu 1989. godine. Studirala i magistrirala ilustraciju na katedri za grafičke komunikacije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Profesionalnu ilustratorsku karijeru započinje suradnjom s izdavačkom kućom Kreativni centar iz Beograda, radeći ilustracije za knjigu Srce od vafla. Nakon toga nastavljaju suradnju dugi niz godina na dječijim ilustriranim knjigama (Gospođica ŠpagetaHedviga i Maks UlovVilja i razbojniciPlanina tri pećine100 mogućnostiZauvek đaci). Aktivno participira na različitim domaćim i međunarodnim kolektivnim izložbama u područjima ilustracije i grafičkog dizajna. Na 47. Zlatnom peru Beograda 2013. godine dobiva Počasnu nagradu Internacionalnog Zlatnog pera Beograda, za autorsku seriju ilustracija Priče o Crvenokosi. 2015. godine dobiva poziv Zavoda za udžbenike da ilustrira Izokrenutu priču Branka Ćopića, povodom 100. godišnjice njegovog rođenja. Knjiga je predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu gdje iste godine dobiva ULUPUDS-ovu Nagradu za najbolju likovnu opremu dječje knjige, zatim Nagradu NEVEN za najbolje ilustriranu knjigu u Republici Srbiji u izdavačkoj godini 2015/16. Od 2020. godine je docentica na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. 2023. godine ilustrira knjigu Virginije Woolf Udovica i papagaj (IC Bulevar Books) za koju dobiva Specijalno priznanje 66. Sajma knjiga u Beogradu za dizajn knjige i nagradu ULUPUDS-a za grafičko oblikovanje knjige za djecu.