Predavanje Brucea Sterlinga u sklopu programa Plana D

hdd vizuali-02

Prvo izdanje Plana D ugostit će Brucea Sterlinga, poznatog pisca znanstvene-fantastike, predvodnika cyberpunk žanra, publicista, urednika, teoretičara i futurista. Predavanje naslovljeno „Prekarna utopija“ na rasporedu je u četvrtak, 28. rujna 2017. u 20 sati. Festival Plan D održat će se od 27. rujna do 1. listopada 2017. u prostoru napuštenog diskonta iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. PLAN D predstavlja preobrazbu dugogodišnjeg dizajnerskog događanja Dan D te njegov iskorak iz festivalskog formata u dizajnersku edukativnu platformu.

Djela Brucea Sterlinga, među kojima su najpoznatije zbirke Mirrorshades i The Difference Engine u koautorstvu s Williamom Gibsonom, seminalna su žanrovska djela čiji se utjecaj odražava u raznim područjima kulture – od glazbe do filma. Objavio je i niz publicističkih djela među kojima se ističu The Hacker Crackdown: Law and disorder on the electronic frontier u kojem analizira hakersku subkulturu ranih 90-ih, zatim Tomorrow Now; Envisioning the next fifty years u kojemu oslikava budućnost u rasponu od biotehnologije, industrijskog dizajna do informacijske ekonomije, te Shaping things gdje analizira futurološki dizajn svakodnevnih materijalnih predmeta, a u eseju Epic struggle of the Internet of Things prokazuje pozadinu još jednog tehnološkog imperativa.

Objavljivao je, između ostalog, za Wired, Discover, Architectural Record i The Atlantic, predavao Nove medije i znanstvenu fantastiku na European Graduate School, a s projektom The new media project u kojemu istražuje mrtve medijske tehnologije daje značajan doprinos arheologiji medija.

Prvenstveno vizionar, ali i društveni dijagnostičar koji djeluje na sjecištu znanstvene fantastike i svakodnevnog, Bruce Sterling pronicljivo razmotava sadašnjost da bi nas odveo u budućnost.

Predavanje Prekarna utopija Brucea Sterlinga dio je diskurzivnog programa međunarodnog festivala dizajna Plan D koji će se održati od 27.9. do 1.10.2017. u prostoru bivšeg diskonta, smještenog na parkiralištu iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Više o programu i predavačima pročitajte ovdje.