Promocija knjige APOLONIJE LUČIĆ i GORANA FERČECA “Kolači od blata i ostali recepti niodčega nizašto”

U četvrtak 12. listopada u 19 sati u HDD galeriji (Boškovićeva 18) održat će se promocija knjige KOLAČI OD BLATA, pisca GORANA FERČECA i ilustratorice APOLONIJE LUČIĆ. O knjizi će na promociji govoriti urednice i art direktorice NINA BAČUN i ROBERTA BRATOVIĆ te autorica Apolonija Lučić. Promocija je dio popratnog programa izložbe OAZA BOOKS & BOOKS, koja tematizira dizajn i nezavisno izdavaštvo te predstavlja izdavačke aktivnosti umjetničke organizacije Oaza, fokusirane na promociju suvremene umjetnosti, istraživanja u dizajnu, ilustriranih knjiga za djecu, knjiga umjetnika itd.

Ilustrirana knjiga Apolonije Lučić i Gorana Ferčeca pod naslovom Kolači od blata i ostali recepti niodčega nizašto reinterpretira formu recepta – pisanih uputstava kako nešto spraviti, osim što su u slučaju ove knjige sastojci recepata odbačene stvari, predmeti ili fenomeni koje asocijativno ne vežemo uz koncept recepta i kuhanja. S obzirom na to da je djeci svojstveno i sasvim prihvatljivo da prave kolače od blata, ova knjiga proširuje taj koncept na sve ono što je ‘nejestivo’, što je odbačeno, što je suvišno, ali što i dalje nosi snažan kreativni impuls.

oaza kolaci od blata (3)

 

Odabirom sadržaja i sastojaka kojima su recepti namijenjeni, knjiga se dotiče i tema ekologije, recikliranja, ponovne uporabe i promišljanja nove svrhovitosti onom odbačenom i neupotrebljivom. Devet recepata ispisanih u poetskim fragmentima istovremeno možemo čitati i kao izvedbene zadatke ili kreativne prijedloge djeci i odraslima. Dizajn se nastavlja na klasičnu ideju kuharice, pri čemu s lijeve strane nailazimo na popis ‘namirnica’, a s desne strane opis postupka, uz bogate kolažne ilustracije koje dodatno interpretiraju i oplemenjuju proces izrade recepta. Knjiga je iznimno velikog formata kako bi se dodatno naglasila važnost teme recikliranja danas, kao i odmak od digitalnog u analogni svijet.

oaza kolaci od blata (2)

 

Goran Ferčec pisac je, dramaturg i suradnik na izvedbenim i kazališnim projektima. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je romana Ovdje neće biti čuda (2011.), knjige eseja Priručnik za jučer (2015.) i knjige izvedbenih tekstova Prekovremeni rad (2018.). U suradnji s vizualnim umjetnikom Sinišom Ilićem i izvedbenom skupinom BADco. objavio je knjigu Rad panike u izdanju Kulturtregera i Multimedijalnog instituta. (2020.). Roman Ovdje neće biti čuda preveden je na makedonski i njemački jezik. Izvedbeni tekstovi postavljani su mu u zemlji i inozemstvu.

Apolonija Lučić (1995.) izražava se kroz medij crteža, ilustracije, stripa i umjetničke knjige. U svom radu često polazi od osobnih razmišljanja i stvarnosti koje kombinira s fikcijom te na taj način kreira različite, figurativne ili apstraktne, vizualne priče. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završila je 2018. godine preddiplomski studij Slikarstvo, a 2022. diplomski studij Grafika. Izlagala je na više grupnih i dvije samostalne izložbe: Pillow Talk, 36 Mountains Studio (2022.) i Sitne stvari s Natalijom Borčić, Galerija SC (2020.). Stripovi su joj objavljeni u antologijama Komikaze i Kuš Komiks, a izdavala ih je i samostalno, u suradnji s nezavisnim riso izdavačima (Smak Press, Potato Publishing). Proteklih godinu dana radila je u umjetničkom kolektivu Oficina Arara u Portu, na stručnoj praksi u sklopu Erasmus+ programa.

Više o izložbi pročitajte ovdje.