STUDIO SONDA pokreće kreativni centar u Vižinadi

_MG_6320

U Vižinadi u Istri 29. kolovoza predstavljen je projekt budućeg Kreativnog centra Sonda. Polazište projekta nastalog u suradnji Općine Vižinada i dizajnerskog studija Sonda je putem strateški planiranih aktivnosti, uz uključivanje lokalnog stanovništva, potaknuti turistički i gospodarski razvoj zajednice kroz društveno korisne i edukativne sadržaje. Prvi korak ka ostvarenju strategije je izgradnja Kreativnog Centra za koji je Općina Vižinada Studiju Sonda ustupila pravo građenja i korištenja građevinskog zemljišta na 50 godina.

Između općine Vižinada i Studija Sonda potpisan je u kolovozu 2017. godine Ugovor o osnivanju prava građenja, kojim Općina Vižinada Studiju Sonda ustupa na 50 godina pravo građenja na građevinskom zemljištu veličine 2077 m2 s isključivom namjenom izgradnje Kreativnog centra. Na konferenciji 29. kolovoza sudjelovali su Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada, Jelena Fiškuš i Sean Poropat, kreativni direktori i suvlasnici Studija Sonda, te Albert Jedrejčić, voditelj projekta u Studiju Sonda. Predstavili su projekt Sonda Kreativnog Centra koji ima za cilj podići poslovnu, obrazovnu, kulturnu i turističku razinu unutrašnjosti Istre te čitave Županije, zasnovanu na razvoju svih aspekata kreativnosti, poštujući trenutne razvojne strategije. Financiranje projekta proizlazi iz vlastitih sredstava Studija Sonda te planiranih prijava na Europske projekte za sufinanciranje troškova izgradnje i opremanja.

 

Planirani Kreativni centar Sonda

Planirani Sonda Kreativni centar 

 

Za gradnju kreativnog centra odabrana je općina u unutrašnjosti Istre čime bi se omogućio doprinos razvoju dijela poluotoka koji nije u turističkom fokusu kao njegov priobalni dio. Glavnina prostora Sonda Kreativnog Centra bit će javni prostori namijenjeni održavanju poslovnih, edukativnih i društveno korisnih sadržaja za poslovnu i stručnu javnost, te sve dobne skupine, od vrtićke do zrele dobi. Sonda Kreativni Centar svojim će kontinuiranim djelovanjem kroz društveno korisne i edukativne sadržaje poticati turistički i gospodarski rast zajednice. Program obuhvaća prezentacije i predavanja stručnjaka sa svih područja kreativnosti, uključivanje zainteresiranih sudionika u kreativne procese koje rezultiraju konkretnim projektima i kulturnim događanjima uz pružanje mogućnosti pohađanja prakse mladima iz Hrvatske i svijeta.

Studio Sonda je nezavisan kreativan studio za dizajn i komunikacije koji je s djelovanjem počeo 2004. godine i dobitnik je vrijednih domaćih i međunarodnih nagrada. Njihovo djelovanje obilježava rad na lokalnim projektima primarno u sferi vizualnih komunikacija te su dobitnici preko 70 nagrada među kojima su i najznačajnije svjetske nagrade iz područja dizajna i komunikacija poput Red Dot, American Institute of Graphic Arts (AIGA), One Show, European Design Award, Plus x award, Brands of the world, International Council of Graphic Design Associations, World Packaging Organization, London International Awards i mnogih drugih. Dobitnici su Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva 2010. godine za projekt plakata Festivala rabljenih knjiga Booktiga 2009. u Knjižnici Poreč.