Prijave radova za EUROPEAN DESIGN AWARDS 2023 otvorene su do 17. veljače

Do 17. veljače 2023. u tijeku je poziv za prijavu radova za EUROPEAN DESIGN AWARDS, godišnje nagrade koje se dodjeljuju dizajnerima iz Europe za najbolja ostvarenja u području komunikacijskog dizajna. Pokrenute 2007. godine, prestižne ED-Awards razlikuju se od sličnih dizajnerskih nagrada po tome što im žiri ne čine profesionalni dizajneri, već kritičari i teoretičari dizajna, novinari te urednici dizajnerskih časopisa, a i ove godine u žiriju je i HDD-ov kustos i urednik MARKO GOLUB. Poziv je otvoren do 17. veljače, a dodjela nagrada održat će se u sklopu European Design Festivala koji će se ove godine održati u Luxembourgu od 31.5. do 4.6. Svi članovi HDD-a ostvaruju pravo na popust pri prijavi uz kod koji je moguće dobiti od HDD-a!

Rok za prijavu radova na European Design Awards je petak, 17. veljače 2023., dok fizički uzorci (za kategorije za koje je to navedeno) moraju biti dopremljeni u urede ED Awardsa u Ateni do 3. ožujka 2023. Dodjela nagrada i popratni European Design Festival, koji svake godine seli u drugi europski grad, ove će se godine održati u Luxembourgu između 31. svibnja i 4. lipnja te će uključivati brojna događanja, uključujući javne razgovore, posjete studijima, pop-up shopove, brojne radionice, market i niz izložbi u partnerstvu s ključnim kulturnim institucijama u Luxembourgu. Sam festival održat će se u organizaciji Design Luxembourg.

European Design Awards ove godine ima tri odvojena žirija: Branding & Packaging, Print Applications i Digital Applications, svaki s nizom specijaliziranih kategorija. Članovi žirija za branding i ambalažu su Jonas Voegeli (Švicarska), Ott Kagovere (Estonija), Christine Moosmann (Njemačka); Ana Gea (Španjolska), Gianluca Camillini (Italija), Arja Karhumaa (Italija) te Marko Golub (Hrvatska) koji je u žiriju ove nagrade već bio 2019., 2020. i 2021. godine.

 

2022114856_Design Luxembourg_EDF23_Post_square_r12

 

U recentnim izdanja ovog natjecanja hrvatski su dizajneri ostvarili velike uspjehe na European Design Awardsu – Studio Tumpić/Prenc je 2020. osvojio nagradu Best of the Show za ukupno najbolji rad na cijelom natjecanju European Design Awards te godine, dok je Studio Sonda 2021. godine osvojio drugu od dvije najvažnije nagrade Nagradu žirija.

Standardni kriteriji ocjenjivanja su kvaliteta dizajna (uključujući način korištenja slika, tipografije itd.), kreativnost (originalnost i umjetnička kvaliteta) i relevantnost (za specifičnu svrhu za koju se dizajnira), pri čemu postoje i specifični kriteriji za dizajn web stranica i tipografskih pisama. Potpuni popis kriterija naveden je među pravilima poziva koje možete pročitati ovdje

 

2022114856_Design Luxembourg_EDF23_Profile_image_r14

 

Prijave se primaju putem online prijavnice, odnosno na ovom linku. Sve upute o načinu prijave radova možete pronaći ovdje.

Članovi Hrvatskog dizajnerskog društva ostvaruju popust od 12% prilikom prijava, a za dobivanje koda mogu nam se javiti na hdd@dizajn.hr

Sve informacije možete naći direktno na stranici European Design Awardsa. Požurite s prijavama i sretno!

 

2022114856_Design Luxembourg_EDF23_Post_r12