Q&A / Natječaj za dizajn novog tekstilnog proizvoda tvrtke Prostoria

Prostoria d.o.o. raspisuje a Hrvatsko dizajnersko društvo provodi javni poluanonimni natječaj za dizajn novog tekstilnog proizvoda od materijala na zalihi. Natječaj se provodi u dva kruga od kojih je prvi krug anoniman i u njemu se odabire min. pet finalista koji ulaze u drugi krug. Podsjećamo da je rok za primanje natječajnih radova do utorka 14. ožujka do 17 sati. U nastavku pogledajte pitanja zainteresiranih natjecatelja i odgovore.

Pitanja i odgovori:

P: Proizvod koji prijavljujemo ukupno treba biti ne veći 100×100 cm, međutim, pitanje je može li proizvod imati dva puta toliko materijala, međusobno odvojenih? Drugim riječima, proizvod bi bio sačinjen od dva komada materijala veličine 100cm x 85cm, koji nisu međusobno sastavljeni šavom ali se nalaze na jednom proizvodu. Da li to spada unutar traženih parametara?

O: propozicije Natječaja su jasne, odnosno bitno je da finalni proizvod ne izlazi izvan zadanih gabarita. A od koliko “elemenata” ili “slojeva” se sastoji, ovisi o ideji i dizajnu, s tim da se proizvod mora moći kupiti u dućanu Štof i ponijeti sa sobom. Tj. bitno je da se proizvod može zapakirati u ambalažu i da ga kupac može sam iznijeti iz dućana bez organiziranja posebne dostave.

Teško je iz upita vizualizirati o čemu se točno radi i dati konkretan odgovor, ali količinu materijala nigdje nismo ograničili tako da se svakako mogu koristiti dva komada materijala 100×85 cm.

Također ne bismo htjeli nikoga ograničavati u idejama, mada nam nije jasno na temelju napisanog da li je finalna dim. tog proizvoda možda 200 x170 cm, što nije tema natječaja, ili će proizvod biti sastavljen od dva komada 100×85 cm koji su „relativno“ plošni i ideja je npr. da se slažu jedan na drugi pa je finalna dim. 100×85 cm?!

 

P: Postoje li takve tkanine koje propuštaju svijetlost, u bilo kojoj količini? I ako da, imate li informaciju otprilike koji postotak od svih materijala koji su predviđeni za izradu novog predmeta propuštaju svijetlost?

O: Tkanine ne propuštaju svjetlost

 

P: Da li postoji mogućnost primjene drukera? Nisu navedeni u poslanim materijalima, a jednostavni su za primjenu na proizvodima…

O: Naravno, moguće je za proizvod koristiti drukere, gumbe, magnete i ostalo.

 

P: Da li postoji ograničenje za sudjelovanje samo za državljane Hrvatske ili je konkurs međunarodni?

O: Natječaj nije ograničen na državljane Hrvatske.

 

OPREMA I PREZENTACIJA NATJEČAJNIH RADOVA U PRVOM KRUGU NATJEČAJA

Natječajni rad, detaljno specificiran u točki 6. Općih uvjeta, treba dostaviti u tiskanoj i digitalnoj formi i to:

—        tiskana dokumentacija sadrži:

a/ potpisanu Izjavu

b/ potpisanu Prijavnicu

c/ prezentaciju natječajnog rada (nekaširane, neuvezene stranice položenog A3 formata 10 do 20 listova)

d/ tekstualno obrazloženje ideje i koncepta

Prijavnica i Izjava se, zbog anonimnosti ocjenjivanja, predaju uz rad u zasebnoj zatvorenoj i neoznačenoj omotnici.

—        digitalna dokumentacija sadrži:

a/ prezentaciju natječajnog rada sadržajem identičnu printanom radu, u PDF formatu, opsega 10 do 20 stranica.

b/ tekstualno obrazloženje ideje i koncepta

Digitalna dokumentacija se može dostaviti snimljena na USB mediju ili CD/DVD ili se može uploadati na server (Dropbox, Google Drive ili sl.) ili poslati putem servisa za slanje velikih datoteka (WeTransfer i sl.), a link na prezentaciju treba poslati na adresu natjecaji@dizajn.hr s naznakom naziva koncepta rada iz prijavnice.

Napominjemo da je digitalnu prezentaciju neophodno dodatno prilagoditi čitanju s ekrana ili projekcije, u smislu čitkosti sitnih opisa). Natjecatelji mogu, ako smatraju potrebnim, uz prezentaciju dostaviti i dodatni materijal (film, animacija i sl.)

Prezentacija treba imati označene brojeve stranica, a NE smije biti označena imenom autora, tima ili studija. I svi drugi dijelovi natječajnog rada (CD-ROM/USB, omotnica s prijavnicom) moraju biti NEOZNAČENI kako bi bili anonimni pred Ocjenjivačkim sudom. Provoditelj natječaja jamči za anonimnost prezentacija poslanih putem servera ili servisa za slanje velikih datoteka.

Natječajni radovi šalju se kao preporučena pošiljka, dostavom ili donose osobno na adresu Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18, 10000 Zagreb, s naznakom: “Natječaj_Štof by Prostoria”. U slučaju osobne dostave radno vrijeme je radnim danom od 9 do 17 sati.

Rok za primanje natječajnih radova je do utorka 14.3.2023. do 17 sati. Radovi koji stignu nakon isteka roka za primanje ili ne udovoljavaju uvjetima Natječaja bit će vraćeni pošiljatelju.

U slučaju da natjecatelji šalju više od jednog natječajnog rada, svaki je rad potrebno pripremiti prema pravilima Natječaja i poslati odvojen.

Kompletnu natječajnu dokumentaciju možete preuzeti na linkovima:

Opći uvjeti natječaja

Projektni zadatak

Prijavnica

Izjava

Dodatna dokumentacija