Prijavite se za sudjelovanje na festivalu DESIGN DISTRICT ZAGREB 2018!

“Lokalni putevi / Local Pathways“ središnja je tema i programska okosnica trećeg izdanja festivala DESIGN DISTRICT ZAGREB 2018, koji će se održati od 14. do 17. lipnja. U četiri dana festivala mogu se očekivati izložbe, instalacije i intervencije u javnom prostoru, stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, radionice, razgovori i okrugli stolovi, sajam knjiga, te književne i glazbene večeri. Otvoreni poziv za sudjelovanje u programu namijenjen je svim zainteresiranim dizajnerima, arhitektima, likovnim umjetnicima i drugim stvaraocima, neovisno o njihovoj dobi, profesionalnom statusu ili državljanstvu. Poziv je otvoren za fizičke i pravne osobe: slobodne autore/ice i autorske grupe, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke.

Program festivala fokusiran je na međusobnu interakciju sudionika i publike te njihovog izgrađenog okoliša, odnosno javnog prostora, kao i onog s potencijalom da to postane. Design District Zagreb stoga je u potrazi za radovima i projektima (konceptima i realizacijama) koji koriste metode i alate dizajna u kontekstu razvoja urbanih sredina i kao takvi su pogodni za izlaganje i predstavljanje u eksterijeru četvrti te u neiskorištenim, zapuštenim interijerima koji će tijekom festivala biti otvoreni za javnost. U potonjem je riječ o prostorima s kojima će festival privremeno raspolagati: uličnim izlozima, galerijama, stanovima, dvorištima i sl.

“Program festivala Dizajn distrikt Zagreb određen je način da on ne slavi kreativnost kao izoliranu kategoriju svojstvenu isključivo umjetnicima, već da ju potiče među stanovnicima četvrti i brojnim posjetiteljima svih dobnih skupina. Festival u okvirima potrebnog, lijepog i korisnog, umjesto ekskluzivnog, sve aktere povezuje u ravnopravno promišljanje izgradnje javnog prostora. Stvaralački duh potaknut projektom cilja na postupne i racionalne, ali sigurne promjene koje Zagreb dugoročno mogu preobraziti u predvodnika održivog pristupa kulturi.”, istaknula je Ira Payer, kreativna direktorica festivala.

 

Ratkajev prolaz, 2017.

Ratkajev prolaz, Design District Zagreb 2017

 

Program Lokalni putevi želi afirmirati kvalitetne projekte novijeg datuma (nastale nakon 2010.) koji se na specifičan način bave autentičnim lokalnim temama i fenomenima, bilo da je riječ o već realiziranim projektima, onima koji su u razvoju, ili pozitivnim scenarijima za budućnost.

Prijavljene radove trebaju karakterizirati inspirativni i dosljedni koncepti, poticajna i suvremena estetika te jasne i funkcionalne opcije za interakciju s publikom i prostorom predstavljanja. Načelno, svi raspoloživi mediji dolaze u obzir (analogni i digitalni), uz napomenu da ih mora biti moguće realizirati u danim uvjetima.

Prijave su besplatne i za sudjelovanje se ne plaća kotizacija, a u slučaju odabira prijavitelji sami snose troškove realizacije. Organizatori će poduprijeti njihovo izlaganje i sudjelovanje u programu osiguravanjem neophodne infrastrukture, što uključuje adekvatan izlagački prostor, izvore struje i interneta, a sve ostalo potrebno za tehničku realizaciju organizator će osigurati u okvirima organizacijskih mogućnosti. Prijavitelji mogu očekivati on-site pomoć festivalskih volontera te producentske i tehničke ekipe, u razumnom opsegu.

Projekti koji komuniciraju potencijale ili problematiku urbanog razvoja grada, odnosno četvrti kojom se festival bavi, moći će se realizirati izlaganjem i predstavljanjem na javnim površinama u kvartu, kao što su ulice ili zelene površine, ali i u privatnim, a neiskorištenim prostorima poput zatvorenih lokala i uličnih izloga, dvorišta, stanova, balkona ili terasa, koji će biti na raspolaganju za privremenu upotrebu tijekom trajanja festivala.

Zainteresirani autori/ice i autorske grupe mogu se javiti na poziv isključivo ispunjavanjem online prijavnice, a svaki autor ili grupa autora mogu prijaviti neograničen broj radova, no za svaki je potrebno ispuniti zasebnu prijavu.

Poziv za sudjelovanje u programu festivala Design District Zagreb 2018

Natječaj za sudjelovanje u programu Lokalni putevi / Local Pathways