Petak na Planu D: DAMIR GAMULIN, RUJANA REBERNJAK, ORSAT FRANKOVIĆ – Predavanja i promocija knjige

Drugi dan PLAN D.KONFERENCIJE, u petak 9.12. od 18 do 21 sati u ORISU – Kući arhitekture održat će se predavanja DAMIRA GAMULINA i RUJANE REBERNJAK, a sve počinje u 18h promocijom još jednog novog izdanja, publikacije “Stvaranje mjesta” koja tematski dokumentira dizajnerski rad ORSATA FRANKOVIĆA. O knjizi će govoriti Sanja Sekelj, Koraljka Vlajo, Marko Golub i Orsat Franković. Od 19h Rujana Rebernjak će u svom predavanju “Od bita do environmenta: Kibernetika i dizajn od 1960-ih do 1980-ih” godina govoriti o razvoju teorije i prakse kibernetike koja je ostavila duboki trag u hrvatskoj kulturi dizajna, a finalno predavanje pod naslovom “O prostoru, u prostoru, za prostor” održat će Damir Gamulin. Od 17h u ORISU otvorena je i POP-UP KNJIŽARA!

Program drugog dana Plan D.konferencije pročitajte u nastavku, a više o cjelokupnom programu pročitajte ovdje.

PETAK 9.12.2022.

18:00 ORSAT FRANKOVIĆ – Stvaranje mjesta ● Promocija knjige

Lokacija: Oris – Kuća arhitekture

1_Orsat Frankovic

O publikaciji, objavljenoj povodom izložbe ove godine održane u HDD-u, MKC-u Split i Galeriji Otok u Dubrovniku, će govoriti Marko Golub, Orsat Franković, povjesničarka umjetnosti Sanja Sekelj i kustosica Muzeja za umjetnost i obrt Koraljka Vlajo. Knjiga na 92 stranice s opsežnim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku, obuhvaća dizajnerske radove Orsata Frankovića nastale u proteklih dvadesetak godina – u rasponu od plakata, preko oblikovanja knjiga do ambalaže i poštanskih maraka – povezane tematskom crvenom niti odnosa grafičkog dizajna i stvarnih i imaginarnih mjesta, gradova, pejzaža, ideje doma, pripadnosti, bliskosti i distance. Knjigu je grafički oblikovao Zoran Đukić, a prilikom promocije moći ćete je i kupiti u Pop-up knjižari Plana D!

Orsat Frankovic Stvaranje mjesta knjiga

Orsat Franković grafički je dizajner s diplomom Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i magisterijem MA(RCA) Royal College of Art u Londonu. Osnivač je i kreativni voditelj studija Laboratorium i kasnije studija Flomaster s dvadesetpetogodišnjim iskustvom rada na razvoju kreativnih koncepata kombiniranjem oblikovnih metodologija i interdisciplinarnog pristupa u radu. Autor je niza zapaženih rješenja u oblikovanju vizualnih komunikacija, a veliki dio profesionalnog angažmana posvetio je polju kulture i suradnji s civilnim sektorom. Dobitnik je brojnih relevantnih međunarodnih nagrada i priznanja poput ICOGRADA Excellence Award, AICA, ZGRAF Grand Prix, European Design Award te niza drugih. Kao član programskog inkubatora, član uredništva kandidacijske knjige te projektni voditelj sudjelovao je u procesu kandidature grada Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Dugogodišnji je član Hrvatskog dizajnerskog društva gdje je bio i član Upravnog odbora te dopredsjednik.

19:00 RUJANA REBERNJAK: Od bita do environmenta: Kibernetika i dizajn od 1960-ih do 1980-ih godina ● Predavanje

Lokacija: Oris – Kuća arhitekture

Rujana Rebernjak 2

Ovo predavanje će prikazati razvoj digitalne kulture u hrvatskoj dizajnerskoj praksi i u hrvatskom društvu općenito, u drugoj polovici 20. stoljeća. Središnji aspekt je analiza razvoja teorije i prakse kibernetike koja je ostavila duboki trag u hrvatskoj kulturi dizajna. Od svojih začetaka kao proto-digitalna kultura Novih Tendencija, kibernetika postaje ključna za razvoj znanstvene metodologije dizajna, s posebnim naglaskom na koncept ‘okoliša’. Ovo predavanje će prikazati ulogu kibernetike u povijesti hrvatskog dizajna, njezin utjecaj na razvoj environmental dizajna kao specifične paradigme dizajnerske prakse, kao i na širu popularnu kulturu tijekom Hladnoga rata.

Rebernak Figure

Dr. Rujana Rebernjak je povjesničarka dizajna i Senior Lecturer in Contextual and Theoretical Studies na University of the Arts u Londonu. Rujana je doktorirala na Royal College of Art, gdje se njezino istraživanje fokusiralo na razvoj dizajna na području bivše Jugoslavije, te odnos dizajnerske prakse i radničkog samoupravljanja. Naslovljeno Designing Self-Managment: Objects and Spaces of Everyday Life in Post-War Yugoslavia, to će istraživanje biti objavljeno kao monografija sljedeće godine. Trenutni znanstveni projekti na kojima radi obuhvaćaju povijest tehno-utopije od 1960-ih do 1980-ih godina na području bivše Jugoslavije.

20:00 DAMIR GAMULIN: O prostoru, u prostoru, za prostor ● Predavanje

Lokacija: Oris – Kuća arhitekture

Damir Gamulin

Predavanje Damira Gamulina O prostoru, u prostoru, za prostor tematizira različite strategije, opseg te mjerila prostorne organizacije i oblikovanja za različite (pa i nepoznate ili promjenjive) namjene. Propitujemo i definiramo iskustvo oblikovanja elemenata u prostoru, oblikovanja aplikacija na površinama prostora ili pak oblikovanja prostora samog. Želimo vidjeti je li moguće smisleno projektirati prostor balansirajući pritom na prijelazu disciplina koje se prostorom bave ili takav rad nužno ostaje u nepreklopljenom, zrakopraznom prostoru.

Boutique Hostel Forum Oblikovanje hostela, 2013. / Autori: Studio UP (Toma Pleić, Lea Pelivan) + Damir Gamulin

Boutique Hostel Forum
Oblikovanje hostela, 2013. / Autori: Studio UP (Toma Pleić, Lea Pelivan) + Damir Gamulin

Damir Gamulin oblikuje i istražuje kroz različite medije i vrste projekata, od rješenja dizajna grafike, interaktivnih ambijenata, sustava signalizacije, oblikovanja interijera i urbane opreme te prostora u cjelini, pa do djelovanja u istraživačkim projektima. Samostalno i u različitim suradnjama razvija metode integriranog oblikovanja i uređivanja i intepretiranja sadržaja kao nadogradnje osnovne dizajnerske aktivnosti. Dobitnik je Velike nagrade 52. zagrebačkog salona, Nagrade hrvatske sekcije AICA-e i Priznanja HDD-a za interijer, postav, signalizaciju i identitet Memorijalnog centra Lipa pamti (s A. Sevšekom); Velike nagrade HDD za signalizaciju i prostornu grafiku za Obiteljski hotel Amarin u Rovinju; Počasne diplome ZGRAF12 za identitet i prostornu grafiku kluba Minus3; Nagrade Bernardo Bernardi UHA-e i Nagrade 22. Salona arhitekture Novi Sad u kategoriji Interijer za postav izložbe Ako tebe zaboravim… – Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz (s A. Sevšekom); Nagrade Neven Šegvić za knjigu i izložbu Prostori su-djelovanja (s A. Sevšekom i M. Mrduljašem); Nagrade Vladimir Nazor, nagrade Bernardo Bernardi. te ICOGRADA Excellence Award za interijer i signalizacije za Gradsku knjižnicu u Labinu (s M. Grubišom, I. Presečanom i I. Žalac); počasnog priznanja HDD-a za identitet Galerije Miroslav Kraljević; Nagrade HDD-a za identitet ZagrebDoxa;  te priznanja Judges Choice NY TDC za tipografiju Summa Gambit.

17:00 – 21:00 Plan D POP-UP KNJIŽARA

Lokacija: Oris – Kuća arhitekture

knjige za akciju objava instagram

Tijekom trajanja konferencije u predvorju Orisa – Kuće arhitekture možete razgledati i kupiti po akcijskim cijenama knjige o dizajnu i vizualnoj kulturi u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva, DVK UMAS i Umjetničke radionice Petikat.