Živi arhiv: “UNI 87, Mladen Orešić i Jadran”

hero_UNI_87_snapshot

Pogledajte sedmi video serijala „Živi arhiv“ u kojem građani govore o osobnim predmetima relevantnima za bolje razumijevanje povijesti dizajna i arhitekture. U ovome videu posvećenom stolcu UNI 87 Mladena Orešića i suradnji s TMN Jadran, osim samoga dizajnera, govorit će Miroslav Gašparović (MUO), Zdravko Mazuth (TMN Jadran), Ivan Maroslavac (poliklinika Dr. Drago Čop), Gordan Previšić (Kutija Šibica), Borislav Gordić (TMN Jadran), Ivan Paradžik (Jadran Tvornica Interijeri). Autorica intervjua i sinopsisa je Ivana Borovnjak.

Pred vama je sedmi video iz serijala Živi arhiv, u produkciji Centra za oblikovanje svakodnevice, koji vam donosi priču o stolcu UNI 87 Mladena Orešića i suradnji s TMN Jadran.


Industrijska proizvodnja 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća napajala je sve sfere života. U Jugoslaviji se proizvodila naša predmetna svakodnevica. A dizajn kao sastavni dio proizvodnog procesa prilagođavao se društvenim i javnim potrebama. TMN Jadran, tada jedan od najaktivnijih regionalnih proizvođača namještaja, opremao je sportske, zdravstvene, ugostiteljske, školske, kulturne i radne prostore proizvodima dizajnera Mladena Orešića. Stolci UNI 87 nastali u tom periodu, svoju rasprostranjenost duguju velikoj javnoj narudžbi za potrebe održavanja Univerzijade u Zagrebu i kao takvi integralni su dio infrastrukturne transformacije Zagreba tog vremena. Od sportskog centra na Jarunu, do autobusnog kolodvora i čekaonica u bolnicama, UNI 87 stolci, posljednjih 40 godina dio su naše urbane svakodnevice. O tipologiji stolaca kroz video intervju govori dizajner Mladen Orešić, o industrijskog proizvodnji stolca  i djelovanju TMN Jadran bivši i sadašnji direktor tvornice, a korisnici sportske dvorane i bolnice o njegovoj funkcionalnosti i praktičnosti.