RADIONICA: Novi dizajn za PAN AM 1986.

Pan Am 2019

U subotu, 29. lipnja s početkom u 11 sati u HDD galeriji održat će se besplatna radionica NOVI DIZAJN ZA PAN AM 1986. pod vodstvom IGORA LAHA (propagandist Ozehe, 1974. – 1990.) i SLAVKA HENIGSMANA (grafički dizajner, Kreativni odjel Ozehe, 1970. – 1975.) Namjera radionice je upoznati mlađe generacije dizajnera s iskustvom rada u agencijskom okruženju, s velikim internacionalnim klijentom, u uvjetima pred-digitalnog doba – koristeći autentične metode, alate, tehnike i pristupe karakteristične za sredinu 80-ih godina. Rok za prijavu za sudjelovanje je srijeda 26. lipnja, a detalje pročitajte u nastavku!

Radionica s istom ovom temom, ali malo drukčijim projektnim zadatkom, bila je održana krajem 2016. godine kao dio popratnog programa uz izložbu Dizajn s feedbackom: OZEHA – “Primijenjena umjetnost u službi propagande i publiciteta”. Osim velikog interesa koji je tada izazvala, povod za novu radionicu je i koincidencija da se od ove godine, nakon gotovo tri desetljeća, ponovno uspostavljaju direktni letovi između Hrvatske i Sjedinjenih Država! Radionica je namijenjena mladim dizajnerima i studentima dizajna koji u svojoj praksi dosad nisu imali priliku doživjeti čari analognih tehnika u dizajnu – od fotokopiranja i kolažiranja do letraseta i foto-sloga – ali i onima koji su oduvijek htjeli doživjeti iskustvo rada u visokospecijaliziranom agencijskom okruženju poput onog u Ozehi tijekom 80-ih godina 20. stoljeća.

4-panam-prilozi_1

Za rekonstrukciju konkretnog dizajnerskog radnog zadatka zaduženi su nekadašnji Ozehaši – propagandist Igor Lah i Slavko Henigsman iz Kreativnog odjela Ozehe – a radionica je bazirana na stvarnom projektnom zadatku iz 1986. godine. Učesnici će prema njemu pristupiti kreiranju propagandnog sredstva za kompaniju PAN AM (Pan American World Airways) koja je te godine uspostavila direktni let iz Hrvatske u SAD.

P1450362

Zbog ograničenih kapaciteta, predviđeno je sudjelovanje 6 polaznika – profesionalnih dizajnera i studenata dizajna vizualnih komunikacija. Radionica počinje u subotu, 29.6. u 11 sati, a trajat će 4 sata. Svi prijavljeni polaznici dobit će na uvid mailom dodatne referentne materijale vezane za projektni zadatak.

Sudjelovanje na radionici je besplatnoSvoje mjesto na radionici rezervirajte e-mailom na adresu hdd@dizajn.hr s naznakom (subject) „Radionica Pan Am“.

 

5.0zeha memo ok

Više o radionici:

Oprema: škare, ljepilo, flomasteri, fotokopirka, fotografije, kartoni, šeleshamer, pauspapir, milimetarski papir, Letraset slova. Polaznici će se u kreiranju koristiti sredstvima i materijalima koji su bili dostupni u to vrijeme, tako da neće moći koristiti računala, skenere, printere, internet, kao i alate i tehnike kojima se danas koriste.

Namjera je da se polaznici upoznaju sa “starijim” postupcima kreiranja kao što je kolaž, fotokopiranje, letraset-tipografija, fotoslog, kao i poticaj za istraživanje kreativnih mogućnosti stvaranja u novim okolnostima. Nakon uvodnog dijela te upoznavanja s tehnikama i mogućim načinima rada, polaznici će početi realizirati vlastita djela uz asistenciju voditelja radionice. Svaki polaznik radionice dobit će nakon prijave projektni zadatak s uputama i materijalima kojima će se koristiti kako bi se unaprijed upoznao s problemom koji zahtijeva interes prema novom (starom) načinu rada i razmišljanja. Svi potrebni alati, materijali i fotokopirni stroj bit će dostupni polaznicima za vrijeme trajanja radionice.

P1450363

Projektni zadatak za plakat Pan Am 1986.

Plakat je namijenjen turističkim agencijama i uredima u SAD-u.

Plakat bi trebao biti koncipiran i oblikovan kao pozivnica za posjet Hrvatskoj ili specifičnim gradovima kao krajnjim destinacijama: Zagrebu i Dubrovniku.

U kreativnom procesu polaznici će se koristiti tehnikom kolaža, uz prospektne materijale i fotografije kao resurse, te tipografijom po izboru dizajnera, ali isključivo dostupnom na Letraset listovima koji će im biti na raspolaganju.

Svaki autor može koristiti i neki svoj vlastiti fond tiskanog grafičkog i fotografskog materijala ako ga želi unaprijed pripremiti.

Format kreativnog rješenja je A3 / položeni ili uspravni.

Slogan: PAN AM – Nedostižno iskustvo

Radionica je vremenski ograničena na 4 sata.