POLITIKA EMOCIJA – Dizajn indie videoigara (18.10. – 28.10.2017.)

U srijedu 18. listopada u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba POLITIKA EMOCIJA – DIZAJN INDIE VIDEOIGARA. Riječ je o prvoj izložbi u HDD-u isključivo posvećenoj game designu, a fokusirana je na međunarodne autore i studije koji djeluju iz nezavisne pozicije te na recentnije primjere videoigara koje dekonstruiraju etablirane žanrove, autorefleksivno propituju konvencije korisničkog iskustva i interakcije u igrama i kritički adresiraju društvene teme. Autor koncepcije izložbe je SRĐAN LATERZA.

Fotografija na naslovnici: Wheels of Aurelia

Videoigre od svojih početaka vješto manipuliraju emocijama igrača, stvarajući upečatljiva interaktivna iskustva. Stoga nije ni čudo da su postale jedan od najpopularnijih, najunosnijih i najutjecajnijih medija. One mijenjaju način na koji percipiramo fizički svijet (Pokemon GO), stvaraju moćne ekonomske sustave (EVE Online) ili jednostavno omogućavaju platformu za paralelni virtualni život (World of Warcraft). Videoigre imaju snažan utjecaj na društvo i kulturu današnjice, a vrijedi i obratno, jer društvo i politika inspiriraju autore igara da istražuju granice medija. Dok je u nekim AAA naslovima društveno-politički kontekst samo fasada, mali europski i američki nezavisni (indie) studiji istražuju mogućnosti koje igre imaju u dočaravanju sraza između intimne sfere pojedinca i zajednice u kojoj živi.

Neke od najzanimljivijih i najuspješnijih novijih indie igara imaju dvije glavne poveznice: inovativni game design, dosad neviđen oblik interakcije unutar igre, te fokus na društveno-političke teme. Tako npr. Papers, please Lucasa Popea igrača stavlja u poziciju službenika na granici između dviju imaginarnih totalitarističkih država čiji je zadatak varljivo jednostavan – lupanje žiga na isprave putnika koji prelaze granicu. Jednostavna mehanika igre sjajan je alat za postavljanje igrača u poziciju aparatčika koji mora poznavati sve finese života iza Željezne zavjese kako bi prehranio svoju obitelj i preživio zimu.

Žanr ratnih igara sjajno dekonstruira igra This War of Mine, igra inspirirana okupacijom Sarajeva, koja igrača stavlja u položaj civila koji mora preživjeti opsadu. Popularni žanr simulacija vožnje u igri Wheels of Aurelia kombiniran je s mehanikom interaktivnog romana, a u fokusu je intimna priča na koju utječu turbulentna politička zbivanja u Italiji prošlog stoljeća. Uz spomenute, izložba predstavlja još nekoliko videoigara proizašlih uglavnom iz malih europskih studija u kojima se na impresivan način isprepliće intimno i javno. Izložba donosi analize igara praćene komentarima autora koji otkrivaju tajne nastanka igre, a dio predstavljenih igara, zahvaljujući susretljivosti njihovih autora, možete odigrati u prostoru galerije. Cilj je izložbe istaknuti njihovu inventivnost i njihove napore, kao i ukazati na u domaćoj sredini često zanemarivanu činjenicu da je dizajn videoigara danas jedno od najkreativnijih područja dizajna interakcija.
(iz teksta Srđana Laterze)

 

O predstavljenim igrama:

 

Coming Out Simulator / Nicky Case, 2014.

Coming Out Simulator / Nicky Case, 2014.

Coming Out Simulator
Autor
: Nicky Case (Kanada)
2014.

Ova interaktivna fikcija nastala je u samo dva tjedna, kao dio natječaja Nar8 Game Jama. Inspiriran autobiografskom igrom Dys4ia, Nicky Case je želio svoje dramatično iskustvo ‘autanja’ pretočiti u igru.

 

Old Man's Journey / Broken Rules, 2017.

Old Man’s Journey / Broken Rules, 2017.

Old Man’s Journey
Studio: Broken Rules (Austrija)
2017.

Zagonetno pismo potakne starca na putovanje živopisnim mediteranskim krajolikom. Putujući od obale do obale, starac putuje i svojim emocijama. Old Man’s Journey je igra koja u svojoj srži ima jednostavne interakcije koje za cilj imaju emotivno iskustvo inspirirano obiteljskim odnosima.

 

Wheels of Aurelia / Santa Ragione, 2016.

Wheels of Aurelia / Santa Ragione, 2016.

Wheels of Aurelia
Studio: Santa Ragione (Italija)
2016.

Talijanski studio Santa Ragione svoju igru naziva ‘narativnim simulatorom vožnje’. U njoj nije važno kakvi su vam refleksi, već koliko vješto upravljate po krivudavim stranputicama razgovora sa suvozačima. Iz usputnih razgovora izvire potresni kontekst – politička situacija u Italiji tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

 

Papers, please / 3909, Lucas Pope, 2013.

Papers, please / 3909, Lucas Pope, 2013.

 

Papers, Please
Studio / autor: 3909 / Lucas Pope (SAD)
2013.

Jedna od najpopularnijih i najnagrađivanijih indie igara novijeg datuma igrača stavlja u ulogu službenika na graničnom prijelazu između dviju imaginarnih zemalja iza Željezne zavjese. Osnovna mehanika igre je začudno jednostavna – igrač pregledava dokumente i udara pečate. Naizgled banalna igra ubrzo postaje mučno emotivno iskustvo.

 

Orwel / Osmotic, 2016.

Orwel / Osmotic, 2016.

Orwell
Studio: Osmotic (Njemačka)
2016.

Imaginarna država Nation, godina 2017. Vlada je donijela zakon koji dopušta gotovo nesmetano zadiranje u privatnost građana u ime nacionalne sigurnosti. Kada se u glavnom gradu Bontonu dogodi teroristički napad, igrač dobiva ulogu agenta koji pomoću Orwella, sofisticiranog sustava za nadzor, pokušava otkriti tko je krivac za napad.

 

This War of Mine / 11 bit studios, 2014.

This War of Mine / 11 bit studios, 2014.

This War of Mine
Studio: 11 bit studios (Poljska)
2014.

Dok većina ratnih pucačina i strateških igara u fokus stavlja vojni konflikt, This War of Mine istražuje drugu stranu rata, stavljajući igrača u ulogu civila koji pokušava preživjeti u opkoljenom gradu. Junaštvo i taktiziranje ustupa mjesto depresiji i teškim moralnim odlukama u borbi za goli život.

 

Osim navedenih “glavnih” primjera, izložba se osvrće i na niz referentnih igara kao što su Dys4ia (Anna Anthropy), Drowning in Problems (Markus Persson), Monument Valley (Ustwo Games), Journey (Thatgamecompany), Cave! Cave! Deus Videt (We Are Muesli), 80 Days (Inkle) i The Republia Times (Lucas Pope).