Rezultati Natječaja za oblikovanje vizualnog identiteta Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije

Ocjenjivački sud Natječaja za oblikovanje vizualnog identiteta Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u sastavu: Vanja Blumenšajn, Danijela Domljan, Mirna Ptiček, Stjepan Mikac i Vjekoslav Živković, jednoglasno je donio odluku o dodjeljivanju samo jedne, druge, nagrade radu pod nazivom ŠUMA ZA ZNANJE I ZNANJE ZA ŠUMU čiji su autori NJI3 (TESSA BACHRACH KRIŠTOFIĆ, DINA MILOVČIĆ, FRANKA TRETINJAK) i NINO DOLENC.

Na Natječaj za oblikovanje vizualnog identiteta Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije stiglo je ukupno 34 natječajna rada.

Ocjenjivački sud je na zasjedanju održanom 5. srpnja u HDD-u te u naknadnim višednevnim konzultacijama nekoliko puta pregledao i analizirao sve pristigle radove kako bi donio što promišljeniju odluku o nagradama i ishodu natječaja. Imajući na umu svrhu natječaja i dobrobit naručitelja, vrijednost natječaja kao metode dolaska do rješenja i s poštovanjem prema angažmanu svih natjecatelja, nakon iscrpne rasprave žiri je zaključio da niti jedan od natječajnih radova nije u potpunosti zadovoljio kriterije za dodjelu prve nagrade koja bi ujedno bila i preporuka za realizaciju.

Sumarstvo_nji3_nino_2

Rad “ŠUMA ZA ZNANJE I ZNANJE ZA ŠUMU” ukupno je najbolje ocijenjen te mu je žiri dodijelio drugu nagradu. Rad je pokazao sustavno osmišljen i vješto razrađen identitetski sustav s realnim potencijalom za primjenu, osjećajem za komunikaciju u relevantnim kanalima i u tom je smislu najkompletniji među svim pristiglim radovima. Izbor osnovnog znaka koji je na geometrijskom jeziku apstraktno kodirao odnos organsko-tehnički logičan je i argumentiran. Sam znak nije razvio jedinstvenu asocijaciju koja bi ga oblikovno povezala s Fakultetom bez dodatnog objašnjenja koje pruža sustav.

Samo jedna nagrada odraz je ukupnog manjka izbora pred kojim se OS našao prilikom pregleda 34 natječajna rada. Mali dio pristiglih radova koji je zadovoljio standarde struke uglavnom je odgovorio i na osnovne zahtjeve projektnog zadatka u smislu razumijevanja važnosti komunikacije dva odsjeka Fakulteta no izostala je uspješna konceptualna i simbolička nadogradnja sirovih ključnih pojmova.
U tom smislu, druga nagrada predstavlja priznanje za razinu kvalitete i izvedbe, a Ocjenjivački sud ostavlja otvorenom mogućnost da Fakultet u daljnjem procesu traženja svog novog vizualnog identiteta i jezika razmotri usvajanje ponuđenog sustava.

Autori nagrađenog rada su Tessa Bachrach Krištofić, Dina Milovčić, Franka Tretinjak (NJI3) i Nino Dolenc.

Sumarstvo_nji3_nino_3

Voditelj natječaja bio je Damir Gamulin.

Čestitamo nagrađenim autorima, a svima ostalima zahvaljujemo na sudjelovanju.