Retroperspektiva: Okrugli stol s bivšim studentima ALU

gdagd

U sklopu izložbe RetroPerspektiva, u četvrtak, 11. veljače u 18 sati u Klubu Hrvatskog društva likovnih umjetnika održat će se okrugli stol u kojem sudjeluju bivši studenti Nastavničkog odsjeka pri ALU Zagreb, i dugugodišnji akteri hrvatske kulturne i umjetničke scene – Marko Golub, Ivana Mance te Jelena Bračun, Martina Kosec, Gordana Košćec Bousfield i Ida Loher iz Udruge OPA. Moderatorica okruglog stola je Tea Hatadi

Okrugli stol namijenjen je studentima ALU u Zagrebu, kao i široj kulturnoj javnosti. Sudionici Okruglog stola bivši su studenti Nastavničkog odsjeka pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu koji su po završetku studija ostvarili zapažene rezultate u edukaciji, teoriji umjetnosti i srodnim strukama, a svojim djelovanjem obogaćuju kulturni, obrazovni i umjetnički prostor. Okrugli stol predviđa razgovor autora i posjetitelja, kroz koji će gosti ukratko predstaviti svoj dosadašnji rad te različite mogućnosti djelovanja na području likovne umjetnosti i obrazovanja nakon završenog studija. Kako s vremenskim odmakom svoje studiranje vide gosti i koliko je njihovo obrazovanje utjecalo na posao kojim se danas bave, na koji način vide svoje dosadašnje djelovanje, zašto su umjetnost, kultura i obrazovanje važni za razvoj suvremenog društva te na koje probleme u svojoj struci i na svom području djelovanja nailaze i pokušavaju riješiti, neka su od pitanja koja ovaj Okrugli stol želi dotaknuti i dati odgovor

 

donji dio vizuala: Željko Badurina

donji dio vizuala: Željko Badurina

 

Ivana Mance rođena je 1974.g. u Zagrebu. 1994.g. upisala Nastavnički smjer Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 1995. godine dvopredmetni studij povijesti
umjetnosti i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na ALU diplomirala 2000. godine, a na Filozofskom faklutetu 2001. godine. Na Institutu za povijest umjetnosti zaposlena od 2003.g. Do 2012.g. radi kao asistentica odnosno viša asistentica na projektima “Vizualne komunikacije, povijest i teorija umjetnosti” te “Panonska renesansa i gotička tradicija u sjeverenoj Hrvatskoj i Primorju” (voditelj dr. sc. Milan Pelc). Disertaciju znanosti s temom “Ivan Kukuljević Sakcinski: povijest umjetnosti i politika u Hrvatskoj druge polovice 19. stoljeća” pod mentorskim vodstvom dr. sc. Milana Pelca obranila u siječnju 2010. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Marko Golub je likovni kritičar i voditelj galerije Hrvatskog dizajnerskog društva. Diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU 2004, a Likovne kritike objavljuje od 2000. godine u različitim stručnim časopisima, publikacijama, novinama i radijskim emisijama. Urednik je nekoliko publikacija o dizajnu i suvremenoj umjetnosti, te voditelj i scenarist emisije Trikultura Hrvatske radiotelevizije. Bio je član redakcije stručnog časopisa Čovjek i prostor i uredništva Orisa. Od 2016. predsjednik je Hrvatske sekcije AICA.

Jelena Bračun Filipović rođena je 1980. Završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 1999. godine, grafički odsjek. Diplomirala 2005. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na nastavničkom odsjeku u klasi prof. Miroslava Šuteja. Od 2005. do 2015. radi kao stručna urednica za likovnu kulturu i umjetnost u Školskoj knjizi, uredila je više od 100 naslova. Trenutno radi u Hrvatskom klasteru konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija. Suosnivačica je Udruge za promicanje vizualne kulture OPA, od 2009. aktivno radi na poboljšavanju vizualne edukacije u Hrvatskoj; vodi projekte, organizira događaje, radionice, okrugle stolove i dr. Bavi se grafikom, slikanjem, eksperimentalnom animacijom i videom. 2010. je magistarirala video na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani.

Martina Kosec je profesorica likovne kulture, trenutno radi kao učiteljica likovne kulture u OŠ Tin Ujević u Zagrebu. Osim pedagoškim radom bavi se i pisanjem. Suautorica je udžbenika za likovnu kulturu, recenzentica priručnika te autorica nekoliko stručnih članaka. Održala je niz predavanja i likovno-umjetničkih radionica, te sudjelovala na brojnim izložbama i kolonijama. Članica je nekoliko umjetničko-pedagoških udruga.

Gordana Koščec Bousfield je profesorica likovne kulture, autorica i urednica udžbenika likovne kulture, stručnih priručnika te ostalih edukacijskih i metodičkih materijala s područja likovne kulture i umjetnosti. Predavač i voditelj stručnihradionica na međunarodnim i domaćim stručnim skupovima s područja likovne pedagogije, art terapije i rehabilitacije. Članica HDLU.

Ida Loher je profesorica likovne kulture, autorica i urednica udžbenika likovne kulture, stručnih priručnika te ostalih edukacijskih i metodičkih materijala s područja likovne kulture i umjetnosti. Predavač i voditelj stručnih radionica na međunarodnim i domaćim stručnim skupovima s područja likovne pedagogije. Članica organizacijskog odbora 25 Salona mladih i jedna od osnivača i umjetnički voditelj likovno kazališne udruge Tigar Teatar. Članica HDLU.

 

davadv

 

Izložba RETROPERSPEKTIVA: Ova bi djela mogla biti… predstavlja 58 umjetnika s više od sedamdeset radova nastalih u formativnom razdoblju za vrijeme studija na Akademiji likovnih umjetnosti na Nastavničkom odsjeku u Zagrebu, u razdoblju od 1986.godine do danas. Izlagači: Grgur Akrap, Željko Badurina, Gordana Bakić, Snježana Ban, Gordana Bralić, Tomislav Buntak, Božena Končić Badurina, Iva Matija Bitanga, Jelena Bračun Filipović, Igor Čabraja, Iva Ćurić, Viktor Daldon, Ivan Fijolić, Ivana Franke, Ivana Gorički, Željka Gradski, Marko Grill, Tea Hatadi, Ana Hušman, Zdravka Ivandija Kirigin, Đorđe Jandrić, Igor Juran, Marija Knezić, Jasminka Končić, Ana Krolo, Ines Krasić, Daniel Kovač, Nina Kurtela, Lonac, Marija Lovrić, Hrvoje Majer, Ivica Malčić, Janko Matić, Miroslav Mirt, Maja Marković, Božica Dea Matasić, Margareta Milačić, Zoltan Novak, Petra Orbanić i Marija Plečko, Dan Philipp, Predrag Pavić, Terezija Pisković Barusić, Vesna Pokas, Iris Poljan, Lala Raščić, Bruno Razum, Davor Rogar, Berislav Šimičić, Natalija Škalić, Tanja Škrgatić, Josipa Štefanec, Anita Šurkić, Karla Šuler, Ivan Tudek, Zorana Unković, Iva Vraneković, Miriam Younis, Ana Zubak

DSC_3962-2-550x366 DSC_3981-2-550x366 DSC_4258-2-550x366