Sandro Dujmenović i Marko Hrastovec su autori nove službene tipografije pariškog Louvrea

Najposjećeniji i najpoznatiji svjetski muzej, pariški LOUVRE, prošle je godine raspisao pozivni natječaj za novi vizualni identitet na kojem je, u konkurenciji najboljih francuskih dizajnera, studija i agencija, pobijedio upravo rad u kojem su sudjelovali i mladi hrvatski dizajneri SANDRO DUJMENOVIĆ i MARKO HRASTOVEC. Dvojac je sudjelovao u projektu na poziv francuske branding agencije Dream On, koja je razvijala cjeloviti prijedlog vizualnog identiteta.

Obzirom na uvjete natječaja, velika prednost za Dream On su vjerojatno bile i Dujmenovićeva i Hrastovčeva visoka ekspertiza u području dizajna tipografije, odnosno mogućnost da razviju novo, ekskluzivno tipografsko pismo za sam projekt. Mladi dizajnerski dvojac je za ovu priliku osmislio tipografije Louvre Sans te Louvre Serif, koji će sljedećih pet godina biti službena i ekskluzivna tipografija muzeja, nakon čega slijedi mogućnost trajnog otkupa. Oba će na pet godina biti službena, ekskluzivna tipografska pisma pariškog muzeja,  nakon čega slijedi mogućnost trajnog otkupa.

 

louvre_hr_media_final_1

 

Marko Hrastovec je prije dvije godine završio Studij dizajna u Zagrebu, kao student Nikole Đureka, a zatim upisao magisterij tipografije na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Haagu. U međuvremenu se predstavio i samostalnom izložbom u HDD galeriji o kojoj možete čitati ovdje, a baš nedavno nagrađen je i certifikatom izvrsnosti njujorškog Type Directors Cluba. Sandro Dujmenović, pak, ima iza sebe iskustvo rada za niz uglednih međunarodnih poslovnih i institucionalnih klijenata, karijeru je gradio radom za studije i agencije poput Buncha, Brloga i Brukete&Žinića prije nego što je osnovao vlastiti studio SDDS. Friško osnovanom studiju Louvre je tako, igrom slučaja, i prvi klijent.

 

louvre_hr_media_final_4

 

Inače, o nagradi na natječaju je odlučeno još u prosincu prošle godine ali bez službene objave zbog dugačkih procedura provjere i razrade rješenja, tako da su autori mjesecima prilično strpljivo čekali prije nego što se pohvale. Čestitamo im na uspjehu! Više detalja o svemu dao je Sandro Dujmenović u intervjuu danas objavljenom ovdje.

 

louvre_hr_media_final_5