Predavanje o hrvatskom dizajnu i vodstvo kroz izložbu Mirka Ilića u Ljubljani

U utorak 5. travnja u dvije različite institucije u Ljubljani održat će se dva događanja vezana za hrvatski dizajn. U 14 sati u Povijesnom atriju Gradske vijećnice (Zgodovinski atrij Mestne hiše, Mestni trg 1) održat će se javno vodstvo kroz izložbu MIRKO ILIĆ: IZ POVIJESTI LJUDSKE GLUPOSTI – DIZAJNERSKA POVIJEST SVIJETA, a nešto kasnije istog popodneva, u 17:30 u Međunarodnom grafičkom likovnom centru (MGLC) MARKO GOLUB će održati i predavanje pod naslovom “SMETNJE U PRIJEMU SLIKE — PRIMJERI SUSRETA FOTOGRAFIJE, GRAFIČKOG DIZAJNA I MEDIJSKE UMJETNOSTI”, povodom promocije kataloga izložbe “Foto/grafika – uloga fotografije u grafici i grafičkom dizajnu 1970ih godina”.

Podsjetimo, do 7. travnja u Povijesnom atriju Gradske vijećnice (Zgodovinski atrij Mestne Hiše, Mestni trg 1) u Ljubljani traje izložba Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta, nastala u produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva, a u Ljubljani je postavljena u suorganizaciji HDD-a, Fundacije Brumen i Grada Ljubljane. Izložba, koju je kurirao Marko Golub, daje panoramski prikaz rada istaknutog grafičkog dizajnera Mirka Ilića od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripova, remiksiranih kao priča o posljednjih 120 godina ljudske povijesti. Vodstvo kroz izložbu održat će se u četvrtak 7.4. u 14 sati i namijenjeno je prije svega studentima, ali i široj javnosti. Više o izložbi pročitajte ovdje.

Mirko Ilić u postavu izložbe u Ljubljani, foto: Matjaž Rušt

Mirko Ilić u postavu izložbe u Ljubljani, foto: Matjaž Rušt

 

U Međunarodnom grafičkom likovnom centru (MGLC) prošlog je tjedna otvorena i velika tematska izložba Foto/grafika – uloga fotografije u grafici i grafičkom dizajnu 1970ih godina. Kao što i sam naslov kaže, izložba se bavi različitim vidovima prisutnosti fotografije u produkciji, s jedne strane, umjetničke grafike, a s druge grafičkog dizajna u razdoblju od kasnih 1960ih do ranih 1980ih godina. Uz izložbu je otisnuta i reprezentativna publikacija koja osim radova većinom slovenskih dizajnera, umjetnika i fotografa predstavljenih na izložbi, daje i uvid u širi regionalni kontekst ove teme. Jedan od tekstova objavljenih u ovoj knjizi je i tekst Smetnje u prijemu slike — Primjeri susreta fotografije, grafičkog dizajna i medijske umjetnosti u Hrvatskoj koji potpisuju Marko Golub i Dejan Kršić. Ta publikacija bit će predstavljena u MGLC u četvrtak 7.4. u 17 sati, nakon čega slijedi predavanje Marka Goluba na istu tu temu.

Iz fundusa galerije Benko Horvat plakat izložbe sitotisak, 70 x 100 cm, fotografija: Slobodan Tadić-Tec, Galerija primitivne umjetnosti, Zagreb 1981.

Iz fundusa galerije Benko Horvat, plakat izložbe, sitotisak, 70 x 100 cm, dizajn: Željko Borčić, fotografija: Slobodan Tadić-Tec, Galerija primitivne umjetnosti, Zagreb 1981.

ilic golub hdd FB 1920x1080