Otvoreni poziv za dizajnera vizualnog identiteta hrvatskog nastupa na Praškom kvadrijenalu 2019.

Na Praškom kvadrijenalu 2019., najvećoj svjetskoj manifestaciji posvećenoj scenografiji i scenskom prostoru, Republika Hrvatska predstavit će se izložbenom koncepcijom “Klizanje u nepoznato”, u organizaciji Ministarstva kulture RH i produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane dizajnere (pojedince ili timove) na dostavu prijava za dizajn vizualnog identiteta projekta, koji uključuje i ostale vizualne materijale (katalog, vizuali u postavu, vizuali za digitalne medije). Rok za prijavu je do 13. ožujka 2019. godine u 17 h.

fotografija: Damir Žižić

Izložba, odnosno audiovizualna instalacija “Klizanje u nepoznato” predstavlja multimedijski rad Ivana Marušića Klifa specifično vezan za kontekst teatra, performansa i instalacija u javnom prostoru tijekom posljednjih nekoliko godina, a uključuje njegove suradnje s autorima kao što su Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, Branko Brezovec, Zlatko Burić Kićo i Ana Hušman. Kustosi izložbe su Marko Golub i Maša Milovac. Izložba će postavljena u sklopu ovogodišnjeg Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora, koji će se održati od 6. do 16. lipnja 2019.

 

DBocXdzXoAAAs-3

 

Opći uvjeti poziva

 

Opis posla

Grafički dizajner odgovoran je za:

  • dizajn vizualnog identiteta hrvatskog nastupa na PQ2019
  • dizajn i prijelom kataloga hrvatskog nastupa na PQ2019
  • dizajn i pripremu grafika za postav izložbe
  • dizajn grafike za videe u postavu izložbe
  • dizajn za digitalne medije (banner za Facebook, vizual za web)

Grafički dizajner/i priključuje se produkcijskom timu na projektu koji čine kustosi, umjetnici te stručni suradnici. Stoga se očekuje i motiviranost za rad u timu.

Poziv je otvoren do 13. ožujka 2019. godine do 17 sati (UTC+1), do kada se primaju sve prijave uz tražene materijale. Ukoliko prijave stignu nakon tog datuma ili ako ne sadrže sve tražene priloge, neće biti prihvaćene.

Sva prava i uvjeti suradnje dizajnera i HDD-a kao i iznos naknade za rad dizajnera na projektu bit će definirani ugovorom između dizajnera i HDD-a.

Na natječaj se mogu javiti svi profesionalni dizajneri ako njihova prijava odgovara uvjetima ovog poziva.

Zahtjevi za prijavitelje 

Od prijavitelja se ne očekuje da prilažu gotova rješenja vizualnog identiteta već trebaju prezentirati profesionalni referentni portfolio kojim će dokazati svoj pristup oblikovanju, kreativni i istraživački aspekt kojim konkuriraju među ostalim prijaviteljima, te životopis koji služi pregledu referentnog iskustva u radu.


Dokumentacija za prijavu

Zainteresirani dizajneri trebaju dostaviti:

  • životopis
  • portfolio radova

U slučaju da se na poziv javlja više dizajnera koji rade zajedno, može se dostaviti zajednički portfolio ili portfolio za svakog člana tima te životopis svakog člana tima.

Prijave zajedno s potrebnom dokumentacijom dostavljaju se isključivo putem emaila u digitalnom obliku, u formatima pdf i/ili docx, na adresu natjecaji@dizajn.hr najkasnije do 13. ožujka do 17 sati. U predmet poruke treba upisati: Prijava za dizajnera vizualnog identiteta PQ, a u tekstu email poruke potrebno je navesti ime i prezime prijavitelja odnosno ime i prezime predstavnika tima te broj mobitela/telefona. Sve tražene materijale potrebno je poslati u prilogu email poruke, a ako to nije moguće zbog veličine dokumenta, treba ih poslati nekim od servisa za slanje velikih dokumenata (WeTransfer i sl.).


Kriteriji za odabir dizajnera

Za evaluaciju prijave nadležan je uži projektni tim: Ivan Marušić Klif, Marko Golub i Maša Milovac. Preduvjet za sudjelovanje u odabiru je potpuna prijava. Kriterij za odabir dizajnera je kvaliteta i referentnost portfolija u odnosu na projekt te procjena iskustva dizajnera u odnosu na očekivani angažman na projektu.


Prilikom ocjenjivanja autora, vrednovat će se:

— profesionalnost i iskustvo u osmišljavanju i realizaciji projekata s područja vizualnih komunikacija predstavljenih u porftoliju
— originalnost i komunikativnost radova predstavljenih u portfoliju
— razina upotrebne, tehničke i tehnološke promišljenosti predstavljenih radova u porfoliju

Povjerenstvo zadržava pravo da prijavitelje pozove na usmeni razgovor.


Postavljanje pitanja

Svi zainteresirani prijavitelji mogu postavljati pitanja vezana uz ovaj Poziv na adresu natjecaji@dizajn.hr do 12.3.2019.


Rokovi realizacije za odabranog autora/tim

Dizajn vizualnog identiteta — 15. travanj 2019.
Dizajn vizuala za digitalne medije — 1. svibanj 2019.
Dizajn grafike za postav — 1. svibanj 2019.
Dizajn i prijelom kataloga — 15. svibanj 2019.
Dizajn grafike za videe — 15. svibanj 2019.
Praški kvadrijenale — 6. – 16. lipnja 2019.

Prijavom na Otvoreni poziv dizajneri pristaju na Opće uvjete poziva.

Hrvatsko dizajnersko društvo odabranom dizajneru ne osigurava radni prostor te opremu za rad, ali će snositi sve produkcijske troškove u okvirima predviđenog budžeta projekta.

Projektni zadatak

Dizajn vizualnog identiteta predstavljanja na Praškom kvadrijenalu obuhvaća idejno i izvedbeno rješenje grafičkog sustava koji na jedinstven način konceptualno i formalno odgovara zadatostima koncepcije i umjetničkom jeziku Ivana Marušića Klifa te na suvremen način prenosi slojevitost i različitost odabranih projekata suradnje. Očekuje se i dizajn i prijelom pratećeg kataloga koji proizlazi iz tog istog sustava uzimajući u obzir produkcijske okvire. Od dizajnera se očekuje prijedlog te izvedba grafičkih materijala u postavu, kao i  oblikovanje vizuala za društvene mreže i postojeće web stranice organizatora (dizajn.hr, min-kulture.hr).