Retrospektiva poljskog dizajnera Henryka Tomaszewskog u Narodnoj galeriji u Ljubljani

U Narodnoj galeriji u Ljubljani 25. svibnja 2016. otvara se izložba slavnog poljskog grafičkog dizajnera i ilustratora HENRYKA TOMASZEWSKOG. Tomaszevski (1914. – 2005.) jedna je od ključnih figura poljskog grafičkog dizajna u razdoblju poslije 2. svjetskog rata, suosnivač je svjetski poznate “poljske škole plakata”, a kao edukator izvršio je značajan utjecaj na niz generacija dizajnera, kako svojih sunarodnjaka, tako i internacionalnih autora.

Njegov je rad stekao međunarodna priznanja odmah nakon rata, a njegov autorski grafički jezik inspirira dizajnere širom svijeta sve do danas. Izložba u Ljubljani prvi je pregled cjelokupnog stvaralaštva Tomaszewskog izvan Poljske te daje uvid u više od 50 godina njegove karijere. Bit će izloženo oko 250 radova, uključujući crteže objavljivane u kulturnim publikacijama prije i poslije rata, seriju naslovnica knjiga poljskih autora te naravno radove po kojima je najcjenjeniji, u mediju u kojem je bio najproduktivniji – njegove plakate.

 

henryk_tomaszewski_bylem_7

 

U sklopu popratnog programa izložbe, dan nakon otvorenja izložbe, 26. 5. u 17 sati održat će se događanje pod nazivom Više o Henryku Tomaszewskom u kojem, uz ostale, sudjeluju i Filip Pagowski (sin umjetnika, i sam poznat grafički dizajner i ilustrator), Cyprian Koscielniak (ilustrator, jedan od Tomaszewskijevih suradnika) te nekadašnji student Henryka Tomaszewskog Radovan Jenko, u ulozi moderatora. Ulaz na ovo događanje je besplatan.

 

henryk_tomaszewski_bylem_9