Poziv na radionicu: “Nada Dimić ili izvedbena igraonica za odrasle o vladanju Centrom oblikovanja svakodnevice”

radionica nada dimic.cdr

Pozivaju se studenti i profesionalci iz područja izvedbenih umjetnosti, filma, suvremenog plesa, arhitekture, povijesti i povijesti umjetnosti, sociologije, antropologije, dizajna, politologije, prava, ekonomije, društvenih inovacija, novinarstva, kulinarstva, javnih službi, urbanizma, baštinskih studija, novih medija, književnosti te ostalo zainteresirano građanstvo na sudjelovanje u izvedbenoj radionici “Nada Dimić ili izvedbena igraonica za odrasle o vladanju Centrom oblikovanja svakodnevice” unutar projekta “Centar oblikovanja svakodnevice” Hrvatskog dizajnerskog društva, Muzeja za umjetnost i obrt, ULUPUH-a, Bacača Sjenki te Grada Zagreba.

Centar oblikovanja svakodnevice (COS) je dvogodišnji istraživački kulturni projekt HDD-a (hrvatskog dizajnerskog društva) te partnera (MUO-Muzeja za umjetnost i obrt, ULUPUH-a -Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Grada Zagreba i udruge Bacači Sjenki) u promišljanju osnivanja i upravljanja mogućom novom kulturnom institucijom u gradu Zagrebu.
Ta moguća buduća institucija (COS) bi se kroz stvaralačku, zagovaračku i kuratorsku djelatnost bavila promicanjem i razumijevanjem dizajna i oblikovanja u svim segmentima stvarnosti, svakodnevice te ljudskog djelovanja i postojanja uopće. Projekt osmišljavanja i istraživanje provedbenosti, učinkovitosti, svrsishodnosti i održivosti takve institucije ostvaruje se kroz financiranje iz Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski te sredstvima Ministarstva kulture RH. Više o projektu: “Centar oblikovanja svakodnevice“.

O radionici “Nada Dimić ili izvedbena igraonica za odrasle o vladanju Centrom oblikovanja svakodnevice”:
Ova radionica će izvedbeno-dramaturški potaći i istražiti moguće sudioničke dinamike upravljanja jednom kulturnom institucijom u Republici Hrvatskoj u ozračju društvenih prilika, iskustva polaznika i voditelja te (ne)uslovljenosti postojećim zakonskim okvirima i (ne)prihvaćenim društvenim praksama. Svake nedjelje izvest ćemo jednu ili više varijanti istraženih modela.
Stvarni i zamišljeni prostor “Centra oblikovanja svakodnevice” ova radionica smješta u zgradu bivših tvornica Nada Dimić i Penkala-Moster (unutar povijesnog bloka grada Zagreba Bornina-Erdödyjeva-Branimirova-Domagojeva) uzimajući u obzir njihovu povijesnu i hipertekstualnu urbanu, arhitektonsku, ekonomsku te industrijsku baštinu i naslijeđe.
(na primjer: Za prvobitni izgled tadašnje tvornice pisaćeg pribora „Penkala“ zaslužan je zagrebački projektantski studio Honigsberg i Deutsch godine 1910. godine, dok je zagrebački arhitekt Rudolf Lubynski projektirao nadogradnju trećega kata te novo oblikovanje uličnih pročelja godine 1919. godine). Više o radionici: “Nada Dimić ili izvedbena igraonica za odrasle o vladanju Centrom oblikovanja svakodnevice“.

Prijavni obrazac i detalje o radionici, literaturi i voditeljima pogledajte ovdje.

Kada: 22, 24 i 29 studenoga i 01, 06 i 08 prosinca 2019. godine, (uključen besplatan topli obrok) – 3 petka i 3 nedjelje (od 09 do 16h).

Gdje: POGON – Centar za nezavisnu kulturu i mlade, ulica kneza Mislava 11, Zagreb + ulice grada Zagreba.

Pitanja/teme koje će se obrađivati i izvoditi na radionici:
O izmiještanju motrišta
O dijeljenju moći
O polusamostalnosti
O održivoti
O zagovaranju
O vladanju
O upravljanju
O odlučivanju
O horizontalnom i/ili vertikalnom
O zakonima
O neposlušnosti
O sudioništvu
O inovativnosti
O citatima
O znanstvenom pristupu
O utemeljenju u hrvatskoj tradiciji
O umjetničkom pristupu
O tome što je istina
O referendumima i direktnoj demokraciji
O anarhizmu
O razlikama i sličnostima monarhije, republike, diktature, demokracije i anarhije
O terminima top-down/bottom up
O samosvjesti
O strahu od diskontinuiteta

Bacači sjenki, višestruko nagrađivana i hvaljena umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, je također jedna od vodećih neprofitnih organizacija u Republici Hrvatskoj u polju proučavanja i provođenja sudioničkog upravljanja te inovativnih i participativnih umjetničkih, stvaralačkih i društvenih praksi. Ona uspješno i bez poteškoća isprepliće audiovizualno stvaralaštvo, međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko i kulturno djelovanje.
Kao vodeći partner na brojnim malim i velikim projektima na 4 kontinenta, u svom 19-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarili su više od 500 profesionalnih suradnji u više od 30 zemalja svijeta te realizirali više od 150 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija.

Bacači Sjenki svoje javno i stvaralačko djelovanje vide kao agens za promjenu percepcije svojih korisnika na različite akutne društvene, gospodarske i ljudske probleme i pojave, a svoju viziju vide kroz poticanje mikro-zajedništva i razvoj (kulturne) prakse samoodrživosti, uz kontinuirano i sustavno poticanje na svjesniji, odgovorniji i angažiraniji pristup stvaranju.

Poseban naglasak Bacači Sjenki stavljaju na politike proučavanja, istraživanja te stvaralačke upotrebe urbane i filmske kulturne baštine, resursnosti javnog i dijeljenog prostora, posljedica “tranzicijskih” procesa, statusa i oblika intime/zajedništva kao i na kritiku sustavne proizvodnje.

Snimanje radionice i izvedbi:
Radionica i njezini izvedbeni dijelovi se snimaju i fotografiraju za potrebe promidžbe projekta. Prijavom na sudjelovanje polaznik daje pristanak za dokumentiranje. Dokumentacijski materijal se može koristiti neograničeno u online i tiskanim izdanjima vezanima za projekt “Centar oblikovanja svakodnevice”, te u tiskanim i e-izdanjima koje objavljuju HDD ili projektni partneri.

Organizacija radionice:
Organizacija radionice je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj poziva isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.

Voditelji izvoditelji radionice: Boris Bakal, intermedijalni umjetnik, Sandra Uskoković, povjesničarka umjetnost i teoretičarka prostora te moderne i suvremene arhitekture, umjetnosti i urbanizma, Veno Mušinović, glumac i redatelj,  Nino Sorić, glumac i pisac,  Andrea Čeko,  (Marija Georgiev, Marina Pretković, etnologinja i kulturna antropologinja).

 

COS_EU_logotipi_radionice_poziv_900x570-900x570