PULA: Udruga Metamedij poziva na sudjelovanje na radionici spekulativnog dizajna „The Otherness Toolkit“

metamedij radionica

Udruga Metamedij iz Pule poziva na sudjelovanje na radionici spekulativnog dizajna „The Otherness Toolkit“ koja će se održati od 10. do 15. kolovoza u Puli. Tema radionice, koju će uz asistenciju studenata voditi Luis Rodil-Fernández, je spekulacija i reprezentacija tijela. Sve potrebne informacije o mogućnostima sudjelovanja i načinima prijave možete pronaći u tekstu.

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za vizualne komunikacije Umjetničke akademije u Splitu organizira radionicu spekulativne dizajnerske prakse pod nazivom The Otherness Toolkit. Radionica će se održati tijekom 22. izdanja Media Mediterranea festivala, od 10. do 15. kolovoza 2020. u udruzi Metamedij te u Društvenom centru Rojc u Puli. Radionicu će voditi Luis Rodil-Fernández, uz asistenciju studenata Sjoerda Mol (NL), Katrijn Westland (NL) i Deborah Mora (IT) sa Sveučilišta ArtEZ.  Tema ove radionice je spekulacija o percepcijama i reprezentacijama tijela.

Koncept radionice

 

U 2019. godini međunarodni tim astronoma objavio je prvi prikaz koji precizno opisuje crnu rupu. Ljudsko oko nikada nije svjedočilo crnoj rupi, niti je zabilježilo bilo kakvim fotografskim procesom. Prikaz je sastavljen od milijardi podatkovnih točaka od strane Event Horizon Telescopea koje su interpretirane s pomoću prilagođenih algoritama i prikazane na kompjuterskom ekranu. Poput prvih mikroskopa koji su nam omogućili promatranje nepoznatog svijeta mikroba, ovaj nam je algoritam omogućio pogled na crnu rupu. Kao ljudi, oduvijek smo se oslanjali na tehnologiju za proširivanje naših sposobnosti, primjerice, vidjeti ono što je nevidljivo golim okom ili, kao na primjeru strojnog učenja, obraditi nepreglednu količinu informacija i izvesti zaključke na temelju uzoraka, proširujući ljudske kognitivne sposobnosti. Svaka od ovih tehnologija proširuje sposobnost koja se može promatrati kao da potječe iz ljudskog tijela. Upravo ova snažna i bogata veza između tehnologije i ljudske percepcije bit će naše mjesto za igru. Kroz spekulativni dizajn, razvit ćemo koncepte za druga moguća tijela. Korištenjem tehnologija fokusiranih na tijelo i ljudsku percepciju poput pokreta, fotografija i pojedinih tehnika šminkanja, razvit ćemo fizički ishod našeg rada. Krećući od analognog, usmjerit ćemo se na digitalno, kreirajući filtere za lice (npr. Instagram filtere) kao sredstva za prikazivanje naših rezultata.

metamedij radionica

 

Opće informacije

 

Cilj radionice je okupiti mlade studente, stručnjake i umjetnike iz polja dizajna, novih medija, IT-ja, sociologije, biologije itd., od 18 do 35 godina. Program radionice uključuje predavanje, interaktivne zadatke, vizualne prezentacije i grupni rad, usmjeren na proces praktičnog sustvaranja (co-creation). Radionica se odvija na engleskome jeziku.

Na kraju radionice polaznici će imati priliku javno predstaviti radove i moguće scenarije na Media Mediterranea 22 festivalu. Sudjelovanje je besplatno, a polaznicima će biti osiguran smještaj za vrijeme trajanja radionice. Troškove puta i hrane polaznici snose sami. Tijekom radionice bit će osigurana osvježenja za polaznike.

Voditelj radionice

 

Luis Rodil-Fernández je umjetnik, predavač i haker s raznovrsnom pozadinom iz kompjuterskih znanosti, umjetnosti i glazbe. Njegov se rad bavi utjecajem koji tehnologije imaju na kogniciju i ljudsko tijelo, s posebnim naglaskom na pokret i utjelovljena sučelja. Kroz performanse, instalacije i društvene igre, njegov rad predlaže kritički pogled na interakcije između čovjeka i računala, usađene u pokret. Predaje na ArtEZ Sveučilištu Umjetnosti u Arnhemu te radi kao predavač i istraživač na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Amsterdamu.

Prijave

 

Za sudjelovanje na radionici potrebno je ispuniti online prijavni obrazac. Za više pitanja, možete se javiti organizatorima na ovaj e-mail: kontakt.radionice@gmail.com. Krajnji datum za prijave je 31. srpanj 2020. Broj sudionika je ograničen. Svi prijavljeni kandidati bit će obaviješteni o selekciji do 3. kolovoza 2020. godine.

Napomena: na radionici će se osigurati dezinfekcijska sredstva, zaštitne rukavice i maske te poštivati mjere opreza. U slučaju nemogućnosti održavanja radionice uživo, radionica će se održati online.