UNVEILING: BLACK – pet kolekcija Silvija Ivkića i Jure Perišića u TTF galeriji

U galeriji Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu od 25. siječnja do 4. veljače 2016. traje izložba UNVEILING: BLACK, dizajnersko-fotografskog dvojca SILVIJA IVKIĆA i JURE PERIŠIĆA.

Modni dizajner Silvio Ivkić i modni fotograf Jure Perišić pokrenuli su 2012. modnu marku Coded Edge, proizašlu iz oblikovanja minimalističkog i geometriziranog nakita za sebe i potom za prijatelje. Hrvatski modni brend Link je nakit Coded Edge uvrstio u svoju kolekciju na Fashion.hr-u, a s pobjedom Lift by Perwoll 2013. pokrenuta je proizvodnja za tržište: nekoliko kolekcija nakita, dvije kolekcije torbi te nekoliko manjih kapsula kolekcija odjevnih objekata, vunenih kapa i drugih predmeta koje Ivkić i Perišić izrađuju u suradnji sa zagrebačkim concept storeovima.

 

Zanimljivo je da autori kolekcijama nadijevaju engleska imena, bez prijevoda. Kolekcije Coded Edgea, kao tzv. nosiva umjetnost (wearable art) snimane su u sceničnoj arhitekturi, u napuštenim, neproduktivnim halama ili stakleniku, mjestima bez jasne definicije i granica gdje se djevojke-modeli nalaze same, ili su u njima odvojene i ne komuniciraju pogledom i kretnjama. „Moda je oklop koji nosiš ne bi li preživio stvarnost svakodnevnog života“, reći će Bill Cunningham. Istodobno eksperimentalnu i nosivu odjeću, nakit i modne dodatke povezuje u kolekciju unificirajući oblikovni element, te s obzirom na komunikacijsku dimenziju boja prevladavaju akromatske, dominantno crna, koja uzima najmanje energije promatraču. Svaka od četiri kolekcije (Circle of Protection, Anagogik Capsule, Empyreal, Helskór) polazi od vlastite identifikacijske dimenzije odijevanja i semiotike odjeće.

 

coded edge_4_Page_1

 

Silvio Ivkić je rođen 1992. godine u Županji. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Osijeku, upisuje Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Pobjedom na natječaju Lift by Perwoll u sklopu sajma Zona45, zajedno s dizajnericom Marijom Kulušić dobio je priliku izlagati na 15. jubilarnom Perwoll Fashion.hr-u, gdje je predstavio svoju prvu kolekciju Circle of Protection. 2012. je s modnim fotografom Jurom Perišićem pokrenuo modni brand Coded Edge,

TTF galerija je prostor za izlaganje studenata, bivših studenata i ostalih, ponajprije renomiranih autora na području vizualnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Prilaz baruna Filipovića 28a, Zagreb (mezanin).